77 hetaste svenskarna i världen
För hundra år sedan utvandrade vi av nöd. I dag handlar det om hunger på framgång och nya utmaningar. En halv miljon utlandssvenskar har valt att lämna landet, bland dem fondförvaltaren Karine Hirn i Shanghai. Veckans Affärer har kartlagt de mest framgångsrika svenskarna utomlands.
(Veckans Affärer 29 augusti 2013)
Framgångsrika fastighetsmäklare i New York, reklamare i London, kapitalförvaltare i Moskva, designchefer i Shanghai, livsmedelstillverkare i Ukraina, bloggstjärnor i Bangkok och direktörer i Paris. De är bara några av de 77 svenskarna som hör till de främsta inom sitt område och som lämnat Sverige för en internationell karriär.
Bland dem finns Skypegrundaren Niklas Zennström i London, finansmannen Thomas Sandell i New York, kapitalförvaltaren Karine Hirn i Shanghai och världsproducenten Nadir “Redone” Kayat i Los Angeles.
Men också personer som inte är lika kända för den breda svenska allmänheten, som Trita Parsi i Washington DC, lobbyisten Mats Persson i London och medieprofilen Anchisa Wallström i Bangkok.
Veckans Affärer har i en unik kartläggning synat vilka som är de mest framstående, antingen som tunga makthavare, kapitalstarka investare eller de främsta på sitt område och som har bosatt sig utanför Sverige.
Men innan fokus riktas mot dagens fixstjärnor behöver vi titta närmare på föregångarna.
Tetrapak grundades av Ruben Rausing på 1950-talet baserat på Erik Rausings innovativa förpackningsteknik och hade i början av 1980-talet vuxit till ett enormt privatägt bolag. Vid samma tid var Sverige ett land med ett fientligt samhällsklimat, globaliseringen stod för dörren och utmanade idén om folk-hemmet. Företagen motsatte sig den hårda beskattningen på vinster, kapital och arv som höll uppe ett folkhem. Yuppier i snabba bilar och med mobiler stod i bjärt kontrast till den knegande genomsnittssvensken. Konfliktytorna var stora mellan företag och arbetare, entreprenörer och löntagare. Politikerna eldade på motsättningarna: Varför skulle inte vanliga löntagare också kunna äga andelar av bolag och tjäna pengar som kapitalisterna? Det lades fram ett förslag om att skapa löntagarfonder. Företagarna blev chockade – konsekvenserna skulle bli ödesdigra. Familjen Rausing reagerade på förslaget om löntagarfonder med att i all tysthet utvandra till Storbritannien. När det upptäcktes 1984 ledde det till en stor samhällsdebatt.
“Man har alltid ett val och att lämna Sverige var ingen flykt, det var en flytt”, sade Sigrid Rausing i en intervju 2006 och tillade:
“Om vi hade stannat i Sverige hade Tetrapak förmodligen inte funnits kvar i privat ägo eftersom vi inte hade haft råd med arvsskatten.”
Andra svenskar utvandrade också, Adolf Lundin med sin familj till Schweiz och regissören Ingmar Bergman lämnade landet efter att ha blivit arresterad av polis mitt i sitt arbete på Dramaten, misstänkt just för skattebrott. Ingen gick säker. För dem som hade möjligheten saknades inte förebilder – aktieklipparen Erik Penser hade flyttat till den brittiska landsbygden redan 1976, där han än i dag är bosatt. Ikeagrundaren Ingvar Kamprad hade utvandrat till Danmark 1973 och Eva Hamrén-Larsson, dotter till fastighetskungen Lars Erik Lundberg, flyttade till England 1983.
Den ökande handeln över landsgränser innebar också ökad rörlighet för människor. Faktum är att från början av 1970-talet och fram till i dag har cirka 1 miljon svenskar lämnat Sverige. Det kan ställas i relation till de cirka 1,5 miljoner svenskar som under perioden 1850-1930 lämnade landet, av vilka 1,2 miljoner bosatte sig i Nordamerika.
Dagens utvandring är med andra ord tre gånger så omfattande som för hundra år sedan då många tog båten för att fara till Amerika.
En av de mest kända, samtida utvandrarfamiljerna är Jan Stenbecks. Han själv hade en internationell karriär, efter studier i USA och arbete på Wall Street gav han sig i kast med att förnya sin fars bolag och byggde upp ett modernt investmentbolag, mestadels från New York och Stockholm och senare även Luxemburg. Familjen har fortsatt i samma bana – hans äldsta dotter Cristina Stenbeck bor med familj i London. Hennes syskon Sophie Stenbeck bor i Los Angeles och Max Stenbeck i New York – en talande bild av de svenska familjer som antingen genom en ärvd förmögenhet eller av egen kraft ges internationella möjligheter.
Men även framgångsrika direktörer har lämnat landet. Den internationellt mest kände svenske är Percy Barnevik, som flyttade till London redan på ABB-tiden, där han bor än i dag. Och tidigare Ericssonvd:n och styrelseproffset Carl-Henric Svanberg delar sin tid mellan London och Lausanne. Även den yngre generationen fortsätter att lockas av London. H&M-arvtagaren Tom Persson, som är son till Stefan Persson, bor där efter tidigare studier.
Svenskarna dras till den engelskspråkiga världen, mest populärt är London och New York. En tidig utvandrare till New York redan för fyra decennier sedan var en rödhårig ung tjej.
Ungefär samtidigt som 1968-vågen drog in över Sverige drabbades de unga av först Elvis- och sedan Beatlesfeber. Musiken var ett ställningstagande, en revolt. Barbro Ehnbom, student på Handelshögskolan, tog ett sabbatsår från doktorsstudierna och begav sig till USA 1970 med ambitionen att träffa sin idol – Elvis.
I New York skrev hon in sig för att läsa vidare på sin doktorsutbildning på Colombiauniversitetet. Sökte jobb, träffade förvisso inte Elvis, men fick en anställning. Snart avancerade hon på jobbet, blev befordrad och klättrade snabbt i karriären.
Plötsligt var hon ansvarig för marknadsundersökningar av förkylnings- och toalettartiklar på företaget Richardson-Vick Corporation, den firma som i dag går under namnet Vicks och mest är känd för en förkylningsprodukt med samma namn.
“Det gick fort. Jag stack ut, inte för att jag var tjej utan för att jag var annorlunda, kaxig med rött hår och från Sverige. Det var nästan omvänd diskriminering. Och jag såg det som att det skulle gå bra för mig, lika bra för mig som en ung man”, säger hon i dag.
Från det jobbet till nästa – hon blir analytiker på Wall Street.
Det är 1970-tal och USA har en tillväxtboom. Sverige är långt borta. Hon gör karriär som analytiker på Wall Street-firman Rothschild där hon bevakar hälsoindustrin. Steget över till att jobba i branschen är inte stort.
“Jag var en av de första executive inom flera av de stora läkemedelsbolagen. Först som analytiker och sedan som investmentbankir på Wall Street”, säger Barbro Ehnbom.
Hon var inte ensam om hungern att slå sig fram i metropolen New York, den största utmaning en svensk kan företa sig – världens finansiella och kulturella centrum och platsen där tiotusentals andra fajtas om exakt samma sak. Erkännande och framgång, och när man når dessa – vetskapen om att man kan närsomhelst förlora sin position. Barbro Ehnbom blev den första och enda kvinnan i ledningen för den amerikanska läkemedelsjätten som i dag heter Glaxosmithkline.
“Om du kan lyckas i New York, så kan du lyckas var som helst”, säger Barbro Ehnbom på engelska.
“Numera betrakar jag mig som newyorkare”, säger hon efter fyrtio år i staden, av vilka de senaste tjugo med egna rådgivningsfirma inom investeringar, Du Haan Groupe.
Barbro Ehnbom har en yngre syster i Sverige, Karin Ehnbom-Palmquist, som har stor kunskap om utlandssvenskar.
Hon har under lång tid jobbat på UD och tidigare varit svensk ambassadör i Australien och bott utomlands i tjugotvå år. Sedan fyra år tillbaka jobbar hon just med att organisera svenskar utomlands med föreningen Svenskar i världen. Ingen annan i Sverige har bättre internationell koll på dem som lämnat Sverige än denna förening. Det är de som gjort uppskattningar då Skatteverket saknar information om hur många som utvandrat.
“Det finns 550 000 svenskar som bor utanför Sverige, under kortare eller längre tid”, säger Karin Ehnbom-Palmquist och tillägger att man inte räknar med dem som är på semester utan antalet bosatta.
Faktum är att inte ens Skatteverket vet hur många svenskar som lämnat landet då ett stort antal utvandrare inte anmäler sin utflyttning. Dock har det även i den officiella statistiken slagits rekord i antal registrerade utvandringar. I fjol lämnade 52 000 svenskar landet. Störst utvandring skedde till de nordiska länderna samt till engelskspråkiga länder. Drygt 3 000 personer valde att flytta till USA i fjol och 3 280 flyttade till Storbritannien. De mest populära Medelhavsländerna är Spanien och Frankrike.
Av den dryga halva miljonen svenskar utomlands är cirka 20 procent pensionärer som flyttat till ett varmare klimat, enligt Karin Ehnbom-Palmquist. Sedan tillkommer också så kallade “flyttfåglar”, de som vänder hem på sommaren och åker ut under vintern.
“Majoriteten av utlandssvenskarna är förvärvsarbetande, studenter eller så har de flyttat för att de gift sig med någon utanför Sverige. Det är en väldigt heterogen grupp”, säger hon och poängterar att arbete utomlands ofta är motivet till flytten.
Organisationen har fått en god bild av svenskarna utomlands genom sina cirka 120 ombud i 75 olika länder.
“Ombuden representerar oss som ett slags honorärkonsuler, som vi håller nära kontakt med bland annat genom träffar i Stockholm. Det svåraste för oss och andra är just att nå till utlandssvenskar, så den funktionen har våra ombud”, säger hon.
Ett tydligt mönster bland utlandssvenskar att de flyttar runt i högre utsträckning än tidigare.
“Vi tycker oss märka att det är fler och fler som flyttar utomlands ett par år, vänder hem några år och sedan åker ut igen”, säger hon och tillägger att hemflyttningar märks i statistiken: “Varje år återvänder 15 000-20 000 svenskar, vilket är den enskilt största grupp som kommer hit.”
En annan stor förändring är samhällets inställning till denna grupp, menar hon. På 1970- och 1980-talet var det en förbisedd grupp. Regeringarna ansåg att de som lämnat landet inte heller med lätthet skulle kunna rösta i riksdagsval, något som nu-mera har förändrats.
“Särskilt var synen sådan att många ut-vandrade för att slippa skatt. Nu när förmögenhetsskatt och arvsskatt avskaffats så har inställningen förändrats”, säger Karin Ehnbom-Palmquist.
Enkäter som gjorts av Svenskar i världen visar att många av de utlandsboende svenskarna är högutbildade, högpresterande och politiskt intresserade, även om de inte röstar i riksdagsvalen i lika stor utsträckning som de boende i Sverige.
Även om stigmat har försvunnit har en sak stått sig i mer än 150 år.
“Det sades om den stora utvandringen till Amerika att det var de modigaste och de mest företagsamma som åkte först. Det gäller fortfarande för dem som lämnar Sverige i dag.”
Majoriteten av utlandssvenskarna – 100 000 – bor i USA. Där påträffas personer som den framgångsrike fastighetsmäklaren Fredrik Eklund på mäklarfirman Douglas Elliman i New York som under sina åtta år på firman sålt lägenheter för nära 1,3 miljarder dollar – motsvarande cirka 10 miljarder kronor. Men också den medieskygge investeraren Thomas Sandell, som driver hedgefondsfirman Sandell Asset Management sedan 1998, och förvaltar 8 miljarder kronor. Tidningen Forbes uppskattar hans förmögenhet till cirka 8 miljarder kronor, vilket torde göra honom till den rikaste svensken på Wall Street. En mindre känd utvandrare till USA är Trita Parsi, en av världens främsta Irankännare och en framstående expert på relationerna mellan USA, Iran och Israel som har gett ut två böcker i ämnet. Han bor med sin familj i Washington DC sedan han lämnade Sverige 2002.
“I mitt fall så handlade det främst om att de frågor jag brann för inom utrikespolitik enbart kunde adresseras i USA. Men det fanns även en tanke om att det professionella landskapet där inte hade samma restriktioner som jag ibland kunde uppleva i Sverige”, säger Trita Parsi och tillägger att det amerikanska samhället är annorlunda.
“Det finns diskriminering i de flesta länder, men konkurrensen är så hård i USA att diskriminering blir väldigt olönsamt. Självklart finns det problem här med, men jämfört med Sverige är det mer mångkulturellt.”
USA är det största utvandrarlandet, men nästan lika stor utvandring har skett till Spanien. Där finns 90 000 svenskar och ungefär lika många finns i Storbritannien.
Den enskilda stad med flest svenskar är London, där uppskattningsvis 40 000 svenskar är bosatta. En av dessa är Matias Palm-Jensen som med sin familj bosatte sig i den brittiska huvudstaden för två år sedan.
Matias Palm-Jensen är en känd profil i reklamvärlden. Han var med och byggde upp byrån Farfar som skördade stora framgångar, fick stora kundkonton och ännu fler priser i reklam-VM i Cannes. När gänget bakom firman lade ner bolaget, så var headhuntingfirmorna snabba med att erbjuda Matias Palm-Jensen jobb. Erbjudanden kom från hela världen och till slut valde han jobb på reklamjätten McCann i London 2011.
Vad var det som gjorde att han lämnade Sverige?
“Oavsett vilket land man kommer ifrån kan det kännas för litet efter ett tag, man vill tillhöra den stora världen och man vill utmana sig själv. Det är den ena förklaringen”, säger han. “Den andra är att jag ville att mina barn skulle bli flytande på engelska.”
Han menar att han också upplevde det som svårt att ta nästa steg i karriären i Sverige.
“Det är svårt att göra det från Stockholm när man på morgonen kan få ett samtal om att man måste befinna sig på en middag i Milano samma kväll. Från Stockholm går kanske ett flyg ner, i London går ett plan varje timme. Det är lite lättare att ha London som bas – och sedan är också London kul!”
De tre barnen går i skola och familjen har kommit ordentligt på plats med sina två hundar.
“Någon sade till mig att London är en handelsstad, folk från alla möjliga länder samlas här. Efter sex månader känner man sig som en Londonbo”, säger han.
“Sedan är det en mycket svårare plats att jobba på. Jag hade visserligen en internationell plattform innan jag flyttade, men det är ändå så att man känner att konkurrensen är otroligt mycket större.”
Matias Palm-Jensens mor var fransyska, och hans far har bott i Frankrike i 35 år, så helt obekant är han inte med världen utanför Sverige.
“Jag hade en fot i den andra världen tidigt”, poängterar han.
Hur kommer det sig att svenskar – och i synnerhet svenska reklamare – är så framgångsrika internationellt?
“Jag tror att det finns en inställning bland svenskar som passar bra – att vara jämlik och icke-hierarkisk. Det är värdeord som vi svenskar har i vårt dna, en ärlighet och snällhet. Det kanske låter paradoxalt för internationellt leder det inte någonstans, men vi har en trygghet – jag behöver inte gå över lik, för jag kan alltid gå hem”, säger han.
“En kille jag träffade som är från Brasilien, han och många andra slåss för ett nytt liv, att inte behöva återvända till sitt hemland. Medan för oss, vad är det värsta som kan hända? Att få återvända hem till Sverige. Det är inte så farligt. Vi svenskar har det bra.”
Att barnen kastats in i nya sammanhang på privatskolan i London har sina för- och nackdelar, menar han.
“De vet att detta är ett äventyr som vi bara ska göra några år. Att David Beckhams och Brad Pitts barn går omkring på skolan, och klasskamraterna pratar om att åka till Mystique på julen och frågar om man ska samåka med privatjet är något helt annat än Sverige. Barnen vet att detta inte är på rikigt utan ett äventyr och att vi sedan åker vi tillbaka. Jag menar, att träffa Mick Jagger på skolan är ju bara på låtsas. Efter två tre år börjar de tro att detta är det normala, så där går gränsen, vi kommer vända hem då.”
När familjen återvänt till Sverige och barnen är större vill han göra en ny vända utomlands och han vet redan nu vilket land han ska till.
“När man ser fransoser vid restaurangbord kan man tro att de är väldigt högljudda och inte konflikträdda. Men då är de bland vänner, annat är det på kontoret. Frankrike är de strukna skjortornas värld. Jag tror jag kan åstadkomma mycket i Frankrike.”
Karin Ehnbom-Palmquist på organisationen Svenskar i världen konstaterar att många som Matias Palm-Jensen som planerar vändorna ut i världen, till slut åter-vänder till Sverige.
“Förr eller senare vill man tillbaka till barndomsvänner, familj och släkt. Men många säger att deras förvärvade erfarenheter inte uppskattas till fullo när de har återvänt. Vi måste bli bättre på att dra nytta av de hemvändande utlandssvenskarna.”
Trita Parsi har inte bott i Sverige på drygt ett decennium. Han konstaterar att även om han ogillar en rad saker med USA, exempelvis deras syn på våld, är beslutet att vända hem svårt.
“Det är inte ett lätt beslut att flytta tillbaka om det innebär att mina tre barn kan komma att utsättas för den främlingsfientlighet som tycks växa i Sverige just nu med tanke på att de inte alls upplever sådant i den delen i USA som vi bor i.”
Karin Ehnbom-Palmquist ser Trita Parsi och den halvmiljon svenskar som ännu inte vänt hem som en stor resurs som borde användas bättre.
“Det är en viktig grupp att värna om. De kan hjälpa till med att främja bilden av Sverige.”
EMANUEL SIDEA
77 HETASTE SVENSKARNA
STORBRITANNIEN
Cristina Stenbeck
Jan Stenbecks äldsta dotter är född och uppvuxen i USA. Hon bor sedan länge i London där hon leder Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik. Hon är en storägare som på senare år köpt ut sina syskon och därmed ökat sin makt.
Matias Palm-Jensen
Reklamgurun är en av Sveriges mest prisade. Han har en bakgrund inom MTG, och med att leda Farfar, en reklamfirma som lade ner när han och en rad andra lämnade. Numera arbetar han i London på reklamfirman McCann där han har titeln chief innovation officer.
Samir Brikho
Samir Brikho, född i Libanon och uppvuxen i Sverige, är i dag bosatt i London där han är vd för en av Storbritanniens största konsultfirmor, AMEC. Han är också ledamot i SEB:s styrelse och Stenas rådgivande styrelse.
Daniel Ek
Entreprenören bakom Spotify, ett av världens mest hajpade internetbolag. Efter framgångarna i Sverige, med över en miljon användare, har Daniel Ek flyttat till London för att leda den internationella expansionen.
Niklas Zennström
Han sålde Skype två gånger, först till Ebay för 19 miljarder kronor och sedan till Microsoft för 53 miljarder kronor. Han är bosatt i London där han driver investmentbolaget Atomico, samtidigt som hans franska hustru Catherine arbetar med deras välgörenhetsorganisation Zennström Philanthropies.
Tom Persson
Den 28-årige H&M-arvtagaren är bror till H&M-vd:n Karl-Johan Persson och har länge varit bosatt i London där han bland annat pluggat film. Med H&M-aktier värda mer än 7 miljarder kronor räknas han till den mest förmögne i Storbritannien under 30.
Lena Björk
Londonbaserade Lena Björk driver catering- och eventföretaget Inn or Out som har jobbat för det brittiska kungahuset och Rolls-Royce och för kända gäster såsom Bill Clinton.
Mats Persson
Smålänningen Mats Persson leder tankesmedjan Open Europe i London som under de senaste åren haft stigande inflytande över brittisk EU-politik. När premiärminister David Cameron ska göra utspel i den viktiga EU- och eurodebatten är det Mats Persson som hjälper honom.
Lotta Malm Hallqvist
Reklamjätten McCanns rekryterade tillbaka Lotta Malm Hallqvist 2011 från konkurrerande reklambyrån Mother. Hon är global tillväxtchef med bas i London.
Philip Hult
EF-arvtagaren Philip Hult är ordförande i språkjätten, en post som även innehas av hans bror Alex Hult. Philip Hult bodde i Hongkong 2001-2006 innan han flyttade till London. Dessutom sitter han också i styrelsen för Hult International Business School, en handelshögskola som EF äger sedan 2003.
Erik Penser
Erik Penser var en tidig utvandrare till Storbritannien när han redan 34 år gammal flyttade dit. Han bor på ett gods i Compton Beauchamp, tolv mil väster om London, sedan 1976. I dag äger han banken med samma namn, Erik Penser Bank AB.
Eva Hamrén-Larsson
Fredrik Lundbergs syster utvandrade som skatteflykting till Storbritannien 1983 och är i dag bosatt i London. Hennes familj är engagerad i välgörenhet, bland annat i den av Percy Barnevik ledda organisationen Hand in Hand.
Percy Barnevik
Den internationellt kända näringslivsprofilen Percy Barnevik som under många år ledde ABB och blev mest förknippad med sin pensionsskandal. Han bosatte sig i London 1998. Därifrån arbetar han numera med att med industriell effektivitet leda välgörenhetsorganisationen Hand in Hand.
Bo Lerenius
Bo Lerenius, belönad av drottning Elizabeth med Commander of the Order of the British Empire, är en av de mest profilerade svenskarna i London. Där har han bott sedan 1999 och innehaft en rad tunga styrelseuppdrag i de brittiska börsbolagen Land Securities, Thomas Cook, G4S och Mouchel samt svenska Rörvik Timber.
Beatrice Engström-Bondy
Beatrice Engström-Bondy är bosatt i London och har under många år varit involverad i Svenska handelskammaren i London, som hon i dag är ordförande för. Dessutom är hon också knuten till Investor, särskilt som rådgivare till Jacob Wallenberg inom bland annat strategiska frågor, mediekontakter och makroekonomiska analyser.
Bo Göransson
Han förvärvade Intrum Justitia av sin far Sven Göransson 1970 som grundat bolaget. Bo Göransson byggde ut inkassoföretaget till en europeisk spelare, innan han sålde av det. Hans förmögenhet uppskattas till 1,4 miljarder kronor och den medieskygge miljardären bor i London sedan ett antal år tillbaka.
Jörgen Philip-Sörensen, Sven Philip-Sörensen
Sven Philip-Sörensen tillsammans med sin bror Jörgen Philip-Sörensen tog över sin fars företag Securitas på 1980-talet. Ett bolag som de byggt stora miljardförmögenheter på och som investerat i stora gods i Gloucestershire.
Ola Rollén
Hexagon-vd som under sitt dryg decennium på företaget har förvärvat ett stort antal bolag, flyttat huvudkontoret till London – där han också bor – och ökat aktieägarvärdet flerfalt. Han har också belönats för värdeutvecklingen vilket han bland annat satsar i nya bolag vid sidan av Hexagon.
Rausingfamiljen
Familjen Rausing är arvtagare till Tetrapakförmögenheten och nästan samtliga bor i Storbritannien. Gad Rausings äldsta dotter, Kirsten Rausing, bor i Suffolk, tio mil norr om London, och har tillsammans med brodern Jörn Rausing – också han bosatt i Storbritannien – en förmögenhet på 40 miljarder kronor. Kusinerna Lisbeth Rausing, som sysslar med filantropi, och Sigrid Rausing, som skriver artiklar och böcker och ger ut tidningen Granta, är bosatta i London.
Erik Engström
Erik Engström är vd för det anrika brittiska förlaget Reed Elsevier. De ger ut prestigefulla branschtidningar såsom Lancet, Lexis Nexis, Estates Gazette, Farmers Weekly och New Scientist, och hundratalet andra. Hans bakgrund är inom SCA och på Eniro. I dag är han baserad i London och han har varit på sin post sedan 2009.
NEW YORK
Thomas Sandell
Den tveklöst mest framgångsrike svensken på Wall Street är den medieskygge Thomas Sandell, som inte figurerat på bild på många år. 52-åringen driver hedgefondsbolaget Sandell Asset Management som han grundade 1998 och vars stora fond i fjol hade en avkastning på 15,5 procent. Wall Street har noterat framgångarna och kapitalet har flödat in till fonden, han förvaltar därmed över 8 miljarder kronor. Forbes uppskattar hans förmögenhet till cirka 8 miljarder kronor.
Håkan Guldkula
Håkan Guldkula är Wall Street-veteranen som gick från att vara investmentbankir i New York och London, till att bli serieentreprenör med internetbanken First E-bank, bioteknikbolagen Obtech och United Therapeutics – samtliga avyttrade. I dag gör han affärer med skräpobligationskungen Michael Milken och andra investeringar från basen i New York.
Barbro Ehnbom
Barbro Ehnbom har bott i New York sedan 1970. Där driver hon i dag egen firma som sysslar med finansiering av bioteknikföretag. Har en bakgrund som analytiker och investmentbankir på en rad olika firmor på Wall Street. Hon var den första och enda kvinnan i ledningen för den amerikanska läkemedelsjätte som i dag heter Glaxosmithkline.
Joel Citron
Joel Citron har gjort karriär i New Yorks finansvärld under snart tre decennier. Först som investmentbankir och svenska riskkapitalbolaget Proventus USA-vd, och vidare via en rad egna lyckade affärer, gått över till att förvalta sitt eget kapital i Tenth Avenue Holdings. Det privata investmentbolaget har ett halvdussin portföljbolag.
Jon Jonsson
Efter en framgångsrik karriär på Goldman Sachs och Lehman Brothers har Jon Jonsson gått över till att sedan några år tillbaka driva den privata investeringsfonden SSE Capital i New York, i vilken det sägs att gräddan av den svenska finanseliten satsat vardera minst en miljon dollar – vilket är minimumgränsen.
Fredrik Eklund
En av de mest framgångsrika fastighetsmäklarna i New York är Fredrik Eklund på Douglas Elliman. Under sina åtta år på firman har han sålt lägenheter för nära 1,3 miljarder dollar – cirka 10 miljarder kronor. Vid sidan av det driver han mäklarfirman ESNY som en tid tillbaka också är etablerad i Sverige. Medverkan i tv-program har gjort den tidigare bögporrstjärnan till ett känt namn i USA.
Pierre Wulff
Anses vara Sveriges ende internationellt kände parfymör. Han arbetar för parfymjätten Robertet i New York och har också varit involverad i svenska parfymtillverkaren Byredo.
Ranny Davidoff
Ranny Davidoff har länge varit bosatt i Monaco och verksam i Qatar, där han drivit fastighetsprojekt på en konstgjord ö. Han var också med i budfajten om lyxhotellet Copperhill i Åre. Han var tidigare aktiemäklare på United Brokers och Nordiska, gjorde sin första miljonaffär när han sålde lågpristelefonbolaget PTP till Telenordia 1996. Numera är han bosatt i New York.
Sophie Mörner
Antonia Ax:son Johnsons dotter Sophie Mörner är bosatt i New York där hon sysslar med fotografi, bland annat i form av utgivning av fotomagasinet Capricious sedan 2004.
Pelle Sjönell
Pelle Sjönell är en av de mest framgångrika svenska reklamarna i världen. Har tidigare arbetat på Fallon och King, i dag är han kreativ chef på reklamfirman BBH i New York.
SCHWEIZ
Lundinfamiljen
Bortsett från sommarhusen på Nämndö har Lundinfamiljen länge bott i Schweiz. I och runt Genève bor den framlidne Adolf Lundins hustru Eva Lundin och sonen Ian Lundin. Den äldste sonen Lukas Lundin som länge bott i Vancouver har även han flyttat sin bas till Genève.
Carl-Henric Svanberg
Den tidigare Ericsson-vd:n Carl-Henric Svangberg har gått vidare till en internationell karriär som styrelseproffs. Han är styrelseordförande i oljejätten BP och lastbilstillverkaren AB Volvo. Delar sin tid mellan Lausanne och London.
Torbjörn Törnqvist
Torbjörn Törnqvist är oljehandlaren som från Genève byggt upp ett miljardimperium, främst på handel med Ryssland. Det har i åratal spekulerats i varför hans Gunvor Group får de stora kontrakten, flera gånger har firman knutits till att stå Vladimir Putin nära, vilket man förnekar.
Stefan Widegren
På 1970-talet grundade Stefan Widegren ellösningsbolaget Cavotec som i dag är noterat på Stockholmsbörsen. Han är uppvuxen i Milano och numera bosatt i Lugano där han vid sidan av uppdraget som styrelseordförande i Cavotec dessutom är svensk konsul.
Jörgen Tinggren
Jörgen Tinggren är vd för den schweiziska hissjätten Schindler Group som i fjol omsatte 58 miljarder kronor och som har 43 000 anställda. Före det arbetade han på det schweziska kemiföretaget Sika Group.
Eric Elzvik
Eric Elzvik har arbetat inom ABB sedan 1984 och tidigare i år tillträdde han posten som finanschef för kraft- och automationsföretaget. Han är bosatt i Zürich där företaget också har sitt huvudkontor.
Dennis Jönsson
Förpackningsföretaget Tetra Pak leds av Dennis Jönsson som varit vd sedan 2006. Huvudkontoret ligger utanför Lausanne och omsatte 11,2 miljarder euro 2012 och har över 23 000 anställda.
Johan Andsjö
Johan Andsjö har tidigare arbetat som vd för mobiloperatören Yoigo i Spanien, som ägs av Teliasonera. Sedan hösten 2012 är han vd på Orange i Schweiz.
KINA
Lars Danielsson
Lars Danielsson var tidigare Volvo PV:s fabrikschef i Torslanda. Efter att Geely förvärvade Volvo PV har de också rekryterat en rad nyckelpersoner, bland andra Lars Danielsson som ansvarig för “koordination av industriella system och produktion”, vilket innebär att de Volvobilar som tillverkas i Kina ska hålla samma standard som i Torslanda och Gent.
Karine Hirn
Karine Hirn är en av grundarna till den östinriktade fondförvaltaren East Capital, som först specialiserade sig på forna Sovjetstater och som numera expanderat ännu längre österut mot Kina. Karine Hirn är sedan några år tillbaka bosatt i Shanghai där hon leder etableringen på den kinesiska marknaden för fondbolaget med 34 miljarder kronor i förvaltat kapital.
Lars Nittve
Lars Nittve är chef för projektet M+ i Hongkong, ett innovativt konstmuseum inriktat på “visuell kultur” och som ska stå klart 2017. Han har tidigare varit chef för konstmuseet Louisiana i Danmark, Tate Modern i London och Moderna museet i Stockholm. Läs mer på sid 36.
Victoria Li
Victoria Li är Sveriges generalkonsul i Shanghai sedan i fjol. Hon är nyckelspelare för att marknadsföra Sverigebilden i Kina genom lyfta fram svenska innovationer, mode, och socialt ansvarstagande.
Lina Nyman
Lina Nyman har gjort en snabb karriär på verkstadsjätten Atlas Copco. I kinesiska Xuanhua har hon byggt upp en avdelning för forskning och utveckling. I dag leder hon produktionsanläggning med 170 anställda.
Lars Falk
Lars Falk är designchef på Volvo PV i Kina och är baserad i Shanghai sedan 2011. Det är hans uppgift att formge de bilar som ska tilltala den växande kinesiska medelklassen och få fart på försäljningen under Geelys ägarskap.
KALIFORNIEN
Lars Ekman
Kirurg som via en karriär som forskningschef på flera olika internationella läkemedelsbolag nu blivit partner på riskkapitalistbolaget Sofinnova i San Francisco. Läs mer på sid 34.
Alexander Skarsgård
Efter sina skådespelarinsatser i “True blood” och en rad andra tv- och filmproduktioner anses han vara en av de mest framgångsrika svenskarna i Hollywood.
Nadir Khayat
Den svensk-marockanske musikproducenten Nadir “Redone” Khayat har arbetat med en rad stora artister, som Lady Gaga, One Direction, Enrique Iglesias och Cher. Från Los Angeles där han bor driver han 2101 Records, ett skivbolag som han samäger tillsammans med Universal Music Group.
Negin Djafari
Negin Djafari, född i Göteborg, är låtskrivare åt världsartister. Hon slog igenom 2007 då hon skrev en låt som toppade albumlistan i USA och sålde fyra gånger platina. Från basen i Los Angeles har hon även jobbat med en rad asiatiska artister.
Andreas Carlsson
Andreas Carlsson har arbetat som musikproducent och låtskrivare åt stora artister som Madonna, Janet Jackson och Jennifer Lopez. Från sin bas i Los Angeles har han även jobbat med svenska artister och tv-produktioner.
BRYSSEL
Fredrik Erixon
När de mest inflytelserika i Bryssel ska rankas brukar alltid en svensk dyka upp – Fredrik Erixon. Han leder tankesmedjan European Centre for International Political Economy (ECIPE), som enligt egen utsago sysslar med “politiskt oberoende ekonomiska analyser” och som är förankrad i frihandel och global öppenhet.
Cecilia Malmström
Cecilia Malmström är den mest inflytelserika svensken i Bryssel. Som EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor är hon en nyckelspelare.
Peter Kamprad
Peter Kamprad är Ikeaarvtagare och den äldste av brödratrion. Han är baserad i Bryssel och god för fyra miljarder kronor.
Jonas af Jochnick
Tillsammans med brodern Robert grundade Jonas af Jochnick kosmetikaföretaget Oriflame, vilket han gjort en miljardförmögenhet på.
MOSKVA
Jonas Nordlander, Filip Engelbert
Efter att Jonas Nordlander byggde upp Tradera som såldes till Ebay, har han flyttat till Moskva där han tillsammans med Filip Engelbert byggt upp Avito, som är en rysk radannonssajt efter samma modell som Blocket. Den är i dag världens tredje största och planen är att inom tre år börsintroducera bolaget.
Jacob Grapengiesser
Har arbetat över ett decennium på den östinriktade kapitalförvaltaren East Capital i Moskva och är med i teamet som förvaltar portföljen vars storlek uppgår till 34 miljarder kronor.
FRANKRIKE
Lars Olofsson
Har tidigare arbetat under en lägre tid inom Nestlékoncernen. Han tog över som vd för den franska dagligvaruföretaget Carrefour, världens andra största mätt i försäljning, men var i fjol tvungen att avgå kort tid före utgången av sitt treåriga mandat. Sin pensionering motiverade han med att styrelsen inte hade visat förtroende för honom.
Bengt Ågerup
Grundade Qmed med skönhetsprodukten Restylane, som han sålde 2011. Han är baserad i Paris och numera driver han investmentbolaget Nxt2b, specialiserat på investeringar i bioteknik.
Pontus Bonnier
Parisbon leder Boninvest, ett bolag som förvaltar värdepapper, och Bonniers Konsthall. Han är också styrelseledamot i Dagens Nyheter, Bonnier Fastigheter och Bonnierförlagen, samt vice ordförande i Bonnier AB:s styrelse. Med aktieinnehavet i Bonnierbolagen uppskattas hans förmögenhet till 1,9 miljarder kronor.
Filip Nilsson
Den flerfaldigt prisbelönte Filip Nilsson var tidigare kreativ chef på Forsman & Bodenfors, en firma han lämnade i fjol efter 24 år. Nyligen tog han jobb på den franska reklambyrån BETC:s huvudkontor i Paris där han ska arbeta nära bolagets ordförande, vd och kreativa chefer.
UKRAINA
Carl Sturén, Johan Boden
Räknas till två av de rikaste utlänningarna i Ukraina. De startade livsmedelstillverkaren Chumak 1996. De är baserade i Kiev där Carl Sturén också är Sveriges konsul.
SAN FRANCISCO
Christian Lagerling
Christian Lagerling är partner på investeringsbolaget GP Bullhound som satsar bland annat i IT- och internetbolag. Bosatt i San Francisco där han är nära bolagen i Silicon Valley.
Stefan Olander
Stefan Olander har rankats som världens mest kreative svensk. Han har bland annat varit med och tagit fram Nike Plus Fuelband. Han är ledande inom det som spås bli nästa stora miljardmarknad: teknik för egeninsamlad data, till exempel träning, blodtryck, födointag, sinnesstämningar och puls.
FLORIDA
Pär Sandå
Pär Sandå är en av de mest framgångrika svenska finansmännen. Han har genom sin tradingfirma Pan Capital byggt upp en stor förmögenhet med vilken han lämnat Sverige för Fort Lauderdale i Florida, där han numera också sysslar med fastighetsinvesteringar.
BANGKOK
Anchisa Wallström
Anchisa Wallström, som är mer känd under namnet Foki, driver en av Sveriges största bloggar (fokis.se) och klädmärket Fokiwa som säljs på nätet och bland en rad återförsäljare. Hon studerade entreprenörskap på gymnasiet i Umeå och efter åtta år i Sverige flyttade hon tillbaka till Thailand.
WASHINGTON DC
Trita Parsi
Trita Parsi, född i Iran, uppvuxen i Sverige, och utbildad i USA. Han har skrivit två böcker och driver en inflytelserik tankesmedja i Washington DC, National Iranian American Council som påverkat synen på Iran i USA.
KAPSTADEN
Stephan Ekbergh
Internetentreprenören Stephan Ekbergh byggde upp Travelstart i Skandinavien innan han sålde det till riskkapitalister. Nu bygger han upp internetreseföretaget över hela i Afrika från sin bas i Kapstaden.
SINGAPORE
Magnus Böcker
Efter en kometkarriär och försäljning av Stockholmsbörsen OMX till Nasdaq som gjorde honom till vice vd för Nasdaq OMX har Magnus Böcker de senaste fyra åren varit vd för Singaporebörsen. Hans expansion stoppades när budet på Sydneybörsen 2011 blockerades av politikerna i Australien.
LIECHTENSTEIN
Bo Risberg
Bo Risberg är sedan 2007 vd för byggteknikföretaget Hilti, med huvudkontor i Liechtenstein. Bolaget har cirka 19 000 anställda i över 120 länder. Bo Risberg har tidigare gjort karriär som manangementkonsult och inom ABB.
GEORGIEN
Diana Janse
Efter att ha jobbat på UD sedan 1999 med stationering i bland annat Moskva, Bryssel och Kabul, blev Diana Janse utnämnd till Sveriges ambassadör i Georgien 2010 med stationering i Tbilisi. En utnämning som också gjorde henne till Sveriges yngsta ambassadör.