sidea-2016

Emanuel Sidea har arbetat som journalist sedan 2001. Åren 2006–2014 var jag reporter på affärstidningen Veckans Affärer, där jag skrev fördjupande reportage och personporträtt. Följande tre år arbetade jag som frilansjournalist, för bland andra Affärsvärlden, Dagens Nyheter och magasinet Café. Åren 2018-2021 var jag skrivande ekonomiredaktör på Nyhetsmagasinet Fokus.

Efter tjugo år som journalist har det blivit många, väldigt många, reportage inom en rad olika ämnen – till exempel:

Det sistnämnda skrev jag en reportagebok om, Skräck och avsky i Euroland, som gavs ut 2013 och fick ett gott mottagande. 2016 kom min andra reportagebok, MANNEN FRÅN HAREM, som handlar om en jihadistsmugglare i Syrien. Även den togs väl emot av kritikerna.

Ett mellanspel som programledare för Sveriges Radios podd om ekonomi, Hypoteket, har det också blivit. Tillsammans med Tiffany Kronlöf spelade vi in två populära säsonger av podden (år 2015-2016), som finns att lyssna på här.

Ideellt engagemang

Åren 2017-2023 var jag styrelseledamot för stiftelsen Grävfonden, vars syfte är att stärka den grävande journalistiken genom att delta ut stipendier till journalister.

Åren 2015-2017 var jag styrelseledamot i Föreningen Grävande Journalister, som organiserar Sverige grävande journalister och delar ut grävpriset Guldspaden.

Undervisning

Våren 2014 och 2015 undervisade jag i journalistik på Enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK), Stockholms universitet, där jag också var kursansvarig.

År 2020, 2022 och 2023 har jag undervisat studenterna som läst internationella Masterprogrammet i grävande journalistik vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet.

Pressbild

Ladda ner Emanuel Sidea pressbild (Fotograf: Joachim Lundgren)

Kontakt

Email: emanuel.sidea [at] gmail.com