Så försökte Teliasonera tysta VA…

När Veckans Affärer år 2012 avslöjade Teliasoneras tveksamma affärer i Nepal hotade dåvarande vd Lars Nyberg med rättsprocess för mångmiljonbelopp och krävde en fullständig dementi. Här är historien om hur VA hamnade i Lars Nybergs personliga skottglugg. Och frågorna som Teliasonera fortfarande vägrar besvara.

(Veckans Affärer 8 maj 2014)

För att få in en fot in på telekommarknaden i Nepal köpte Teliasonera år 2008 Spice Nepal. Mobiloperatören döptes om till Ncell och inlemmades i den svenskfinska telekomjättens affärsområde kallat Eurasia.

Veckans Affärer avslöjade i oktober 2012 uppgifter om hur affären i Nepal egentligen hade gått till. Flera oberoende källor uppgav till VA att Teliasonera betalat 4,2 miljarder kronor till ett bolag som i själva verket kontrollerades av Raj Bahadur Singh, svärson till Nepals kung, som i sin tur hade beslagtagit mobiloperatören från två andra aktieägare.

Det här var ett i raden av flera avslöjanden som visade hur Teliasonera inom affärsområdet Eurasia bedrev tveksamma affärer i Uzbekistan och Kazakstan. Avslöjanden som fick omfattande konsekvenser – i dag har ledamöter och ordförande i Teliasoneras styrelse bytts ut, den verkställande direktören Lars Nyberg har avgått och större delen av bolagets ledning har också fått lämna sina poster.

Men i slutet av 2012 var läget helt annorlunda. VA:s uppgifter om bolagets affärer i Nepal gör att Lars Nyberg i tysthet inleder en offensiv mot tidningen med advokater och hot om en tidsödande – och inte minst kostsam rättsprocess – om inte VA helt dementerar sina uppgifter.

Lars Nybergs avsikt är alltså att få tidningen att helt backa från sina uppgifter genom att hota med en rättprocess som i värsta fall skulle kunna kosta VA uppemot 3 miljoner kronor.

“Det enda som kan få Lars att inte stämma är att VA dementerar avslöjandena om Teliasonera”, uttrycker Cecilia Edström, dåvarande informationschef på Teliasonera, i ett möte med Veckans Affärer.

I anslutning till uppgifterna som presenterade i VA:s artikel i oktober 2012 fanns ett antal frågor som Teliasonera inte hade besvarat. Inte heller nu under mötet mellan parterna vill Teliasonera besvara frågorna om vem som var den egentliga förmånstagaren till Ncellaffären eller hur Raj Bahadur Singh övertog mobiloperatören. Teliasonera vägrar att lämna ut information om affärerna eller besvara någon som helst följdfråga.

En rättsprocess om förtal måste inledas inom ett halvår efter publiceringstilllfället, vilket innebär att Lars Nyberg eller hans advokat måste vända sig till tingsrätten senast i april 2013.

PARALLELLT MED DISKUSSIONERNA mellan VA och Lars Nyberg om förtalsprocess pågår flera andra utredningar där Teliasonera står i centrum.

Dels en utredning om grovt mutbrott och grovt penninghäleri som överåklagare Gunnar Stetler leder, dels har Teliasonera anlitat Björn Riese på advokatfirman Mannheimer Swartling för att utreda Teliasoneras affärer i Uzbekistan. När den utredningen offentliggörs den 1 februari meddelar Lars Nyberg att han tillfrågat styrelsen om de har förtroende för honom, vilket de inte vill uttrycka. Därför meddelar han samma dag att han avgår som vd.

Det hinner bli april 2013 och Lars Nyberg väljer att inte att gå vidare med förtalsprocessen mot VA.

Teliasoneras nya styrelse, vald på årsstämman i april 2013, anlitar den internationella advokatfirman Norton Rose Fulbright för “grundlig granskning av de senaste årens transaktioner, ingångna avtal och partners i Eurasien”.

Utredningen fokuserade på Nepal, Kazakstan, Azerbadjan, Tajikistan och Georgien. I november 2013 avskedades toppchefer inom Teliasonera till följd av utredningen.

Den slutförda utredningen har inte offentliggjorts, Teliasoneras styrelseordförande Marie Ehrling väljer att på årsstämman i april 2014 sammanfatta valda delar av innehållet om hur affärerna gått till inom affärsområdet Eurasia.

“Styrelsen måste tyvärr meddela att flertalet transaktioner och metoder inte har hanterats i enlighet med god företagspraxis”, sade Marie Ehrling och tillade:

“Det kan inte exkluderas att vissa handlingar har varit brottsliga. ”

PÅ TELIASONERAS ÅRSSTÄMMA, till skillnad från tidigare och nuvarande ledamöter i styrelsen, får Lars Nyberg inte ansvarsfrihet. Vilket innebär att bolaget kan inleda rättsprocesser mot honom för att avkräva ansvar för den eventuella ekonomiska skada som drabbat bolaget.

Men Teliasonera har fortfarande inte besvarat VA:s ursprungliga frågor om vem som var den egentliga förmånstagaren till Ncellaffären och hur Raj Bahadur Singh ursprungligen kom över mobiloperatören.

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ FRÅGORNA TELIASONERA FORTFARANDE INTE BESVARAT

â–ºVem är den egentlige förmånstagaren i Nepalaffären?
â–ºVem står bakom Daltotrade Limited på Cypern och Zhodar Investment, registrerat på Brittiska Jungfruöarna?
â–ºHur kom Raj Bahadur Singh över Spice Nepal, nuvarande Ncell?
â–ºHar Teliasonera utretts eller fällts för korruption eller mutor i Nepal?