?

Zlatan

Affärzmannen

Under sin femtonåriga internationella proffskarriär har han tjänat minst 1,2 miljarder kronor och bränt åtskilliga miljoner på privatjet och sportbilar. I den första stora granskningen av Zlatan Ibrahimovics affärer har Veckans Affärer kartlagt hans imperium som bygger på fastigheter.
“Inbilla er inte att jag inte har koll”, säger fotbollsstjärnan själv.

(Text: Emanuel Sidea. Publicerad i Veckans Affärer 19 juni 2014.)

Våren 2010 köpte Zlatan Ibrahimovic ett stort hus på Resarö. Det ligger drygt tre mil från centrala Stockholm i ett området han lärt känna genom landslagskollegan Olof Mellberg som bor där.

Lars-Johan Jarnheimer, tidigare direktör inom Stenbecksfären och numera styrelseproffs, köpte också en strandvilla häromåret. Vägunderhållet på ön sköts av en förening som tar ut en årlig avgift.

När hushållet Ibrahimovic inte hade betalat sin räkning fick Lars-Johan Jarnheimer i uppdrag att påtala detta. Han fick tag på mobilnumret och ringde upp.

“Hur mycket är den på”, frågade Zlatan.

“Femhundra kronor”, svarade Lars-Johan Jarnheimer.

Kort därefter fick vägföreningen en inbetalning. I stället för femhundra hade Zlatan betalat in femhundra tusen kronor – avgift som räcker de kommande tusen åren.

Att markera för direktör Jarnheimer om vem som bestämmer i grannskapet hade kostat. En halv miljon kan låta som ett häftigt belopp men det motsvarar bara inkomsten under en och en halv dag som han får från fotbollsklubben Paris Saint-Germain.

Under arbetet med artikeln gjordes omfattande försök att bekräfta denna historia. Efter publicering meddelade Jarnheimer att det inte gått till på detta sätt. Läs mer om varför myterna kring Zlatan frodas

Sedan Zlatan Ibrahimovic 1999 började spela för Malmö FF:s A-lag har han gått från en genomsnittlig fotbollslön till att vara en av världens bäst betalda fotbollsspelare och rankas som en av världens främsta. Han är utan tvekan den störste fotbollsspelaren i Sveriges historia.

Enligt Veckans Affärers sammanställningar har han under sin femtonåriga proffskarriär spelat in 931 miljoner kronor. Inräknat reklam- och sponsorintäkter, bokförsäljning och andra inkomster blir summan 1,2 miljarder kronor.

Han har mycket sällan pratat om pengar eller sin ekonomi. Däremot har han beskrivit sin livsstil som en fotbollsstjärna på internationell nivå.

När landslaget gemensamt skulle ladda upp på Gotland inför EM 2012 kom Zlatan inflygande till Visby med egenchartrad privatjet. Han kan ta privatjet från Malmö på förmiddagen för att äta lunch med sin vän musikproducenten Max Martin i Stockholm och flyga hem igen direkt efter.

En person som fått god inblick i hur Zlatan ser på sin ekonomi är författaren David Lagercrantz, som skrivit hans biografi.

“Han har jävligt bra ordning på sina pengar”, säger David Lagercrantz.

I mitten av 2011 var David Lagercrantz i Milano under en månad för att intervjua Zlatan till biografin “Jag är Zlatan” som gavs ut i november samma år.

David Lagercrantz vill inte återge exakt vad Zlatan sade annat än vad som kom med i boken. Han menar att samtalen fördes i förtroende.

Han hänvisar till boken där Zlatan beskriver att han kände sig blåst av Malmö FF:s sportchef Hasse Borg när klubben sålde honom till Ajax i Holland.

Detta gjorde att han därefter brydde sig om affärerna och pengarna runt fotbollen.

“Det blev en läxa jag aldrig glömmer”, berättar Zlatan i biografin.

“Det märkte mig, ärligt talat, och inbilla er inte en sekund att jag i dag inte har koll på mina pengar och mina villkor.”

David Lagercrantz summerar sina intryck från de dagliga intervjuerna i Milano.

“Zlatan har bra koll. Han vill ha kontroll över sina finanser. Han är intresserad och vet vad han gör. ”

I samband med lanseringen av biografin berättade Zlatan kortfattat i en DI-intervju hur han investerat sina pengar.

“Det är lite olika saker, det finns allt från statsobligationer till börsen till vanliga fonder. Det finns många saker, men jag ska inte stå här och säga detaljerat om jag har köpt Hennes & Mauritz.”

Under flera veckors tid har Zlatan genom olika kanaler avböjt att ställa upp på intervju för denna artikel.

“Om vi vill ställa upp på en intervju med Veckans Affärer hör vi av oss”, säger Zlatans varumärkesagent Mika Lepistö.

“Den långe” – som Mika Lepistö i informella samtal brukar kalla Zlatan – har tagit tre veckors semester efter att Sverige i den sista träningslandskampen förlorade mot Belgien.

Vad gör den 195 cm långe Ibrahimovic med sina inkomster på hundratals miljoner kronor? Vilka är hans affärskontakter och till vem vänder han sig för rådgivning?

VARJE SENHÖST SEDAN år 2007 har Zlatan Ibrahimovic tagit emot Guldbollen, priset för Sveriges bäste manlige fotbollsspelare.

Det var i samband med denna prisutdelning på Fotbollsgalan på Malmö Arena i november 2010 som IT-miljardären Dan Olofsson blev introducerad för Zlatan av landslagsspelaren Behrang Safari.

Samma höst hade Zlatan tagit jaktlicens och Dan Olofsson bjöd med honom på jakt i Sydafrika och Jämtland.

“Han gillar att jaga – han är väldigt road av det”, säger Dan Olofsson.

Dan Olofsson är god vän med Zlatan och har hälsat på familjen både i Milano när han spelade där och i Paris. Trots sin affärsbakgrund har det inte blivit några investeringar tillsammans med Zlatan.

“Nej, det har vi inte gjort”, säger Dan Olofsson.

Dan Olofsson har tjänat ihop en mångmiljardförmögenhet på IT-konsultbolagen Sigma, Epsilon och Teleca, men att ge affärsmässiga råd till Zlatan är han försiktigare med.

“Det är alltid svårt att ge råd till vänner. Man behöver ju vara väldigt säker när man gör det. I alla affärer framåt finns det ju en osäkerhet. Så det blir att man inte ger särskilt mycket råd”, säger Dan Olofsson.

Förutom en traditionell förvaltning av förmögenheten, som Zlatan nämnde i DI-intervjun, har han också gjort ett antal andra investeringar.

Olof Lundh, som jobbar för TV4:s Fotbollskanalen, är en av Sveriges mest rutinerade sportjournalister och har bevakat Zlatan under många år. Han konstaterar att han lagt en hel del pengar på fastigheter.

“Sedan har det blivit privatjet, bilar och liknande. Och han har hjälpt sina föräldrar”, säger Olof Lundh.

Den mest kända fastighetsköpet är patriciervillan i Limhamn som han köpte för 30 miljoner kronor år 2007. Säljaren ville egentligen inte sälja, därav det höga priset.

Sedan följde renoveringar, en hög mur byggdes runt huset och tomten sänktes för att förhindra insyn.

“När byggfirman gick i konkurs hade de gjort renoveringar för 22 miljoner kronor och då var huset inte färdigt”, konstaterar Olof Lundh.

Huset har sedan dess tömts och lagts ut till försäljning, men ännu inte sålts. I stället har fastighetsaffärerna som följt därpå koncentrerats till Stockholmsområdet – år 2010 köpte Zlatan tidigare nämnda villa på Resarö för 13 miljoner kronor.

Våren 2012 försökte han köpa en skogsfastighet på Dävensö, en ö i Stockholms skärgård med stora jaktmöjligheter och som bara kan nås med egen båt eller helikopter. Zlatan har varit där och jagat med den forne landslagskollegan Daniel Majstorovic och Gustaf Kukacka.

Gustaf Kukacka driver jaktbutiken Hunt på Kungsholmen i Stockholm och har enligt uppgift hjälpte Zlatan med hans jägarexamen år 2010. När skogsfastigheten på Dävensö lades till försäljning och Zlatan ville köpa var Gustaf Kukacka ombud.

“Jag tänker inte diskutera Zlatan, tyvärr”, säger Gustaf Kukacka.

I juni 2012 skrev Zlatans mamma Jurka Gravic på avtalet om att köpa fastigheten om 350 hektar – merparten av öns 500 hektar – med tillträde i juli 2012. När jaktlaget förstod att den nya ägaren via ombudet Gustaf Kukacka inte tänkte låta dem fortsätta jaga revs avtalet.

I stället såldes skogsfastigheten till Daniel Majstorovic för 17,8 miljoner kronor. En skenaffär, menar många bedömare som konstaterar att ägaren alltjämt är Zlatan Ibrahimovic.

Samtidigt genomfördes i Stockholms innerstad en affär som hade många likheter med den i skärgården.

I augusti 2012 när Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan bestämde sig för att sälja Elimkyrkan på Storgatan på Östermalm i Stockholm köptes fastigheten av byggfirman BLT Prospektering (som numera heter Sisyfos Fastighetsförädling).

Firman, som drivs av vd Olle Larsson, sökte bygglov för att omvandla kyrkan till privat lyxbostad.

Knappt ett år senare, i juli 2013, antydde Olle Larsson i lokalpress att man sökte efter en ny ägare. I pressen angavs en uppskattning på 70 miljoner kronor för att köpa och renovera fastigheten till ett så kallat townhouse av amerikansk modell. Kort efter Olle Larssons mediala utspel framgick att det i själva verket redan hade genomförts en affär i september 2012 och att den egentliga köparen var Zlatan Ibrahimovic. Det är ett upplägg som Olle Larsson inte får förklara.

“Jag får inte lämna ut några kommentarer på det projektet. Så tråkig är jag”, säger Olle Larsson.

Fastigheten såldes för 42,75 miljoner kronor – varav 38 miljoner kronor betalades kontant – till Pestolla Holding AB, där den enda styrelseledamoten är Zlatans mamma Jurka Gravic. Undantaget bostaden på Resarö har nästan alla Zlatan Ibrahimovics affärer gjorts på detta sätt – genom ombud eller att det registrerats på en annan person.

Dan Olofsson äger stora marker i Årefjället och Zlatan har byggt en jaktstuga på 127 kvm på en fjällsluttning med milsvid fri sikt mot Offerdalsfjällen. Bygglovet söktes av Johan Glennmo, vd för Danir AB och son till Dan Olofsson.

Varför sökte inte Zlatan bygglov själv?

Dan Olofsson vill inte prata om det, men säger sedan att det var mer en handläggningsfråga.

“Det tar ju tid med lagfarter”, säger Dan Olofsson och upprepar att han ogärna pratar om sin vän.

I sin egen självbiografi “Mina tre liv” från 2012 skymtar Zlatan bara förbi i raden av betydelsefulla personer som hälsat på hos Dan Olofssons mor.

“Han är mån om sitt privatliv”, säger Dan Olofsson.

“Han är noga på det, han är så påpassad. Och han behöver ha ett privatliv som alla andra. Så jag vill inte kommentera det, av respekt för honom.”

Faktum är att Dan Olofsson har ett affärsband med Zlatan genom appföretaget Mikz som lanserades för drygt ett år sedan. I appen lägger Zlatan upp bilder, svarar på frågor och interagerar med användare som följer honom – ett slags marknadsföringskanal.

“Det stora problemet är att man inte kan tjäna pengar på sin mobiltrafik. Medievärlden behöver en gemensam medieplattform, och jag hoppas att vi blir en sådan. Det ser faktiskt lovande ut”, säger Christer Björk, vd på Mikz.

Att ta fram Mikzappen har enligt uppgift kostat över 100 miljoner kronor. Ägaren Dan Olofsson vill inte säga något om det, men berättar att cirka sjuttio utvecklare arbetat med att ta fram den – i dag är de runt trettio. Motivet är att den byggts om för att klara de stora användarvolymerna. För detta har Zlatan inte betalat en krona.

“Dan Olofsson är helt besatt av Zlatan”, säger en person som arbetat nära Dan Olofsson.

Av de cirka 400 000 användare som använder Mikzappen följer 70 procent Zlatan, alltså runt 250 000 användare. Affärsmodellen är att kändisar, förutom Zlatan finns till exempel Barcelonaspelaren Lionel Messi, värvar användare som sedan företag betalar en krona per följare för att nå.

Intäkterna delas mellan kändisarna som får 20 procent, mediebyråerna som drar in betalande företag får 40 procent och Mikz behåller 40 procent.

Enligt Dan Olofsson följer varje användare i snitt sju betalande kanaler. Det innebär att Zlatan, som alltså får en femtedel av detta, får intäkter på cirka 350 000 kronor i månaden. Ställ detta i relation till de flesta andra sportstjärnor på internationell nivå: de använder Twitter och Facebook utan att tjäna några pengar.

Olof Lundh menar att detta är ett genomgående mönster hos Zlatan.

“Han är mån om att ingen ska tjäna pengar på honom”, säger Olof Lundh och tillägger:

“Om andra medier eller företag försöker tjäna pengar på hans namn genom att dra nytta av hans namn i marknadsföringen eller liknande så har han advokater som agerar. ”

Zlatan är för övrigt ett registrerat varumärke inom hela EU, för bruk till både hårvårdsprodukter och bilar. Trots denna ovilja att låta andra tjäna pengar på hans namn har han valt att ingå färre sponsorskap och göra mindre reklam än andra internationella fotbollsstjärnor.

“Han har fokuserat på att göra maximalt för fotbollen. Jag tror inte han är intresserad av att resa runt och sitta i intervjuer om nya produkter”, säger Olof Lundh.

Ett sponsorsavtal som sträcker sig långt tillbaka i tiden är med sportjätten Nike. Han är också ett affischnamn i deras globala reklamkampanjer. Andra företag som han gjort reklam för är Nivea, som sponsrar klubben PSG. Och enligt fransk press har hans reklam för Xbox gett honom en halv miljon kronor. Insynen när det gäller reklamintäkter är minimal och det finns bara uppskattningar för totala sponsorintäkter.

“Det kan handla om 15-25 miljoner kronor om året”, uppskattar Olof Lundh.

Få siffror blir någonsin kända, inte ens de som jobbar med honom får veta. I sin biografi berättar Zlatan själv om hur hans agent Mino Raiola ringer upp, nyfiken att på att veta hur mycket Albert Bonniers förlag betalade för boken. Zlatan svarar att han inte vet.

“Bullshit! Du vet precis”, svarar Mino Raiola och Zlatan fyller därefter i:

“Självklart, han hade rätt. Jag har total koll. Jag vägrar att bli utnyttjad och lurad igen, och jag försöker hela tiden ligga ett steg före i förhandlingar. Vad tänder de? Vad vill de, och vad har de för hemlig taktik? ”

Hans biografi har dessutom blivit en enorm försäljningssuccé som gått på export till tjugo marknader och fler är på gång. I juni lanserades den i USA.

Branschbedömare som VA talat med säger att Zlatan torde ha fått 50-100 kronor per inbunden bok. I det lägsta intervallet innebär de 1,5 miljoner sålda böckerna vid utgången av 2013 att han fått in cirka 75 miljoner kronor. Och då är inte pocketutgåvor och kommande försäljning inräknad.

En annan kampanj som varit mycket omtalad är Volvoreklamen i Sverige där arvode på 10-12 miljoner kronor nämnts i branschpress. Välinsatta uppgiftslämnare uppger att det är felaktigt – sådana belopp förekommer inte i Sverige, inte ens för Zlatan, särskilt med tanke på att initiativet kom från honom själv.

Huvuddelen av inkomsterna har kommit från fotbollen och de samlade inkomsterna uppgår alltså till uppskattningsvis 1,2 miljarder kronor.

Men är Zlatan miljardär? Tveksamt. Olof Lundh reagerar på de stora utgifterna bestående av privatjet och snabba bilar.

“Zlatan måste ha en enorm burnrate. Huset i Malmö har kostat minst 52 miljoner kronor – du kan inte göra hur många sådana affärer som helst. Jag säger inte att han blir bankrutt men det finns studier av amerikanska NFL-spelare där två tredjedelar av spelarna är bankrutta tre år efter att de slutat spela för att de har skaffat sig alltför dyra vanor.”

Fotbollsjournalister som under flera år regelbundet pratat och intervjuat Zlatan har inte fått svar på frågor när det gäller sponsorer, reklam och andra samarbeten.

“Han pratar egentligen aldrig om sin ekonomi. När han får frågor så avväpnar han frågorna eller säger att det inte är något han vill prata om”, säger Erik Niva, flerfaldigt prisbelönad sportjournalist på Aftonbladet som har följt Zlatan sedan tiden i holländska Ajax.

“Han ställer i stort sett aldrig upp på en förutsättningslös intervju, utan bara för att lansera en bok, reklam eller ta emot någon utmärkelse”, säger han.

Ett äldre men talande exempel var när han ställde upp på en filmad intervju med produktionsbolaget OTW i samband med en prisutmärkelse 2005. För att få publicitet gav OTW hela intervjun till TV4 som dels gjorde reklam för den exklusiva intervjun, dels sände intervjun i kanalen nästan en vecka efter prisutdelningen – alltså inte i anslutning till priset. Zlatan svarade med att koppla in sin advokat som ansåg det vara avtalsbrott. Hot om skadestånd var överhängande.

Enligt uppgifter till VA fick OTW betala dyrt för att nå en förlikning.

“Jag vet att han är väldigt vaksam – på vad som sägs, vad som skrivs och vem som gör det”, säger Erik Niva.

FASTIGHETEN PÅ ÖSTERMALM som tidigare huserade Elimkyrkan ägs som nämnts av Pestolla. Suppleant i företagets styrelse är Zlatans halvbror Aleksandar Djordjevic, som familjen kallar “Keki”. Aleksandar Djordjevic i sin tur driver sedan en tid tillbaka det egna appföretaget K Apps i Malmö, i vilken Zlatans syster Sanela är suppleant.

K Apps håller på att ta fram ett nytt chattprogram kallat Pin Msg som ska erbjuda högre säkerhet än konkurrenterna.

“Det är många som har hört av sig och vill skriva om Pin Msg men jag har helt enkelt inte tid”, skriver Aleksandar Djordjevic i ett mejl.

“Jag kan återkomma strax innan lanseringen precis som jag har sagt till de andra. ”

K Apps sitter på samma adress i Malmö som en tung affärskompis till Zlatan – Percy Nilsson.

Percy Nilsson slår fast att han känt Zlatan i många år.

“Vi är ju från samma stad”, säger han.

Percy Nilsson har inte investerat i K Apps, men han vet att de sitter på sjätte våningen i fastigheten där Parkfast, ett av hans många bolag huserar. Några affärer har Percy Nilsson inte gjort med Zlatan.

“Jag försöker undvika det med vänner”, säger han.

Några råd har han ibland gett honom, men inget som han vill specificera.

“Vi slänger lite käft ibland”, säger han och tillägger att det är mer genom jakten de förenas.

Mönstret är tydligt. Personerna Zlatan har kontakt med vill inte säga något. Utomstående kommer inte nära. Erik Niva på Aftonbladet menar att detta är ett annat av Zlatans utmärkande drag.

“Det är mycket spekulationer och mycket pusselläggande. Det är svårt att veta om man får pusselbitarna rätt. De som har facit, och vill stå för det, är väldigt få.”

Det har exempelvis florerat rykten om att han äger en bostad i Dubai, vilket senare visat sig vara osant. Zlatan ska också ha köpt bostad på Manhattan i New York. Bostaden uppges ligga i hörnet av Leonard Street och Broadway i Tribeca, i det nya lyxkonceptet The Leonard.

“Det är ett projekt för att omvandla en fastighet från kommersiell till bostadslägenheter”, säger Boris Aronov, en av investerarna i projektet.

Det är den italienske fastighetsutvecklaren Davide Bizzi med firman Bizzi & Partners som just nu omvandlar tolvvåningsbyggnaden till 66 lägenheter på 2-4 rum på 78-182 kvm. Kvadratmeterpriset är cirka 115 000 kronor.

På en direkt fråga bekräftar Boris Aronov att han och Zlatan Ibrahimovic har investerat i projektet.

“Det stämmer. Min partner Bizzi, han är italienare och känner en massa italienska fotbollsspelare”, säger Boris Aronov.

Har du träffat Zlatan?

“Nej”, säger Boris Aronov.

Som medfinansiärer är både Boris Aronov och Zlatan garanterade var sin lägenhet.

Storleken på sin investering vill Boris Aronov inte avslöja. Hela fastigheten såldes för 53 miljoner dollar och en stor investering har gjorts för att omvandla de tidigare kontoren till bostäder. Avkastningen tycks bli god: 64 av de 66 lägenheterna har sålts, uppger Steven Della Salla, som leder projektet. Även han bekräftar Zlatan Ibrahimovics delägande.

“Ja, det stämmer. Han har både köpt lägenhet och investerat i bolaget”, säger Steven Della Salla och tillägger:

“Han har köpt lägenhet tidigare i Italien”, säger Steven Della Salla och syftar på köpet i Milano, som familjen flyttade in i 2010.

När Zlatan spelade fotboll i Italien ägde familjen en lyxvilla i Cernobbio vid Comosjön, som numera är såld. Däremot har man behållt den centrala våningen i Milano.

I USA är delägarskapet i The Leonard dolt då ägarbolaget bakom fastigheten är placerat i Delaware, en delstat som är något av ett skatteparadis i USA. Många investerare har placerat sina bolag i delstaten för att åtnjuta skattelättnader och förhindra insyn. Därför framgår det inte hur stor investering Zlatan gjort.

“Jag vill inte ge dig den siffran. Han är en partner till oss. Om han ger sitt tillstånd då kan jag ge mer information, men annars inte”, säger Steven Della Salla.

Enligt Boris Aronov är det inte långt kvar till inflyttning.

“De ska vara klara den sista juli. ”

Olof Lundh tror att familjen Ibrahimovic dras till USA för att de är mer anonyma där. En rad sommarsemstrar har familjen spenderat i Miami där det också ryktas att Zlatan äger bostad. I en intervju med New York Times denna vår – för att lansera sin biografi – sade Zlatan att han kan tänka sig att avsluta proffskarriären i USA när avtalet med PSG löper ut 2016. Att spela två tre säsonger i Asien eller USA är en etablerad exitstrategi för toppstjärnor – vilket även David Beckham gjort.

Bland de som regelbundet intervjuar fotbollsstjärnan och försöker förstå vad han menar men inte säger finns en relativt samstämmig syn på att affärsmannen Zlatan sedan tre fyra år tillbaka gör sig redo för karriären efter fotbollen. Pr-konsulten och varumärkeschefen Mika Lepistö är ett led i detta, vilket också inneburit att han öppnats upp mer.

“Boken skrevs för att han själv ville berätta sin historia och i någon mån även för att han ville mer bli förstådd i Sverige”, säger Erik Niva som spekulerar i att han gör sig redo för livet efter fotbollen.

“Jag tror att han krattar för familjens återkomst till Sverige efter karriären. Och även för att Helena Seger kanske vill återstarta sin civila kariär. Öppenheten kan vara ett led för att göra Sverige lite mer välkommet. ”

Zlatan har själv tidigare sagt att familjen känner sig hemma i Italien – själv talar han nästan flytande italienska. Baserat på hans Sverigevurm på senare år med jakten och de många investeringar är det inte osannolikt att familjen med hundarna Trustor och Hoffa efter fotbollskarriären kommer att vara baserad i Milano och Stockholmsregionen.

Men vad som händer efter fotbollen är det nog bara en person som vet. Erik Niva tillåter sig att spekulera fritt.

“Det är nästan lättare att tänka sig vad Zlatan inte ska göra”, säger han.

“Jag ser inte att han kommer att bli tränare eller fotbollsexpert i tv, eller ge sig in i samhällsdebatten – även om många efterlyser ett sådant steg. Men jag ser lite fastighetsaffärer och han har ju själv öppnat för en klubbledarroll. Vi får se om fyra fem år. Längre än så kan han nog inte förlänga den aktiva karriären.”

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ Han har spelat hem 1,2 miljarder

FOTBOLLSINKOMSTER
2001-2012 Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan: 687 Mkr (källa: Idrottens affärer)
2012/2013 Paris Saint-Germain: 121 Mkr
2013/2014 Paris Saint-Germain: 123 Mkr
Summa: 931 MKR

SIDOINKOMSTER
Sponsoravtal (Nike m fl) senaste tio åren: 200 Mkr
Bokförsäljning 1,5 milj sålda ex: 75 Mkr
Mikz-appen 350 000kr/mån: 4 Mkr
Summa: 279 Mkr

TOTALT 1220 MKR

FAKTA/ KLUBBARNA HAR BETALAT 157 MILJONER EURO FÖR HONOM

Försäljningarna av Zlatan Ibrahimovic har genererat världens högsta samlade transferavgifter.

1996 Skrev kontrakt med Malmö FF och flyttades upp i Malmö FF:s seniorlag år 1999 Såldes til Ajax för 8,7 miljoner euro.
2001-2004 Spelade i Ajax. Såldes till Juventus för 16 miljoner euro.
2004-2006 Spelade i Juventus. Såldes till Inter för 24,8 miljoner euro.
2006-2009 Spelade i Inter. Såldes till FC Barcelona i en komplicerad transaktion för runt 69,5 miljoner euro.
2009-2010 Spelade för FC Barcelona. Lånades ut till AC Milan säsongen 2010/11, såldes därefter till samma klubb för 24 miljoner euro.
2010-2011 Spelade för AC Milan. Såldes till Paris SaintGermain för 20 miljoner euro.
2012- Spelar i Paris Saint-Germain.

FAKTA/ ZLATAN IBRAHIMOVIC

FÖDD: 3 oktober 1981.
FAMILJ: Partnern Helena Seger, sönerna Maximilian (född 2006), Vincent (född 2008).
BOR: Äger bostäder i Stockholm, Malmö, Milano, New York och Åre. Hyr våning på Avenue Montaigne i Paris, i närheten av Champs-Élysées.
INKOMST: 136 miljoner kronor om året från Paris Saint-Germain.
SAMLAD INKOMST: 1,2 miljarder kronor.
FRITID: Kända intressen är jakt, tv-spel och snabba bilar. Senaste inköpet i maj 2014 var den exklusiva hybridsportbilen Porsche Spyder 918 med 887 hästkrafter som endast tillverkas i 918 exemplar och som kostar 5,6 miljoner kronor.

FAKTA/ BOLAGEN RUNT ZLATAN

* The Perfect Brands
Zlatans svenska pr-konsult, varumärkesagenten Mika Lepistö står bakom varumärkesfirman som omsatte 1,5 miljoner kronor 2012. Representerar också Helena Seger.

* Poeter & Partner
Spökskrivaren David Lagercrantz äger med årlig omsättning runt 330 000 kronor åren 2007-2010. Efter Zlatanboken ökade omsättningen till 1,8 miljoner kronor år 2011. Året därpå, 2012, var omsättningen 4,6 miljoner kronor.

* Pestolla Holding
Bolaget bakom Elimkyrkan där enda styrelseledamoten är Zlatans mamma Jurka Gravic har tillgångar på 59,7 miljoner kronor.

FAKTA/ HAR INVESTERAT 124 MILJONER KRONOR I SINA FASTIGHETER

* PATRICIERVILLAN i Limhamn i Malmö, köpt 2007 för 30 miljoner kronor.
* NEW YORK-LÄGENHETEN köpt 2013 för okänd köpesumma – men det kan vara uppemot 21 miljoner kronor. Investeringen har skett i bolag i det amerikanska skatteparadiset Delaware.
* VILLAN PÅ RESARÖ köpt 2010 för 13 miljoner kronor.
* SKOGSFASTIGHETEN på Dävensö köptes 2012 av Daniel Majstorovic för 17,8 miljoner kronor (även om många tror att Zlatan Ibrahimovic äger den).
* ELIMKYRKAN i Stockholm köpt 2012 för 42,75 miljoner kronor. Ägare är holdingbolaget Pestolla som kontrolleras av Zlatans mamma Jurka Gravic.
* MILANOBOSTADEN med inflyttning 2010 dock oklart ägande eller köpesumma.
* JAKTSTUGA i Årefjället på 127 kvm, med 100 hektar mark. Köpt i februari 2012 för okänd summa. Ägare är Zlatans mamma Jurka Gravic.

?