Om Emanuel Sidea2018-06-13T14:12:43+00:00

Emanuel Sidea är ekonomiredaktör på nyhetsmagasinet FOKUS

Jag är alltså ekonomiredaktör på nyhetsmagasinet FOKUS sedan januari 2018.

Jag har arbetat som journalist sedan 2001. Åren 2006–2014 var jag reporter på affärstidningen Veckans Affärer, där jag skrev fördjupande reportage och personporträtt. Följande tre år arbetade jag som frilansjournalist, för bland andra Affärsvärlden och magasinet Café.

Under mina snart två decennier har det blivit många reportage inom en rad olika ämnen – till exempel:

Om telekombolaget Telias korrupta verksamhet i Centralasien; om oljefamiljen Lundin och deras olika verksamheter; om modejätten H&M:s satsning på klädtillverkning i Etiopien; om den numera kinesisk-ägda biltillverkaren Volvo Cars och deras börsplaner.

Från Kongo-Kinshasa och Mongoliet har jag skrivit om råvarukapplöpningen, från Florida om de svenska finansmän som bygger HBTQ-hotell, och hur skuldkrisen förändrat Europa. Det sistnämnda skrev jag en reportagebok om, Skräck och avsky i Euroland, som gavs ut 2013 och fick ett gott mottagande av kritikerna.

2016 kom min andra reportagebok, MANNEN FRÅN HAREM, som handlar om en jihadistsmugglare i Syrien. Även den togs väl emot av kritikerna.

Våren 2014 och 2015 undervisade jag i journalistik på JMK vid Stockholms universitet. Ett mellanspel som programledare för Sveriges Radios podd om ekonomi, Hypoteket, har det också blivit.

Vid sidan av arbetet är jag sedan 2015 styrelseledamot i Föreningen Grävande Journalister, som organiserar Sverige grävande journalister och delar ut grävpriset Guldspaden. Samt styrelseledamot för den nybildade stiftelsen Grävfonden, vars syfte är att stärka den grävande journalistiken genom bland annat stipendier till journalister.

sidea-2016

Pressbild

Ladda ner Emanuel Sidea pressbild (Fotograf: Joachim Lundgren)