Så håller Nyberg ryggen fri i korruptionshärvan

Hur ljuger man utan att ljuga? Genom att de som vet sanningen får byta arbetsplats. Teliasoneras vd Lars Nyberg har förfinat metoden ”jobbrotation”.

(Veckans Affärer/VA.se 26 september 2012)

Det är mycket lätt att utan darrning på rösten svära sig fri från vetskap om att mutor har betalats ut. Teliasoneras vd Lars Nyberg kan göra det genom att strunta i att undersöka sakuppgifterna.

Men innan vi borrar oss ner i det – låt oss först titta närmare på telekomjättens affär.

Lite grovhugget kan man säga att det finns tre moment i operatörers verksamhet: skaffa licens, sätta upp teknik (basstationer och allt annat) och värva kunder.

Det låter enkelt, men redan på ritbordet uppstår en massa frågetecken: varför är inte hårdföra amerikanska mobiloperatörer på plats i Centralasien och varför är inte konkurrensen hårdare än att Teliasonera i Centralasien fortfarande har en rörelsemarginal på 50 procent? Kanske kan det vara så att Teliasonera har en hemlig affärsmetod som konkurrenterna inte har?

Teliasonera var som bekant inte först på marknaderna i Centralasien, tvärtom har det inte sällan varit lokala operatörer på plats som bedrivit verksamhet. Bolag som mestadels finska Sonera förvärvade för ett antal år sedan. Men det gör frågan desto mer intressant. Så vad är Teliasonera hemliga affärspraxis?

Möjligen är det inte konstigare än att Teliasoneras ledning är duktig på att driva bolaget för att man är just Teliasonera. Som direktörerna själva brukar framhålla – att man har en solid affärsplan. Det är en fullgod förklaring om det inte vore så att det tycks vara två olika bolag i ett: där det ena utgörs av cowboys och det andra av tjänstemän.

I det ena tvingas man erbjuda säkerhetstjänsten arbetsplats i sina lokaler, i den andra deltager man på säkerhetskonferenser.

I den ena får man betala mutor, i den andra skriver man antikorruptionsdelen i CSR-rapporten.

I den ena gör man karriär, i den andra flyttas man på.

I den ena får man springa gatlopp i medierna, i det andra träffar man inte ”media”.

I den ena vet man inte saker, i den andra gör man saker de andra inte vet.

I den ena har man en svensk som chef, i den andra har man en finne.

Det här är ingen bild som bara ett fåtal personer påtalat utan något många vet om. Teliasonera själva har inte gjort några ansträngningar för att bemöta frågor – det tog som bekant styrelseordförande Anders Narvinger fem dagar att skriva fem meningar. (Är han värd sitt miljonarvode?)

Så eftersom bolaget antagit en medietaktik värdig diktator Karimov får man tyda vad bolaget gör istället för vad man säger.

En het sommardag den 31 juli, då de flesta var på semester, hölls en presskonferens i Chisinau, en nedsliten huvudstad i Europas fattigaste nation Moldavien. Där valde Halim Ates att avisera att nu var det dags för direktörerna att leka hela havet stormar. Ates är vice direktör för affärsområdet Eurasien och han meddelade följande:

Chiril Gaburici (stavas även Kirill Gaburich), vd för Moldcell i Moldavien, blir ny vd för Azercell i Azerbadijan.
Barkin Secen, säljdirektör på Moldcell, blir uppgraderad till vd för Moldcell.
Azercells vd Ali AÄŸan blir ny vd för Ucell i Uzbekistan.
Planerna för Oguz Memiguven, vd för Ucell, skulle meddelas senare. (Vilket det inte har gjorts. Undrar var Oguz Memiguven tog vägen?)
Osman Turan, vd för Geocell i Georgien, blir ny vd för Ncell i Nepal.
Pasi Koistinen, vd för Ncell, tog över Turans vd-jobb på Geocell.
Och så var hela havet stormar över för den här gången. Halim Ates sade att de organisatoriska förändringarna ”görs för affärsutvecklingens skull och att rotation av direktörer är ett sätt”.

Motivet bakom var att ”höja den operativa effektiviteten och förbättra kundupplevelsen genom annorlunda synsätt”, uppgav han.

Kanske var uppdraget som gavs Halim Atas baserat på att direktörena hade gjort fel, betalat eller tagit emot mutor. Fråga inte, men flytta på dem. Kommer en dum fråga från en lika dum journalist är det bättre om de kan hänvisa till att det var ”före min tid”.

Några dagar senare i Stockholm samlade en stolt Lars Nyberg till presskonferens, där han triumfatoriskt meddelade att han löst frågan som hade uppstått med anledning av vårens avslöjande om samarbeten med säkerhetstjänster. Han menade att om man kan störa relationen till lokala KGB-chefer är man på god väg. Så inte gå till botten med problemen, utan lösningen var mycket enklare: jobbrotation!

Några veckor senare var det återigen var presskonferens i Stockholm, med anledning av mutanklagelsen i Uzbekistan, och Lars Nyberg fick frågan om Teliasonera inte fattade några misstankar när man gjorde en affär med en 22-årig licenshavande kvinna. Han hänvisade att han inte var chef då. Han ljög ju inte.

EMANUEL SIDEA