Välkommen, herr miljardär

Miljardärer, riskkapitalister och entreprenörer föredrar att umgås i slutna sällskap. Helst träffas de på medlemsklubbarna där kvinnor är portförbjudna.

(Veckans Affärer 2012-12-13)

När du kommer in i Operakällarens foajé tar garderobiären din rock, du säger ditt namn och att du ska till medlemsklubben. Till svar får du en fyrsiffrig kod. En trappa upp till vänster knappar du in koden och med ett klick öppnas dörren till Nobile – en klubb där medlemmarna betalar 12 500 kronor per år i avgift. Det är en modernare version av herrklubbarna The Royal Bachelor’s Club i Göteborg och stockholmska Sällskapet, som har anor från 1700-talet och Nya Sällskapet, grundat på 1800-talet. Med sin långa historia följer de lika antika regler då som nu: inga kvinnor får vara medlemmar.

Så är det inte på Nobile som funnits i snart fyra år och som startades av tidigare H&M-svärsonen Tom Davidson och Patrick Sommerlath, drottning Silvias brorson.

Tilltalet är mindre anrikt och riktar sig till en större blandning personer än herrklubbarna. Medlemslistan består av miljardärer, riskkapitalister, IT-entreprenörer, direktörer, möbeldesigner, finansprofiler, pr-konsulter, medieprofiler och många fler. Kvinnor finns också i medlemsmatrikeln, varav en och annan hemmafru.

Nobilie är bara en i raden av medlemsklubbar som inte skyltar med sin existens. De som bör veta vet, de som inte vet, ja de mår bäst av att inget veta.

“Det känns inte riktigt värt pengarna, 10 000 plus moms”, säger en framgångsrik egenföretagare som fått erbjudande om medlemskap.

Medlemsvärvningen sker via rekommendationer. Det enanätverk av näringslivsprofilerefter det andra plockas in, och mot att avgiften betalas kan man använda klubben för att i ett centralt läge i Stockholm äta lunch och middag där umgänget är likasinnade.

“Jag har inte varit där särskilt mycket, bara någon gång om året. Jag hade nog tänkt använda det mer, men det är verkligen så när man är där – att man känner de flesta där inne”, säger en som varit medlem ett tag.

Kungavännen Noppe Lewenhaupts medlemsklubb Noppes, som ligger på Östermalm alldeles bakom krogen Riche, har varit en föregångare sedan starten 2003.

Därefter har det ploppat upp andra klubbar vid sidan av nämnda Nobile, som har betydligt lägre medlemsavgifter.

Självklart finns samma mönster till att samlas i exklusiva klubbar även på nätet.

Föregångare är den internationella Asmallworld.net, grundad 2004 av äkta paret Erik och Louise Wachtmeister. Den har vuxit sig stor med ett par hundratusen medlemmar, och grundarna har sedan dess lämnat bolaget.

I dag anses klubben som passé och många tidigare medlemmar har flyttat till paret Wachtmeisters nya klubb, Bestofallworlds.com. Det är också en nätbaserad medlemsklubb som drog i gång för några månader sedan och har redan fått stor uppmärksamhet internationellt eftersom att man riktar in sig till den procent av samhället som utgör eliten.

EMANUEL SIDEA

FAKTA/HÄR TRÄFFAS ELITEN

Noppe

Medlemsklubben startad 2003 av kungens kompis Noppe Lewenhaupt. Kung Carl XVI Gustaf är således medlem. Riktar sig mot ett något äldre, konservad- tivt klientel. Att vara medlem kostar några hundralappar om året. Cirka 400 medlemmar.

Nobile The Lobby

En yngre medlemsklubb i både tilltal och sinnelag. Startade 2009. Inbjudan krävs för att bli medlem. Medlemskapet går loss på 12 500 kronor per år. Några hundra medlemmar. Den dyraste klubben. Driver fem olika klubbar. Lobby Social Club för livsnjutare, Loungeklubben (2 800 kronor/ år), vin- och affärsklubb (1 000 kronor/år), cigarrklubb (500 kronor/år) och kvinnoklubb (500 kronor/år). Okänt medlemsantal.

Sällskapet

Herrklubben startade 1800. Bland de 2 000 medlemmarna, som kallar sig “ledamöter”, hittas både kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip.

Bestofallworlds.com

Nätbaserad klubb som startade tidigare i år och riktar sig till den globala elit som kallats för en-procentare. Erik och Louise Wachtmeister står bakom även denna klubb. Endast för inbjudna och kostnadsfri.

Asmallworld.net

Ännu en nätbaserad klubb grundad av Erik och Louise Wachtmeister. Filmmogulen Harvey Weinstein köpte bolaget bakom men är i dag inte längre kvar. För att bli medlem krävs visserligen inbjudan men väl inne är det kostnadsfritt.