Ny miljardnota för Vattenfall

(Veckans Affärer 21 mars 2013)

NÄR VECKANS AFFÄRER våren 2010 avslöjade Vattenfalls planer på att skövla gummiträd, för att sedan elda upp dem, svarade det helstatliga bolaget med en pr-kampanj av stora mått.
Det skulle minsann leda till något gott, ge arbetstillfällen i Buchanan i Liberia och ta ett problem (gummiträd) och generera inkomster i en region med stora behov.

Men kritiker saknas inte. Bland annat miljöexperten Johan Rockström uttryckte sig skeptisk till affären i en VA-intervju.

I dag har Vattenfall, med samarbetspartnern Swedfund, lämnat gummiträdssatsningen i Liberia. I en färsk rapport från granskningsorganisationen Swedwatch riktas förödande kritik mot energijätten. Här slås det fast att gummiplantageägarna i Buchanan i dag är utfattiga och mycket riktigt är markerna skövlade på gummiträd. Dessutom har det lokala biomassaföretaget också dragit sig ur. Lokalbefolkningen har med andra ord förlorat både träd och utlovade inkomster.

Biståndsminister Gunilla Carlsson skjuter ifrån sig ansvaret för Vattenfalls affärer som gjordes tillsammans med Swedfund. Från Vattenfalls sida skylls det på tidigare direktörer där ansvariga har gått till nya jobb eller i pension.

EMANUEL SIDEA