Miljardärens fajt

Fyra år efter HQ Banks krasch väntar den utpekade finansmannen Mats Qviberg ännu på åtal. Nu har han fått nog och går till angrepp på alla fronter. Lördagsmagasinet följer miljardären exklusivt från morgon­toaletten till en sen välgörenhetsmiddag.

(Dagens Nyheter 13 december 2014)

Klockan är halv åtta när Mats Qviberg vaknar i villan på Lidingö. Från sovrummet går han in till badrummet. Dubbelsängen förblir obäddad. Städerskan är på ingång och hustrun Eva ska i väg på tennislektion.

Qviberg duschar, rakar sig och sprutar fotdeo på strumporna. Han äter frukost: turkisk yoghurt med müsli och en kopp rött te med honung. Byter sedan om. Att bli fotograferad under tiden bekommer honom inte.

–”‰Jag har mer kläder på mig än på badstranden.
En ledande princip i det svenska näringslivet är att verka men inte synas. Att släppa in fotografer i sitt hem gör man definitivt inte. Finansmannen Mats Qviberg gör inte som alla andra.

–”‰Jag tycker att det är varje människas skyldighet att vara ett original. Jag vill inte vara som alla andra. Om man är sig själv måste man inte spela en roll, säger han.

Redan när studiekamraterna på Handelshögskolan valde arbete inom industriföretag satsade han på en finanskarriär och utmärkte sig på 1980-talet som ung stjärnmäklare. När firman han arbetade på såldes uppskattades enbart hans eget värde till en miljard kronor.
1990 blev han egen när han tillsammans med Sven Hagströmer bildade Hagströmer & Qviberg AB, som sedermera blev HQ Bank. Den yngre, kvicke Qviberg och den äldre, lugne Hagströmer blev ett radarpar.

Med skrivborden mitt emot varandra var de uppstickarna i näringslivet genom att ta kontroll över anrika, traditionella investmentbolag på börsen. De styckade bolag och sålde delarna till ett högre pris. Efter två decennier hade de byggt upp var sin miljardförmögenhet och ett anseende som frispråkiga näringslivsföreträdare. De var välkända profiler och mediernas gunstlingar. Inte sällan lyfte de själva på luren till journalister.
För några år sedan, när en affärstidning uppgav att Qvibergs förmögenhet var lägre än affärspartnern Hagströmers, ringde han upp och skällde ut redaktören – kan de inte räkna?

–”‰Vi borde väl i alla fall vara på jämn nivå, sade Qviberg till redaktören.
I dag minns han inte den exakta episoden.

–”‰Det låter ju inte helt osannolikt att jag gjorde så, säger han.

–”‰Men skillnaden mellan Sven och mig är att jag har fört över delar av förmögenheten till mina barn. Det har inte han gjort.

Ett av bolagen ägt av det gemensamma investmentbolaget Öresund var HQ Bank, där Qviberg var ordförande. Under flera år fanns enorma affärsrisker inom bankens egna trading, aktiehandel. Finansinspektionen ställde krav, men inget hände. I augusti 2010 förlorade banken sina tillstånd och tvingades till avveckling. Då uppgick förlusterna till 1,2 miljarder kronor, aktieägarna förlorade nästan allt sitt kapital och banken tvångssåldes till konkurrenten Carnegie. Efter kraschen bestämde sig Qviberg och Hagströmer för att dela upp sitt Öresund med de olika bolagen och skiljas åt.

Qviberg har satt sig i arbetsrummet och betalar en räkning på internetbanken.

–”‰En positiv sak efter HQ-kraschen är att jag inte får lika många tiggarbrev som förut, säger han och fingrar på den lilla bankdosan.

I samband med HQ-kraschen var han en drabbad, stukad man som darrade oavbrutet. I dag är han sig själv igen. Stadig på rösten, lekfull och skämtsam. Vad har hänt?

–”‰Jag kan inte sätta något datum. Det är en läkningsprocess som har ägt rum, säger han och funderar en stund.

–”‰Ett sorgearbete tar lång tid. När man försöker göra sitt bästa och skapa ett livsverk så går någon och bara tar det ifrån en. Jag har fortfarande mörka dagar, för det har varit en stressfaktor i fyra och ett halvt år.

Lika lång tid har rättsprocesserna dröjt. Med hänsyn till att åtalet inte väckts vill han ogärna diskutera detaljerna, utan hänvisar till sina jurister.
–”‰Det är lite Stockholmssyndrom – till slut vet jag inte om jag kommer att sakna den här situationen.

Denna höst har det talats om Mats Qviberg sedan han skaffat ett konto på Twitter. Uppmärksamheten var omedelbar efter utfall mot politiker, utpressningar av jurister och utmaningar riktade mot journalister. Hans hållning var tydlig – kritikerna hade missuppfattat HQ-processerna och han basunerade ut släktband och jäv bland journalister och jurister. I finansbranschen talades det om ett webbsänt sammanbrott. Många fler undrade om det verkligen var han.

Jodå, han sitter framför datorskärmen och scrollar bland sina tweets. Klickar in på den nya Facebook-sidan.

–”‰Min support har hjälpt mig, jag kan inte teknik, säger han.
Sedan går han tillbaka till vardagsrummet och samlar ihop gamla tidningar. En ny roman av Lena Andersson är ställd på tvären i en bokhylla.

–”‰Jag har inte läst. Hon spelade in ”P1 Sommar” samtidigt som jag, hon var nog lite förtjust i mig, säger han med en omedveten blinkning till filmskaparen Roy Andersson, som nyligen gått ut och påstått sig vara den manliga huvudkaraktären i hennes första kärleksroman.

De senaste månaderna har en rad medier velat intervjua den twittrande miljardären. Han har lämnat enstaka kommentarer, men har nekat dem alla någon större intervju i väntan på memoarerna som släpps nästa höst.

Men han väljer att göra ett undantag för att ge sin version av vad han kallar Förundersökningsfängelset med stort F.

–”‰Jag är digital: antingen är jag på eller av. Om man ställer upp på en intervju, då måste den bli bra, säger han.

Huvudrollen har han i ett par rättsfall som alla är invävda i varandra. Bankens tidigare ägar­bolag HQ AB har stämt Qviberg och revisorsfirman KPMG på skadestånd i ett civilrättsligt mål med krav på 3,7 miljarder kronor. Samtidigt driver Ekobrottsmyndigheten en förundersökning i ett brottmål med misstanke om svindleri och bok­föringsbrott. Förutom Qviberg misstänkts ett flertal tidigare anställda och direktörer på HQ Bank.

Vad som är än mer udda är att miljardären nyligen bytt juridisk strategi som kortfattat kan beskrivas: anfall är försvar. Nyligen lämnade Mats Qviberg in en stämningsansökan mot svenska staten och Ekobrottsmyndigheten gällande bristande objektivitet i förundersökningen.

Många hade räknat ut den 61-årige finansprofilen. Men ännu är inget avgjort. För det står klart att Mats Qviberg är tillbaka.

En Volvo V40 står parkerad utanför villan. Qviberg är storägare och ordförande i Bilia, en börsnoterad Volvohandlare. Det är inte bara därför han kör kinesiskt.

–”‰En större bil får inte plats i garaget på jobbet.
Den får stå i dag. Qviberg hoppar in i fotografens bil och far i väg. Lite senare korsar plötsligt en grå katt vägbanan.

–”‰STANNA! STANNA!

Bilen bromsar in. Qviberg vevar snabbt ned rutan och får ur sig tre feta loskor.

–”‰Nu kan vi åka vidare. Jo, jag är skrockfull. Det spelar ingen roll att det är en grå katt.
Förutom vidskepligheten är han överkänslig mot baciller och har inget emot att bryta mot sociala koder.

–”‰Vet du vad jag gör i december? Jag tackar nej till alla middagar för jag vill inte bli sjuk. Över jul är vi i vårt hus i Åre i en månad. Det är underbart att kunna åka längdskidor varje dag. För sex år sedan var jag sjuk över jul, det var inte kul.

Efter ett stopp på återvinningsstationen stannar Qviberg till hos en gammal skolkamrat på Kastellholmen. Där driver Göran Lindstedt ett miljö­projekt med fokus på Östersjön. Qviberg hälsar genom att slå sin armbåge mot hans.

Snart framgår det att Lindstedt behöver finansiering, runt 25 miljoner kronor.
Qviberg undrar vad Niklas Zennström, Skype-miljardären som engagerat sig i Östersjön, har sagt om projektet.

–”‰Han vet att köpa en sådan här verksamhet är en sak, att driva den en annan.
–”‰Och vad kan jag göra? frågar Qviberg.

–”‰Sprida det i dina nätverk, tänka utanför boxen.

–”‰Har du pratat med Carl Douglas? Han gillar ju sådana här grejer.

–”‰Nä, jag känner inte honom.

–”‰Okej, jag ska kolla på det. Vi hörs om två tre veckor då, säger Qviberg och förklarar att han måste till kontoret.

Fyra våningar upp på Norrlandsgatan i Stockholm har investmentbolaget Öresund sitt kontor. Huvudägaren Mats Qviberg kollar mejlen. Ett tiotal har inkommit sedan han lämnade villan. Med en kaffekopp bredvid sig besvarar han eller slänger mejl. Inkorgen är snart tom. Sven Hagströmer ringer på mobilen.

De kommer genast in på mejlet, skickat sent i går kväll, som höll Qviberg vaken till halv två.

–”‰Vi hade ett fint samtal i går kväll, säger Qviberg i luren.

–”‰Men när man kommer hem finns det ett skitnödigt jävla mejl – då blir jag skogstokig.

Det är nog nu. De har bestämt sig för att helt kapa alla sina affärsband. I dag ska det ske.
Hagströmer ska lämna Öresunds valberedning som föreslår ledamöter till styrelsen och ett utkast till uttalande skickades mellan dem sent i går kväll.

–”‰Sven skrev förslag till pressrelease som jag tyckte var så töntigt. Sven höll med om det, säger han efter att ha avslutat samtalet.

Relationen till Hagströmer beskriver han som fredlig.

–”‰Det är som att ha ett barn ihop. Man måste ändå uppföra sig. Det är både Sven och jag bra på.
Sven Hagströmer uttrycker sig annorlunda.

–”‰Det är en icke-relation, säger han senare.

Arbetsrummet med sex skrivbord är nästan tomt. Skrivbordet rakt framför Mats Qviberg har bara en skärm och telefon, där brukade Sven Hagströmer sitta. På plats är bara en utgående styrelseledamot som har sitt skrivbord snett framför Mats Qviberg.

–”‰Vi går ut med releasen i morgon bitti eller halv sex i dag, säger han till sin svärson Øystein Engebretsen, som är gift med dottern Anna Qviberg.

Så här långt en förmiddag i en finansmans liv. Hur känns det att vara svensk miljardär?

–”‰Jag tänker inte på det, säger Mats Qviberg och smuttar nu på ett glas c-vitaminbrus.

–”‰Tja, med pengar är det ett problem mindre. Alla andra problem har man ju kvar. Relationer eller om man blir sjuk. Pengar kan man inte reparera känslor med. Men det är klart att pengar är ett bekymmer för många människor.

Enligt Veckans Affärer är du god för 1,1 miljard kronor. Vet du hur stor förmögenhet du har?

–”‰Ja, fast det vill jag inte tala om. Det får tidningarna spekulera om.

Vad unnar du dig?

–”‰Upplevelser. Jag är inte så mycket för det där med yttre attribut. De gör mer skada än nytta. Vi gör en resa varje år på novemberlovet. Då bjuder jag hela vår familj på resan. I år åkte vi till Maldiverna i tio dagar.

Chartrade du ett eget plan?

–”‰Nä, jag tycker inte om att åka privatjet. Jag gillar widebody-flygplan. Det har skrivits att jag försöker odla någon myt om mig själv som sparsam. Min medelklassbakgrund har jag djupt rotad sedan barnsben, den försvinner inte bara för att man får pengar.

Strax efter klockan tolv lämnar Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen kontoret för att gå till restaurang Pontus, en promenad på fyra minuter. Hela personalen hälsar på Qviberg som ätit hos krögaren Pontus Frithiof på olika adresser i snart 25 år. Den forne affärspartnern Sven Hagströmer är delägare i restaurangen sedan ett antal år tillbaka.

–”‰Men jag äter nog här mer än vad Sven gör. Snart ska de ha kalas för mig för att fira 25 år, säger stammisen.

Han sätter sig vid sitt bord med Christen Ager-Hanssen bredvid sig. Tittar knappt i menyn.

–”‰Vet du vad du ska ha? Vichyssoisen är väldigt god. Hamburgaren är vrålgod. Och oxkinden är jättegod om man är hungrig.
–”‰Hänger du på och tränar i dag? frågar Qviberg.
–”‰Jag hinner inte, säger Ager-Hanssen.
–”‰Och så har de världens godaste bröd här. Det är vrålgott, även om det är onyttigt. Smöret är också jättegott.

Mats Qviberg är på glatt humör, trots att vi kommer in på något som bara så här långt lär ha kostat honom lågt räknat 70 miljoner kronor: de juridiska processerna.
Qviberg berättar om den stora förändring som har skett och den som står bakom strategin – han sitter nämligen intill och kastar lystna blickar på brödet.

Christen Ager-Hanssen var en gång en av Norges rikaste män. Men han är mer känd i Sverige som storägare av flygbolaget Flyme. Flymes konkurs 2007 innebar mångåriga och snåriga rättsprocesser. Han menar att han därför har förståelse för Mats Qvibergs situation.
I januari i år började han jobba med att rentvå Mats Qviberg, vända rättsprocesserna och visa att felen i själva verket begåtts av andra.

Servitören tar upp beställningen direkt av Mats Qviberg, efter att han försäkrat sig om vad Christen Ager-Hanssen vill äta.

–”‰Socialt ingenjörskap är vad det handlar om, säger Christen Ager-Hanssen om sitt arbete.
Det inledande uppdraget var att under månader övertyga HQ AB:s ordförande Christer Sandberg om att Mats Qviberg var redo för förlikning. En kväll i slutet av april i år var han inbjuden på middag hos paret Qviberg. I villan på Lidingö hade Christen Ager-Hanssen riggat en dold inspelning.

–”‰Vi hade tänkt oss ett vanligt samtal. Det var första gången vi träffade varandra i den här processen. Men han var så hög på tanken om att nå förlikning att han skickade en enorm bukett för flera tusen. Och så kom han med en jätteflaska Dom Pérignon för 2”‰500 kronor, säger Christen Ager-Hanssen.

–”‰Jag tackade ja till middagen för att få chansen att under fyra timmar påverka Mats Qviberg, kommenterar Christer Sandberg samma händelse när Lördagsmagasinet frågar honom vid ett senare tillfälle.

Till kall inkokt lax serverade Christer Sandberg ett antal uppgifter okända för Qviberg-lägret. Bland annat att flera nyckelpersoner agerade på ett sätt som Ager-Hanssen i efterhand beskriver som jäv.

–”‰Jag vet inte vad som är nytt för dem, säger Christer Sandberg. Men det här informationsspelet går ut på att få ut mer än vad man ger. Och det har jag fått. Till skillnad från dem har vi inte några hemligheter. Men jag har också gett felaktig information, som ett test av deras egen research, vilket de senare har använt.

Efter middagen skickade Christer Sandberg ett tackkort, ett foto på Nelson Mandela med knuten näve över pannan. En försonande gest.

Christer Sandberg menar att han hade gjort research och vet vem Christen Ager-Hanssen är och hur han arbetar, han utgick från att alla möten bandades. Någon förlikning trodde han aldrig på.

–”‰En person så girig som Mats Qviberg, som inte ville låta banken ta en förlust på 150 miljoner kronor – som genom hans delägande hade kostat honom 15 miljoner – att han personligen skulle ha hostat upp hundratals miljoner kronor i en förlikning … Om de tror att jag trodde på det, då är de dummare än vad jag anade, säger Christer Sandberg.
Christen Ager-Hanssen har en annan uppfattning av samtalen med Christer Sandberg.

–”‰Vi gjorde honom kåt på en förlikning, man kunde nästan se pengarna i ögonen på honom.
Sandberg bekräftar att ett konkret erbjudande om förlikning lades fram, men vill inte nämna beloppet.

–”‰Om det var aktuellt? Aldrig, säger Mats Qviberg.

–”‰Om det hade varit 50 miljoner … men de var liksom på ett helt annat våningsplan.
Servitören kommer in med en halv portion vichyssoise till Christen Ager-Hanssen och kyckling med tryffel till Mats Qviberg.

De har blivit goda vänner under det dryga år som gått sedan första kontakten via mejl.
På rekommendation av Christen Ager-Hanssen avskedade Mats Qviberg sina juridiska ombud från firman DLA Nordic i januari. De hade jobbat för honom i fyra år. Under bilfärden precis efteråt sade en av de avskedade advokaterna att Qviberg i Ager-Hanssen fått en kobra i fickan.

–”‰Bra, det är precis vad jag behöver, svarade Qviberg.
Han spetsar en bit kyckling på gaffeln.

–”‰Jag vet inte om han menade en pistol eller en orm. Det vet jag fortfarande inte, säger han och skrattar.

–”‰Men advokaterna älskar de här fakturorna. Att hitta en nyttig idiot som försörjer dem resten av livet. Du slår inte ihjäl en höna som värper guldägg, säger Mats Qviberg och påpekar att en ny advokatfirma har kopplats in vid sidan av Christen Ager-Hanssen.
Förr var det tre, nu är det fem jurister som arbetar för honom. Christen Ager-Hanssen är övertygad om seger och upprepar det ofta, Mats Qviberg ler nöjt. Han menar att åklagarens förundersökning inte har varit objektiv, för mycket har läckt till medierna och varat allt för länge. Snabbt tillägger Christen Ager-Hanssen att sina slutsatser har han stöd för i det omfattande materialet som uppgår till 2,5 miljoner dokument. Ännu större leende av Qviberg.

Tveklöst är att Mats Qviberg var styrelseordförande i moderbolaget HQ AB och högst ansvarig för att banken skulle följa Finansinspektionens regelverk, vilket man uppenbarligen inte gjorde. Detta försöker de argumentera emot på olika sätt.

–”‰Inte en enda uppgift, mejl eller dokument pekar ut Mats. Det är därför förundersökningen har tagit hela fyra år, säger norrmannen som är uppeldad.

Den engagerade Christen Ager-Hanssen är som en tio år yngre, hungrigare version av Mats Qviberg. Han äter inte upp soppan. Servitören frågar om han inte ens ska äta halvportionen.
–”‰Nej, han bantar, svarar Mats Qviberg.

Christen Ager-Hanssen instämmer med ett flabb. De tävlar om vem som kan gå ned mest före jul – i absoluta tal. Mats Qviberg leder.

–”‰Jag började med sex kilo mindre, jag tror inte att du klarar av att komma i kapp, säger Qviberg.

Christen Ager-Hanssen har också tagit fram en strategi för sociala medier. Han har öppnat ett Twitterkonto åt Mats Qviberg och dessutom rattat ett annat, anonymt konto kallat Mr Scoop.

I en månad byggde han upp en persona som pekade ut Mats Qviberg som fiende och uppmanade andra att läcka material om honom och HQ-fallet. Han uppsökte även personer närstående fallet.

Enligt Christen Ager-Hanssen var en av dem som överlämnade material den gamle partnern Sven Hagströmer.

Senare vill Sven Hagströmer understryka med emfas att uppgiften är en ren lögn.

–”‰Jag fick mejl från någon som kallade sig för Mr Scoop och utgav sig för att vara en före detta medarbetare på HQ. Jag svarade inte, säger Hagströmer.

–”‰Efter fjorton dagar fick jag en påminnelse. Jag sade att jag inte ville ha med det att göra, utan i stället få reda på vad som verkligen hände och i så fall inte i form av partsinlagor.
Något senare kom ett nytt mejl, denna gång med utdrag från HQ Banks gamla styrelseprotokoll.

–”‰Precis de protokoll som jag hade frågat Mats om sommaren 2010 för att för Öresunds del skapa bättre förutsättningar för en effektiv rekonstruktion men som då nekades mig fick jag nu utan att be om det, säger Hagströmer och understryker att material skickades till honom och inte från honom.

När Mats Qviberg i november skrev på Twitter: ”Jag är Mr Scoop”, förstod Hagströmer vem som hade kontaktat honom.

–”‰Jag gick i taket. Detta hade han gjort för att se om jag är illojal. Illojal mot vad och med vad? Det var så ohederligt.

–”‰Papperen jag inte fick sommaren 2010, de dög till att försöka snärja mig in i en fälla.
Sven Hagströmer har hållit avstånd till Mats Qviberg och tänkte inte dra upp denna händelse, men när han får höra att Qviberglägret pekat ut honom som läcka, ryter han till.

–”‰Nu är det färdigt, nu tar jag inte mera. Jag är fruktansvärt förbannad.
Av servitören beställer Mats Qviberg kaffe åt alla – han räknar bara huvuden. I förbifarten nämner han att HQ AB:s storägare, finansmannen Sten Mörtstedt, som är baserad i London, av privata skäl är djupt bedrövad just nu.

Du känner Mörtstedt?

–”‰O ja, vi har känt varandra i 25 år.
Så i en märklig vändning visar det sig att de två parterna som strider om miljarder i själva verket är gamla bekanta. Varför ringer Mats Qviberg inte upp och försöka räta ut allt?

–”‰Jag har gjort det. Då säger han bara: Prata med Christer Sandberg. Jag tror att han blev lurad in i det här av Sandberg. De trodde att jag skulle vika mig och betala 250 miljoner i en förlikning, säger Qviberg.

Betydligt närmare bekantskaper har dragit sig undan till följd av den uppmärksammade kraschen.

–”‰Det tycker jag inte är så konstigt eftersom jag var utmålad som en skurk, säger Mats Qviberg.
–”‰Alla med olika intressen förenades i att man pekade ut mig som skurk. Till slut tror man på det. Men det är bra att få reda på vad de går för, så det var inget stort sorgearbete för mig, säger han.

Han tömmer sin dubbla espresso.

–”‰Vad gäller den legala delen ser jag mig själv som oskyldig. Jag har gjort misstag, men att rekrytera fel personer är inte olagligt, säger Mats Qviberg.

Efter lunchen och ett gympass med personlig tränare på Sturebadet är Mats Qviberg tillbaka på kontoret. Ute är det mörkblå kvällning när ledamöterna i Öresunds valberedning anländer, de som ska ta fram förslag på styrelseledamöter som ska presenteras på bolagets årsstämma.

Till slut är ledamöterna samlade på kontoret. Den ende som saknas är Sven Hagströmer.

–”‰Han är alltid försenad. Jag gillar inte sådant. Hur svårt kan det vara? säger Mats Qviberg.
Sven Hagströmer berättar senare om bakgrunden till detta möte. Att han tycker att Mats Qviberg passerat en gräns och därför vill kapa alla band.

–”‰Han beter sig som den mest skyldige. Varför håller han på med detta? Baktalar folk och på Twitter gör sitt bästa för att genomföra ett personligt karaktärsharakiri. Så gör inte någon som har rent samvete, säger Hagströmer.

–”‰Det är så sjukt, så orent. Jag vet att många av Mats vänner och före detta arbetskamrater tar sig för pannan.

När Sven Hagströmer till slut anländer möts han i dörren av Mats Qviberg. De tar inte i hand. Mats Qviberg välkomnar honom inte ens med armbågen.

Alla samlas i mötesrummet. Ledamöterna står upp runt bordsskivan som är klädd i crèmefärgat läder och blickarna är i bordet. Det påminner om pokerspel när någon gått ”all in” med sina spelmarker. I själva verket är det ett ”all out” – Sven Hagströmer gör sitt slutliga utträde från den spelplan han delat med Mats Qviberg.

Hannele Qvennerstedt, Mats Qvibergs assistent sedan 1998, halar fram dokumenten. Sedan hörs ett mjukt krafs från Sven Hagströmers bläckpenna.

Följande kväll är en auktion i full gång.

–”‰20.000, ropar Christen Ager-Hanssen.

En tavla av Regina Lund håller på att auktioneras ut på en välgörenhetsmiddag.

–”‰Va fan gör han? säger Mats Qviberg utan tydlig adress.

Bakom arrangemanget på ett hotell i Stockholm står artisten Måns Zelmerlöw och tennis­esset Jonas Björkman och pengarna ska gå till deras projekt i Afrika.
Ingen höjer det lagda budet.
Christen Ager-Hanssen mumlar några uppmuntrande ord om Regina Lund. Vid samma runda bord sitter Qviberg.

–”‰30, ropar Ager-Hanssen och höjer sitt eget bud.

Auktionsförrättaren konstaterar att budet kommer från det allra bästa bordet. Mats Qviberg ger Christen Ager-Hanssen en mörk blick och väser fram nedsättande omdömen om konstnären över bordet.

–”‰Men vi behöver en ny tavla till kontoret, försöker Ager-Hanssen.

–”‰35, ropar en kille med rakad skalle från bordet intill.

Qviberg böjer sig fram och säger halvhögt:

–”‰Om du ropar in den jävla tavlan så får du gå till DLA Nordic och börja jobba där.
Ager-Hanssen höjer inte sitt bud. Tavlan klubbas och auktionen fortsätter.
Innan auktionen drog i gång och alla satte sig till bords, gick Qviberg över till en bankdirektör en bit bort. Han hälsade hjärtligt på honom. Tillbaka vid sitt bord nickade Qviberg mot direktören.

–”‰Det där, det är en riktig kvinnokarl.

Kanske finns de som attraheras av mäktiga direktörer?

–”‰Jo, men ägande är sexigare. Ägande är beständigt – det är därför jag är kvar.

Efter huvudrätten kommer Christen Ager-Hanssen ut från bankettsalen viftandes med ett kuvert. Han har ropat in vip-platser till den första tennismatchen i Wimbledonturneringen. 70.000 kronor och då ingår Pimm’s-drinkar.

Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen står i foajén och dricker rödvin i stället för att se Carola uppträda i bankettsalen.

På väg ut gick Mats Qviberg fram till Måns Zelmerlöw, kramade om honom och gav 10.000 kronor till välgörenhetsprojektet. Då hade han redan donerat 10.000 kronor för middagen.

–”‰Jag donerar inte, jag ger, korrigerar han när jag frågar om det.

–”‰Jag ger men vill inte ha något för det, säger Qviberg.

Författaren Björn Ranelid passerar intill och Qviberg ropar på honom. Frågar hur många exemplar hans mest sålda bok har sålt. 180.000 exemplar.

Qviberg hoppas att förstaupplagan av memoarerna ska sälja slut.

–”‰Abbe Bonnier tror att den kommer att bli en försäljningssuccé, säger han.
Qviberg byter spår och retar Ranelid för att han saknar humor. Det har jag visst, svarar Ranelid.

Qviberg drar en fräckis som inte lämpar sig i en tidning. Ranelid skrattar gott.
Christen Ager-Hanssen drar en ännu grövre som involverar en kvinna som sitter i en styrelse.

Ranelid blir först tyst, kippar efter andan och viker sig sedan av skratt. Och när han får höra att den är sann? Ranelid skrattar hämningslöst.

–”‰Helt otrolig! Den ska jag dra för min hustru. Mats, Mats, var har du hittat honom egentligen? Mats, sa du att han hette Christen. Vem är han?


EMANUEL SIDEA

FAKTA/ HQ-kraschen och spelet efter

Investmentbanken HQ Bank hade en avdelning för så kallad egenhandel eller trading där handlare köpte och sålde olika derivat och optioner.

2008

Finansinspektionens granskningar fann att bankens tradingportfölj var felvärderad, vilket innebar banken länge varit underkapitaliserat och därmed också lämnat felaktiga årsredovisningar. HQ lovade att portföljen med derivat och optioner skulle avvecklas.

Våren 2010

Det dröjde närmare två år innan tradingportföljen avvecklades, mitt under stormiga finansmarknader. Det orsakade en förlust på 1,2 miljarder kronor.

Augusti 2010

Två månader senare kom domen: 50 miljoner kronor i böter och HQ Bank förlorade sitt banktillstånd. En avveckling inleddes.

Samtidigt inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning under ledning av åklagare Berndt Berger.

September 2010

HQ Bank såldes till Carnegie, en konkurrerande investmentbank som tvångförstatligades ett par år tidigare i en annan räddningsaktion innan den såldes till riskkapitalister.

Juni 2011

Bolaget som tidigare ägde banken, HQ AB, inlämnade in två stämningsansökningar till Stockholms tingsrätt med skadeståndskrav ställda mot bland annat Mats Qviberg och andra inom banken.

Juni 2012

Åklagaren Berndt Berger lämnade Ekobrottsmyndigheten och utredningen övertogs av Martin Tidén, som alltjämt bedriver den.

Maj 2014

Det avslöjades att åklagaren Bendt Berger hade fått erbjudande om jobb hos samma advokatbyrå som företräder HQ AB i skadeståndsmålet mot bland andra Qviberg. Bendt Berger har bekräftat jobberbjudandet som han avböjde.

Oktober 2014

HQ AB meddelade att man utökat skadeståndskravet till 3,7 miljarder kronor.

November 2014

Qvibergs ombud inlämnade stämningsansökan mot svenska staten genom Ekobrottsmyndigheten och kräver att åtalsbeslut ska flyttas från Ekobrottsmyndigheten.