Fordonsförnyaren: “Den säljer bättre än Porsche”
Peter Carlsson, inköpschef på elbilsföretaget Tesla, utmanar tillsammans med grundaren och vd:n Elon Musk – världens just nu mest beundrade entreprenör – hela den mäktiga, globala bilindustrin.
(Veckans Affärer 30 januari 2014)
“2013 har varit ett fantastiskt år. Vi har vunnit i princip vartenda pris som finns. Och vi hade den högsta kundnöjdheten av alla undersökta bilar”, säger Peter Carlsson, inköpschef på elbilstillverkaren Tesla Motors. Svensken, som också sitter i koncernledningen vid huvudkontoret i Fremont i Kalifornien, rekryterades till elbilstillverkaren Tesla 2011. Vid den tiden drogs Teslas enda bilmodell, Roadster, med en rad problem. Till slut lades produktionen ner och bolaget valde att satsa på en helt ny modell. I fjol lanserades äntligen Tesla Model S och genast överträffade försäljningen prognoserna.
Peter Carlsson togs in från halvledartillverkaren NXP i Singapore där han arbetade med inköp och outsourcing, och innan dess var han inköpschef på Sony Ericsson.
När han sökte sig till USA fick han erbjudande från Apple och att jobba nära Elon Musk, den mycket omtalade vd:n på Tesla och världens just nu mest beundrade entreprenör som inte bara grundat och leder den framgångsrika elbilstillverkaren utan också ligger bakom internetbetalningsbolaget Paypal, rymdresebolaget Space X samt är styrelseordförande i det nu lika framgångsrika solenergibolaget Solarcity.
“Det har varit ett mycket stort intresse för Elon och hans personlighet. Det har hjälpt oss mycket”, säger Peter Carlsson.
Hur är det att jobba med Elon Musk?
“Det är otroligt lärorikt. Jag tror aldrig jag har jobbat med en människa som har sådan bandbredd, som är så otroligt fokuserad och intensiv. Han kräver väldigt mycket, men han skulle inte ha kommit dit han är om han inte vore en sådan driven ledare.”
Teslas S-modell kostar cirka 420 000 kronor, men med uppgraderingar hamnar snittpriset för de sålda bilarna på cirka 600 000 kronor, vilket gör att bilen hamnar i de dyrare prissegmenten.
“Många av våra kunder i USA väljer modell S för att de anser den vara en bättre bil än de andra i segmentet, typ Mercedes S-klass eller Audi A8. Att den är miljövänlig ses bara som en bonus”, säger Peter Carlsson.
Relativt den globala bilindustrin är de uppskattningsvis 23 000 bilar av S-modell som såldes under 2013 inte mycket men ändå betydande för en relativt nystartad tillverkare av batteribaserade elbilar. Dessutom är efterfrågan på Tesla större än utbudet – en situation biljättarna avundas.
“När vi startade produktionen trodde vi oss kunna sälja 20 000 bilar globalt, men det är nästan de nivåerna i USA. Vi ser att vi kan sälja betydligt mer bilar”, säger Peter Carlsson.
För att möta efterfrågan har man utökat kapaciteten vid fabriken i Fremont där allt monteras och tillverkas mot beställning. Bara leveransen därifrån tar 5-6 veckor att nå kunderna i Europa, vilket förklarar varför beställningarna tar viss tid.
“Här i Fremont lägger vi till en ny produktionslinje och en robotlina. Och vi håller på att bygga ut kapaciteten hos våra underleverantörer.”
Förutom att utöka produktionen av modell S arbetar man parallellt med efterföljaren, den sjusitsiga modell X.
“Vi ska vara klara innan årsskiftet, så det pågår ett intensivt arbete att välja leverantörer och bygga kapacitet för den”, säger han.
Vad som gör Tesla unikt och det som gjort att bolaget genererat så stor uppmärksamhet är inställningen som liknar mer ett internetbolag.
“Vi har sökt lite andra vägar än den traditionella strukturen inom bilindustrin”, säger Peter Carlsson.
“De stora bilföretagen jobbar med så kallade Tier One, som gör stora delsystem och som i sin tur hanterar många underleverantörer. Men vi har märkt att med sådana system är det svårt att få den snabbhet vi behöver inom produktutvecklingen. Därför jobbar vi direkt mot så kallade Tier Two- och Tier Three-leverantörer som gör att det går mycket snabbare”, säger han om bolagets över 300 direktleverantörer.
Peter Carlsson ger ett exempel på hur bolaget skiljer ut sig. Tesla har placerat en stor pekskärm intill ratten från vilken man styr många av bilens funktioner, underhållning och navigering. Med ett antal av de leverantörer som Apple använder har man utvecklat ett helt eget system för bilarna, byggt eget moderkort, display, peksystem och mjukvara.
“Vi tittar inte så mycket på bilindustrin utan mer på vad våra vänner här i Silicon Valley gör, typ sådana som Apple. Det ger oss enorma fördelar framöver”, säger Peter Carlsson om peksystemet och förklarar att det kommer att vara av stor vikt framöver då framtiden handlar om styrsystem, självkörande och anslutna bilar.
Nyligen rekryterade Tesla också en Sverigechef. Här ska man etablera två tre sälj- och servicekontor och under året bygger man också ut nätverket med gratis laddstationer.
“Det kommer innebära att man kan ta sig från Stockholm till Lissabon gratis”, säger han.
Teslas snabba utveckling följs noga av branschkollegerna.
“För bilindustrin har vi gått från att vara den udda kusinen i Kalifornien till att bli ett riktigt hot. Vi säljer ju mer än Porsches hela linje här i Kalifornien. Därför har betydligt med kraft ansamlats mot Tesla just nu”, säger Peter Carlsson och tillägger:
“Det är fantastiskt att vara med på en sådan resa – att försöka förändra och påverka världens största industri.”
EMANUEL SIDEA
FAKTA/PETER CARLSSON
ÅLDER: 43 år.
TITEL: Inköpschef Tesla Motors.
AKTUELL: Tillsammans med vd:n och grundaren Elon Musk utmanar han med elbilen Tesla hela den globala bilindustrin.