“Jag kommer från enkla förhållanden”
Melker Schörlings bolagsbygge från 0 till 60 miljarder kronor har skett i nära samarbete med rådgivaren och advokaten Mikael Ekdahl. Duon har jobbat ihop i tre decennier och genomfört hundratals förvärv.
(Affärsvärlden 5 april 2017)
Melker Schörlings bolagsbygge har få motsvarigheter i svenskt näringsliv, med stora börsnoterade portföljbolag som mätteknikkoncernen Hexagon, låstillverkaren Assa Abloy och säkerhetsbolaget Securitas. Bakom framgångarna finns bland annat affärsjuristen Mikael Ekdahl, som länge hört till Schörlings närmaste rådgivare.
– Micke är min vän och kollega sedan 30 år. Jag skulle vilja påstå att utan Micke hade det här projektet inte varit möjligt, säger Melker Schörling.
Schörling är bondson från Götlunda utanför Örebro. Ekdahl är från nordvästskånska Örkelljunga.
– Jag växte upp i enkla förhållanden, säger Mikael Ekdahl. Pappa var banktjänsteman och gick bort tidigt. Min mor var ensamstående och jobbade på kontor. Som alla andra sommarjobbade jag i fabriker, jordgubbsland och körde post. När jag gick i gymnasiet hade jag inte några större ambitioner än att jobba på kontor, där det var varmt och skönt.
Ekdahl började på ekonomiutbildningen på Lunds universitet, där han också läste juridik parallellt. Med avklarad dubbelexamina fick han sitt drömjobb på Utrikesdepartementet, men valde att gå till den advokatbyrå som då hette Mannheimer Zetterlöf i Malmö år 1978. Till klienterna räknades Sonesson-koncernen som sedan blev Cardo, Perstorp, Dacke Invest och ABV, som sedermera blev NCC.
– Som bolagsjurister på konsultbasis kom vi att jobba nära vd och företagsledningarna. Inom Mannheimer kallades det till och med för Öresundsmodellen, säger Mikael Ekdahl.
Arbetsuppgifterna var varierande. – På den tiden var det inte så specialiserat som det är i dag. Förhandlingar i Bagdad ena dagen, tingsrättsprocess i Ystad nästa dag, tredje dagen kunde det vara vd:n som ville skilja sig från sin fru och ville ha hjälp.
År 1984 blev Mikael Ekdahl delägare. Samma år träffade han Melker Schörling. I Sonessons portfölj fanns nämligen industriporttillverkaren Crawford Door, där Schörling var vd.
– Vi gjorde resor till Tyskland och Frankrike för att köpa företag. Det kändes som om kemin stämde, säger Mikael Ekdahl.
Med åren blev det allt fler uppdrag, och när Schörling blev vd för Securitas år 1987 erbjöds Mikael Ekdahl att bli bolagsjurist med fortsatt delägarskap i Mannheimer. Ett par år senare, då Schörling tog över byggbolaget Skanska, följde Ekdahl med och tog plats i koncernledningen.
Skanska var ett stort byggbolag och hade ägarandelar i rullagerkoncernen SKF, verkstadsföretaget Sandvik och fordonstillverkaren Volvo. Ekdahl släppte över de flesta andra klienterna till byråkollegerna på vad som då hunnit bli Mannheimer Swartling.
– Skanska var ett jättejobb. Vi hade Percy Barnevik som ordförande, vilket gjorde det ännu mer händelserikt. Och förutom Skanska tog jag hand om Securitas och Assa Abloy som växte kraftigt. Det var lite för mycket, man orkar en sak när man är 30 och lite mindre man är 45. Jobbets omfattning och stigande ålder ledde till att jag 1996 gick in i den berömda väggen med utmattningssyndrom. Jag var borta i tre månader, säger Mikael Ekdahl.
Men att säga upp sig från Skanska var inte aktuellt, konstaterar han.
– Man säger inte upp sig från samarbete med Schörling. Jag känner ingen som skiljt sig från honom frivilligt. Inte många har tvingats heller, för det har inte varit hans stil att säga upp folk. Han har hittat rätt roll till de flesta.
När Skanska fick ny vd år 1998 ville han inte dela sin chefsjurist med någon annan. Mikael Ekdahl valde att följa med Melker Schörling, som då var storägare i Securitas, Assa Abloy och hade ytterligare planer.
– Han ville se om man kunde bygga upp lite mer. Sedan kom det ena förvärvet efter det andra och så började han bygga sitt eget företag, som vi känner till. Vi hjälptes åt i det jobbet, säger Ekdahl.
Hexagon, kontanthanteringsspecialisten Loomis, fetttillverkaren AAK och polymerkoncern Hexpol är några av bolagen. Mikael Ekdahl uppskattar att han genom åren varit involverad i hundratals förvärv över hela världen, från förhandling till färdigt avtal.
– Den modell jag har använt genom åren innebär att vd har varit med i förhandlingen om affärens struktur och de väsentliga delarna som pris. Utifrån detta
Letter of Intent, där de viktigaste delarna sammanfattas på en sida, tar jag vid tillsammans med mina medarbetare på byrån, vare sig det har varit för Melker Schörling, Carl-Henric Svanberg, Thomas Berglund eller Ola Rollén, tills det finns ett slutligt avtal som ska skrivas på.
Under sina fyra decennier i näringslivets toppskikt, där han jobbat nära Melker Schörling, så har alla tänkbara spörsmål dykt upp. Inte sällan har det gått långt utanför affärsjuridikens traditionella område.
– Alltmer under årens lopp har det handlat om att vara samtalspartner i allt mellan himmel och jord. Vi har alltid fått stort utbyte av varandra, säger Mikael Ekdahl.
I sitt arbete har han haft flera drivkrafter – att vara efterfrågad och ha ett stimulerande arbete är några faktorer.
– Sedan har jag varit i behov av och lockad av inkomsterna. Det är inte så ofta folk säger det, men jag tycker att man ska vara ärlig. Hade det varit ett ideellt arbete så hade det säkert inte varit någon större succé.
Belöningarna har varit rikliga men ändå inte lika exceptionella som hos andra inom Melker Schörlings bolagssfär, som följt det som kallas för pilotskolan – att köpa stora aktieposter i de egna bolagen. Det har sin förklaring, enligt Mikael Ekdahl.
– I förhållande till min ekonomi så har jag investerat hela mitt sparande i de bolagen jag jobbat i, men jag har inte tagit några stora lån. Jag har inte vågat på grund av familjen. Jag har varit den som stått för inkomsten, medan min fru Ingrid tagit hand om det gigantiska arbetet på hemmaplan. Därför har det inte blivit de stora förmögenheterna som mina vänner har, men jag är nöjd med min lott.
Han konstaterar att det är en viss skillnad på att vara vd och rådgivare.
– När de har tagit sina lån så har de samtidigt varit ensamt ansvariga för driften av företagen, de har suttit vid spakarna. Att låna för mycket och sitta som rådgivare är inte samma sits.
På senare tid har Mikael Ekdahls arbete alltmer offentligt.
Närmast är han föreslagen att ta över som ordförande i börsnoterade ägarbolaget Melker Schörling AB och AAK, när Melker Schörling trappar ner sina engagemang.
– Tyvärr, kan man säga, säger Mikael Ekdahl. Det är på grund av att Melker blivit sjuk, det var inte tanken att vi skulle göra så. Men sånt är livet ibland. â—
EMANUEL SIDEA