Nu har Angela Merkel vänt

(Veckans Affärer 6 dec 2012)

EU-topparna har trummat ut samma budskap i olika variationer, men innehållet har inte kunnat misstas för att Grekland inte kan vänta sig någon skuldavskrivning. Men hos EU:s starka kvinna har en öppning skett.

“Om Grekland en dag kan klara sig på egna intäkter utan att ta nya lån, då måste vi titta på situationen”, sade förbundskansler Angela Merkel till det tyska veckomagasinet Bild am Sonntag.

Att Tyskland inte längre utesluter nedskrivningar av skulden kan ses mot bakgrund av den skuldavskrivning på 50 procent som gjordes i oktober 2011. De följdes av att man i mars i år också medgav ett byte av skulder med långivare från privat sektor till EU-nivå. På det sättet lyckades man halvera Greklands skuldbörda.

Nu har alltså Angela Merkel bestämt sig för att nog är nog, och att man nu är redo för skriva ner skulderna återigen. Men det kom med en brasklapp – bedömningen kommer att dröja. “Inget kommer att ske förrän 2014-2015”, sade hon. Uttalandet kan också ses som ett utspel då Angela Merkels parti CDU, Tysklands regerande kristdemokrater, denna vecka har hållit partikongress i Hannover vilket markerar startskottet för nästa års val till förbundsdagen.

Hon har stort stöd i opinionsmätningar med två tredjedelar av tyskarna som uppger att de anser att Merkel gör ett bra jobb. Trots stor popularitet måste valet vinnas hösten 2013 och först därefter kan grekerna möjligen slippa en del av skuldbördan. Så även om vindarna har vänt dröjer det tills effekterna märks av. â– 

EMANUEL SIDEA