Telefonnummer som affärsidé

Nya svenska mobiltjänsten Truecaller har redan över 50 miljoner användare, varav 22 miljoner finns i Indien. Vi åkte dit för att ta reda på hemligheten bakom tillväxtraketen som till och med världens hetaste venture capital-firma tror på.

(Veckans Affärer 24 april 2014)

STADEN GURGAON LIGGER cirka två mil från Delhis flygplats och har växt upp som ett billigare, luftigare alternativ till Indiens huvudstad. Ericsson, Microsoft, Google och en rad andra IT-företag har etablerat sig här.

I Gurgoan bor också Kari Krishnamurthy.

Han är tillväxtchef för Asien, Mellanöstern och Afrika för Truecaller, det svenska katalogtjänstföretaget baserat i Stockholm där utvecklare och merparten av de anställda också finns. Den crowdsourcade katalogen har rönt stora framgångar i Indien som är den överlägset största marknaden – av tjänstens dryga 50 miljoner användare hittas 22 miljoner här.

Kari Krishnamurthy förklarar att det tidigare inte fanns någon katalogtjänst för telefonnummer, men att behovet är stort – av kulturella skäl.

“I Sverige, när du ringer någon så bestämmer du tid eller skickar sms i förväg, ‘kan jag ringa upp? ‘, eller hur? Du tar kontakt inför ett telefonsamtal, men så gör inte vi”, säger han och fortsätter:

“Om du ringer mig så kommer jag att svara, oavsett om det är ett känt eller okänt nummer. De flesta gör inte så i Sverige”, säger Kari Krishnamurthy och väntar på mitt instämmande.

Vi sitter på en medlemsklubb i Gurgaon, där ett skränigt band spelar och männen röker cigaretter. Flera ur personalen som känner igen Kari Krishnamurthy hälsar hjärtligt på honom.

Han kopplar behovet av Truecaller till att alla i Indien är hövliga och artiga mot varandra. Samtidigt finns ett behov av att veta vem som är i andra änden av luren.

“Det förekommer telefontrakasserier, då måste man kunna varna andra för det”, säger han och nämner en funktion som många användare dragit nytta av – man rapporterar in vilka telefonnummer som använts till det men också av telefonsäljare.

Han tar fram en av sina fyra telefoner som han bär i sin Tumidatorväska.

Den som provat tjänsten på en Iphone går miste om den bättre funktionalitet i andra operativsystemet. Kari Krishnamurthy ber mig ringa upp hans Androidlur som saknar mitt mobilnummer. Någon sekund senare dyker mitt namn upp i hans display.

I Sverige har tjänsten blivit ett populärt sätt att undvika telefonförsäljare och detta gäller även Indien.

“Förut fick jag varje dag 15-20 samtal från telefonsäljare”, säger Kari Krishnamurthy.

Han har jobbat i cirka åtta månader på företaget som grundades 2009 av Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, två studenter från KTH. I januari 2014 blev det stor uppståndelse bland uppstartsföretagen i Stockholm då det blev klart att Truecaller tagit in 120 miljoner kronor från Sequoia Capital, en av världens tyngsta teknikinvesterare som tidigt gått in i Apple, Google, Youtube, Paypal, Instagram, Whatsapp och ett stort antal andra som i dag är stora mångmiljardbolag.

Före resan till Gurgoaon träffade jag de två grundarna i Stockholm. Jag frågade om uppgiften att Truecaller vid investeringstillfället värderades av Sequoia Capital till en halv miljard kronor.

“Jag kan inte säga något”, sade en leende Nami Zarringhalam.

Sequoia Capital, grundat 1972, som numera finns på en rad olika platser i världen, investerade i Truecaller via sitt indiska bolag.

Enligt Nami Zarringhalam handlade investeringen inte bara om kapital.

“De tillför kunnande och nätverk”, menar han.

På den så viktiga indiska marknaden jobbar Kari Krishnamurthy själv – samtidigt som han är i daglig kontakt med huvudkontoret.

När vi sitter på medlemsklubben får han flera samtal från ledningen i Stockholm.

Han kommer tillbaka efter några minuter och jag frågar vad han egentligen gör i sitt dagliga arbete.

Han är lite hemlighetsfull om hur Truecaller lyckas bibehålla sin höga tillväxt. En tillväxt som andra internettjänsteföretag helt klart avvundas.

Till slut berättar han att han jobbar mycket med partnerskap. Det var faktiskt så han fick sitt jobb. Med tretton års erfarenhet av bland annat olika mobiloperatörer i landet – senast 3G-utrullningen hos Airtel, en av de stora operatörerna – fick han höra talas om Truecaller.

Han tog kontakt med grundarna och erbjöd sig att arbeta en testperiod.Under den tiden satte han upp tre mål. Samtliga infriades på kort tid – det första var så gott som klart, menar han.

“Jag tror inte de i Stockholm förstod vilket starkt varumärke Truecaller är”, säger han och ler.

Han slår fast att Truecaller är ett livsstilsvarumärke i Indien. I princip alla unga vet vad det är.

“Varje användare är en varumärkesambasssadör”, säger han och fortsätter att tala om bolaget som en förälskelse.

“Jag är som en kille som springer efter en vacker tjej. Det är fantastiskt att få vara del av en förändring, så känner jag. ” Att Truecaller på kort tid vuxit sig stort har öppnat dörrar till mobiloperatörer och mobiltelefontillverkare.

I Indien finns två stora tillverkare, Micromax och Karbon, och en rad andra mindre. Självklart finns även Samsung, Apple och HTC på plats. De tre operatörerna Airtel, Vodafone och Idea Cellular har över hälften av marknadsandelarna, därtill finns ytterligare ett tiotal operatörer.

Baserat på Kari Krishnamurthys beskrivningar framgår det att Truecaller intar en marknadsposition snarlik den som mobiloperatörerna har i Sverige – det vill säga man deltar som sponsor på event och liknande för att nå ut till den relevanta målgruppen och ytterligare stärka sin kännedom.

“Vi spenderar visserligen inte så många addollar”, säger han och antyder att ett starkt varumärke gör att de inte behöver gå in med egna pengar. Ambitionen är att stärka sin position och kännedom ytterligare.

“Vi vill skapa ett livsstilsvarumärke”, säger Kari Krishnamurthy.

Det kan handla om samarbete med hörlurstillverkare och andra för att skapa lojalitet till företaget.

EN ANNAN SAK är på gång, de ska se till att mobilappen finns förinstallerad på nya mobiltelefoner. För mobiltjänsteföretag är det extremt viktigt att finnas på startskärmen som har plats för tolv appar.

Skypegrundaren Niklas Zennström har i tidigare intervjuer sagt att hans bolag Atomico fokuserar sina investeringar på bolag som har potential att vara på mobilers startskärm.

“Man kommer över ett hinder. Det är ju svårt att ladda ner en app och dessutom innebär det en kostnad”, menar Kari Krishnamurthy.

Spelar det någon roll att bolaget är svenskt?

“Folk bryr sig inte om varifrån en app kommer, bara att den funkar.”

Han nämner att det i Indien finns 65 miljoner så kallade smarta apparater, alltså smarta telefoner och suftplattor. Det innebär att en tredjedel av dessa redan är användare av Truecaller. Varje månad utökas antalet smarta telefoner med 6 miljoner, och en tredjedel av dessa blir Truecalleranvändare.

Tillväxtmaskinen är i full gång.

Det finns något som bolaget talar mindre högt om.

Många andra mobiltjänster väljer inloggning via konton på Facebook, Twitter och Google för att förenkla användarrekryteringen och anmälningsprocessen. Truecaller knyter ett konto till det egna mobilnumret och för att använda appen godkänner man vid installationen att programmet får tillgång till mobilens telefonbok. Något som känns fullt rimligt – för att blockera telefonförsäljare läggs en kontakt in i ens telefonbok där alla kända säljares nummer finns.

Och genom att få tillgång till miljontals användares telefonböcker kan de knyta namn till telefonnummer som samlas i en stor databas.

“Vi har valt att skapa vår egen sociala graf”, konstaterar Nami Zarringhalam, som använder sig av ett branschuttryck som handlar om att de själva bygger ett socialt nätverk.

OM MAN PÅ Facebook måste ange vilka som är ens vänner och bekanta så har man i sin telefonbok redan avslöjat kontakterna med namn och nummer.

Det väcker genast tankar om personlig integritet och vad Truecalleranvändare egentligen delar med sig.

Genom att lägga ihop allas telefonkontakter skapas ett nätverk där man kan kartlägga vilka som känner vilka. Med andra ord – de som valt bort sociala nätverk av integritetsskäl återfinns ändå sannolikt i Truecallers sociala graf.

Vid mötet med Nami Zarringhalam i Stockholm påpekade jag att jag hittade en massa personers telefonnummer i Truecaller som jag inte kunde hitta på andra håll.

“Vår data samlar vi ihop från olika register och databaser som är offentliga”, sade han. När jag frågar om den personliga integriteten undviker han att svara.

Den nära kopplingen till mobilanvändare är av stort intresse bland investerare.

I februari förvärvade Facebook mobilchattjänsten Whatsapp för motsvarande 130 miljarder kronor eller 275 kronor per användare. Enligt samma räkne sätt kan Truecaller värderas till 10 kronor per användare.

Nami Zarringhalam slår fast att Truecaller fyrfaldigar sina användarantal varje år. Vid den här tiden om ett år bör de alltså ha över 200 miljoner användare. Han tar upp sin telefon från bordet och säger att till den ska inte vem som helst kunna ringa.

“Det är min rättighet att få veta vem det är som ringer”, säger han.

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ 50 MILJ ANVÄNDARE
BOLAG: Truecaller.
ÄGARE: Grundarna Alan Mamedi, vd, och Nami Zarringhalam, strategichef, styrelseordförande Stefan Lennhammer, riskkapitalbolagen Open Ocean och Sequoia Capital.
ANSTÄLLDA: CIRKA 40.
ANVÄNDARE: Över 50 miljoner.
OMSÄTTNING: 6,4 miljoner kronor 2013.
FINANSERING: Sammanlagt motsvarande 131 miljoner kronor från ägarna.

FAKTA/ TRUECALLERS FRAMGÅNGSRECEPT
1. Bygg stark kundlojalitet genom att vara ett livsstilsvarumärke och inte bara ett vanligt appbolag.
2. Ingå partnerskap med bolag i närliggande branscher som vill dra nytta av ett hett varumärke.
3. Satsa på en affärsidé som är beroendeframkallande hos kunderna och som de sprider i egna nätverk.

FOTNOT: VA GJORDE INTERVJUN med Nami Zarringhalam i februari. I mars blev det känt att åklagare har inlett ett åtal mot honom efter misstanke om insidersbrott. Han ska ha köpt aktier för knappt 18 000 kronor i smsreklambolaget Jojka Communications ett par dagar innan Jojka informerade marknaden om att man skrivit samarbetsavtal med Truecaller. Zarringhalams aktier steg i värde till 155 000 kronor när informationen blev känd. Han har uppgett att han avsåg köpa aktierna redan innan man inledde ett samarbete.