“Gör något – nu!”
“Östersjön är ett av världens mest döda hav”, säger superentreprenören och filantropen Niklas Zennström som vill slå hål på svenskarnas självbild som miljömedvetna.
(Veckans Affärer 12 september 2013)
Niklas Zennström har i två omgångar tjänat miljarder på Skype, ip-telefonibolaget som han grundade tillsammans med den danske kompanjonen Janus Friis 2003 och som blev en dundersuccé eftersom alla med internetuppkoppling kunde ringa fria telefon- och videosamtal. Två år efter starten såldes Skype till Ebay 2005 för hisnande tjugo miljarder kronor. Miljarderna har han satsat dels i nya bolag genom investeringsfirman Atomico, dels i välgörenhet i Zennström Philanthropies. Det sistnämnda är anledningen till att den medieskygge miljardären ställer upp på att träffa Veckans Affärer. Han är passionerad när han talar om entreprenörskap och affärer, och han tycks nästan känna lika starkt för klimatfrågan och mer specifikt för ett för Sverige närliggande hav.
“Östersjön är viktigare än de gamla svenska bolagen”, säger han när vi träffas i Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm och fortsätter:
“Östersjön är någonting som jag vuxit upp med och i – jag har lärt mig simma, fiska och segla där. Jag har tillbringat alla somrar mer eller mindre i skärgården, som jag tycker är världens finaste ställe. Men jag upptäckte att det är ett av världens dödaste hav och att det är väldigt få som engagerar sig i det.”
Varför är det så få som bryr sig?
“Jag vet inte, det är en paradox. Bland de nio länderna runt Östersjön finns de fyra med kanske högst miljömedvetenhet: Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. Vi är miljömedvetna, men vårt bakvatten har vi inte riktigt koll på”, säger Niklas Zennström och pekar på att det finns en ignorans bland svenskar.
“Man vill inte veta av problemen och tror att det inte är vårt problem utan politikernas. Men varje medborgare har en skyldighet att påverka.”
Den integritetskänslige Niklas Zennström, som inte gärna vill prata om sitt privatliv, låter ana att han rannsakade sig själv efter att ha sålt Skype till Ebay.
“Jag har haft turen att lyckas som entreprenör och befann mig i en situation där jag hade kapital, större inflytande än tidigare, folk lyssnade på mina råd och vad jag tyckte. Jag tänkte vad är nästa utmaning, nästa mål. Då var det naturligt att engagera sig för att förbättra vårt samhälle. Jag har ett ansvar, att göra något som är viktigt förutom företagande.”
Andra skulle hävda att det finns mycket värre exempel än Östersjön.
“Östersjön är ett av världens mest döda hav, faktiskt. Jag pratade nyligen med en kille från Spanien som sade att spanjorerna inte anser att Medelhavet är rent, men tror att uppe i Skandinavien där är det rent. Men det stämmer inte – vetenskapsmännen poängterar att Östersjön är ett av de mest döda haven med helt syrefria bottnar. Vid Medelhavet ser man mycket mera skräp på vattenytan, men här är det dött på botten.”
Det låter som att svenskarna måste göra upp med sin självbild som miljömedvetna.
“Precis, det tror jag absolut.”
Hur mycket av ansvaret ligger hos konsumenterna i relation till politikerna?
“Det ligger mer hos konsumenterna, för politikerna reagerar på vad väljarna vill. Självklart skulle vi behöva politiker som tar mer långsiktigt ansvar. Det finns de som tycker det är viktigt, men som kanske inte får gensvar. Samtidigt tror jag att konsumenterna kommer att kräva allt fler produkter och tjänster som är producerade på ett hållbart sätt. Det gäller för Östersjön och för all miljöpåverkan.”
Är det inte så att politiken ofta är väldigt uppdelad? Näringspolitik och miljöpolitik bedrivs var för sig och affärer och export går före miljö.
“Precis, så är det. Politiker kanske tycker att miljön är viktigt, men inser att oj vi tappar konkurrenskraft om vi gör så eller det kanske kostar. Då får miljön ta stryk. Jag tycker det är ett väldigt kortsiktigt resonemang.”
När man pratar med storbolagsdirektörer säger de ändå att de väntar på politiska initiativ …
“Jo, några säger så medan många andra tar egna initiativ. Jag pratar med flera företagsledare som inser att om deras företag ska vara konkurrenskraftiga på lång sikt så måste de ha en hållbarhetsstrategi. Det innebär att man måste producera saker på ett hållbart sätt – hela kretsloppet måste vara hållbart. Då skapas varumärken som blir starkare och får lojalitet hos sina kunder. Det är en trend som jag tror kommer bli allt starkare.”
Men ofta vill parterna inte ens komma till förhandlingsbordet. Hur kommer man till rätta med utsläppen i säg Kina?
“Kina bygger flest kolkraftverk i världen, men de bygger också flest vindkraftverk. Det är Kina och USA som inte är med på banan när det handlar om klimatfrågan. Däremot tror jag att Kina har en plan. De lägger ner väldigt mycket på forskning och utveckling av förnyelsebar energi. När de blir riktigt konkurrenskraftiga tror jag att de kommer att säga att de krav som Sverige och Europa ställer är jättebra och att de också vill vara med. Och så kommer det att bli precis som med mobilteknologin – Kina säljer det till resten av världen och tjänar en massa pengar.”
… och här är hans bästa affärsknep
Investeraren Niklas Zennström avslöjar sin allra bästa affärshemlighet: tala aldrig om att du vill sälja.
Niklas Zennströms investeringsfirma Atomico satsar på innovativa bolag – men inte inom miljöområdet. Varför?
“Jag hänger med, men vi har inte gjort några investeringar. Med Atomico satsar vi uteslutande på internet- och mjukvarubolag för vi har inte den industriella kompetensen för att utvärdera andra bolag.”
Hans skicklighet och kunnande kan man inte bortse från – Niklas Zennström är som sagt en av få affärsmän som fått betalt två gånger för samma bolag.
När Ebay skrev ner värdet på Skype och därefter sålde bolaget 2009, var det grundarduon och ett gäng andra finansiärer som köpte bolaget för motsvarande 14 miljarder kronor. I förhandlingarna framkom att Ebay inte hade köpt källkoden till Skype, den var fortfarande i grundarduons ägor. Ebay hade endast en licens. Det visade sig vara ett trumfkort i förhandlingsspelet där de hotade med att riva upp licensavtalet, med andra ord skrämdes andra intressenter bort som inte vill ta risken att stå med ett bolag utan programvara.
Niklas Zennströms och hans partners plan var att sätta Skype på börsen. Så blev det inte, utan Microsoft köpte i stället bolaget för otroliga 53 miljarder kronor. Det innebar återigen ett pengaregn över storägarna. I dag är Niklas Zennström god för 8 miljarder kronor, enligt Veckans Affärers miljardärslista 2012.
Enligt uppgift till Financial Times fanns ett intresse bland Skypes ägare att få till en affär med Facebook, men Microsoft bjöd och bjöd.
“Steve Ballmer var i ett budgivningskrig med sig själv”, enligt en person nära affären som citerades i FT.
Enligt andra uppgiftslämnare såldes Skype för ett högt pris till Microsoft tack vare den hårda förhandlaren Niklas Zennström.
“Skype var på väg att göra en börsnotering och det lockar ofta fram köpare. Många uppköp sker precis när man ska göra en notering. Då finns all due dilligence och så vidare. Så bra förhandling bygger på att man har en börsnotering på gång, men Microsoft är också duktiga på att förhandla.”
Har du några andra förhandlingstips?
“Om någon kommer och vill köpa ditt bolag, även om du är desperat intresserad av att sälja, så ska du säga att det inte är till salu. Och om jag träffar en entreprenör som håller på att bygga sitt bolag för att de vill sälja det till Google om två år, då säger jag lycka till. Om de däremot säger att de bygger ett bolag som ska förändra världen och bli jättestort inom tio år, då säger jag jättebra, låt oss prata.”
“Bolag som köps upp till höga priser har entreprenörer som har ambitionen att bygga ett riktigt bolag, i stället för att bygga en produkt som kan bli såld för att passa in någonstans. Dels får man bättre förhandlingsposition, dels blir det underliggande företaget mer värt för att det är ett riktigt bolag.”
Skype har hamnat i blåsväder till följd av avslöjandet om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA: s övervakar trafiken på många av amerikanska internetbolag, däribland ip-telefonitjänstens trafik.
Blev du överraskad av Edward Snowdens avslöjande?
Han skrattar och säger sedan: “Jag tror att alla blev överraskade.”
Det var ju under tiden du var majoritetsägare som den amerikanska statens övervakningsprojekt kallat Chess rullades ut som inkluderade Skype. Var du medveten om det?
“Alla internetbolag får påtryckningar från olika länders rättsinstanser, att hjälpa dem med bekämpning av kriminella och terrorister och liknande. Det är alltid jättesvårt. Alla de här bolagen – oavsett om det är Google, Facebook, Twitter, Skype eller Microsoft – har svårt att hantera de här frågorna. I synnerhet de amerikanska bolagen där man pekar på terroristbekämpning och att man då måste ställa upp och vara en patriot.”
“Visst var vi förvånade, men samtidigt hade USA ändrat lagarna efter 11 september så att det som tidigare krävde ett riktigt domstolsbeslut, blev mer och mer automatiserade godkännanden. Det är ett jätteproblem.”
Han pekar samtidigt på den starka trenden med molntjänster.
“Jag var förvånad över att folk generellt de senaste fem åren tycker att det är helt okej att låta de här bolagen hantera all deras information.”
Hur gör du själv?
“Jag har en kombination. Det som jag tycker är viktigt och känsligt, det håller jag koll på själv. Saker som inte är så känslig information har jag i molntjänster, för det är så enkelt.”
Det finns kritiker som menar att förmögna engagerar sig i filantropi och har visioner för att politikerna lämnat det fältet öppet. Håller du med om det?
“Många politiker är tyvärr väldigt kortsiktiga, de tänker väldigt mycket på nästa val. Människor som har beslutat sig för att göra något filantropiskt tar en del av sin förmögenhet och arv, och då kan man vara väldigt långsiktig. Jag tror att det är en viktig beståndsdel för att föra dialoger och förändringar framåt.”
“Det är viktigt att medborgare tar ansvar och säger vad de vill. Det kan man göra på olika sätt, genom att blogga, skriva insändare, gå ut och demonstrera, vara med i Naturskyddsföreningen eller Amnesty. Har man mera resurser kan man göra som jag gör, ge mer pengar och försöka driva olika kampanjer.”
EMANUEL SIDEA