Jagar nya blockbusters

För tre år sedan fick Medivir fram en riktig storsäljare. På bara ett år blev konkurrensen för hård. Nu presenterar läkemedelsbolagets färska vd Christine Lind en ny strategi.

(Affärsvärlden 12 april 2017)

ind har en lång bakgrund inom läkemedelssektorn, där hon främst arbetat med de finansiella delarna. Först på en nischad boutique-firma och därefter på finansjätten Merrill Lynch i New York, där hon jobbade med strategier inom förvärv och fusioner riktat mot just läkemedels- och hälsosektorn.

– I Sverige är bankers lite mer generalister, men jag var specialiserad och jobbade med klienter som var väldigt stora, såsom Pfizer, och andra väldigt små.

Efter två decennier i finansbranschen tog hon steget över och blev affärsutvecklingschef på det amerikanska medicinteknikbolaget Lifecell år 2011.

– Jag lärde mig mycket under de fyra åren, till exempel vikten av att förstå marknaden och prissättning. Men om du gör ett bra jobb så blir du utan jobb.

Ett private equity-bolag förvärvade Lifecell och sammanfogade det med annat förvärv. Samtidigt ville hon tillbaka för att arbeta inom läkemedelsutveckling och hon såg sig om runt om i världen efter nytt jobb.

– Jag saknade komplexiteten som finns inom biopharma, säger hon.

Det var så hon fastnade för Medivir. Det svenska sättet att leda bolag på skiljer sig från det amerikanska.

– I USA och Storbritannien är det mer hierarkiskt, man gör vad cheferna kräver. Samtidigt i tidigare roller har jag alltid arbetat tvärfunktionellt, vilket passar väl med det skandinaviska arbetssättet och ledarskapet.

Medivir är på många sätt ett mindre bolag i dag än tidigare. Mer “nimble”, som Lind säger. Hon gör en liknelse med byggbranschen.

– Vi har behållit arkitekterna och projektledarna, och jobbar med andra företag som utför själva arbetet.

Hon har identifierat en lucka i läkemedelssektorn som hon anser att bolaget kan fylla.

– Medivir är i en väldigt stark position för att kunna växa med värde. Vi har en produktportfölj som hänger ihop och vi har expertisen att utveckla saker själva. Dessutom har vi förmågan att skapa stora värden. Sen är även vår forskning välrenommerad i den akademiska världen och bland de globala läkemedelsjättarna, säger hon.

Tillväxten ska ske genom projekten som finns portföljen, men hon vill inte lyfta fram något särskilt projekt utan betonar mångfalden och att de dessutom befinner sig i olika faser.

Längst utvecklat är Remetinostat-projektet som inom kort förväntas påbörja en fas 3-studie. Projektet riktar sig mot en ovanlig cancerform, Kutant T-cellslymfom. Det klassas som ett särläkemedel då patientunderlaget är begränsat och därmed åtnjuter olika lättnader under utvecklingsfasen.

Ett annat framskridet projekt är det som riktas mot artros och kallas för MIV-711. Artros är en vanlig ledsjukdom som drabbar en stor del av världens befolkning, där det i dag saknas behandlingar för annat än symtom. Enligt Medivir är förhoppningen att utveckla ett läkemedel som ska kunna bromsa sjukdomsförloppet.

Det kanske mest intressanta projektet är Birinapant för behandling av äggstockscancer och solida tumörer i kombination med ett annat läkemedel, Mercks immunterapeutiska Keytruda. Nio studier med över 400 patienter har gjorts och de prekliniska studieresultaten är sådana att Medivir nu fortsatt med vidare tester. Marknaden för att behandla äggstockscancer är värd cirka 7,4 miljarder kronor årligen.

– Birnapant kan mycket väl bli en blockbuster, säger Christine Lind.

Begreppet blockbuster inom branschen syftar på läkemedel som årligen generar en miljard dollar i intäkter åt läkemedelsföretaget. Som en jämförelse omsatte Medivir i fjol 93 miljoner kronor. Men den siffran ger inte hela bilden. Medivir har som sagt avyttrat verksamheter och köpt läkemedelsprojekt.

Medivirs intäkter i dag kommer främst från läkemedel som redan nu finns i apotekshyllorna: Zoviduo/Xerclear, som behandlar munsår (även kallat munherpes), har exempelvis utvecklats av Medivir. Marknadsrättigheterna har utlicensierats till olika partner och Medivir får alltså royalty baserat på försäljning samt milstolpsersättningar. Zoviduo på det lokala apoteket kostar runt 140 kronor asken.

Den andra produkten som genererar intäkter är Simeprevir med produktnamnet Olysio, läkemedlet mot hepatit C-infektion som nämndes i början av den här texten.

Mixen mellan färdigutvecklade läkemedel på marknaden och olika långt utvecklade projekt gör bolaget unikt, enligt Christine Lind och hon hoppas att det även kommer att reflekteras i bolagets marknadsvärde på börsen.

– Jag tittar varje dag på aktiekursen. Efter att ha jobbat i finansbranschen så är man van att följa sina klienters aktier. Det är också ett sätt att mäta: Gör jag rätt saker? Aktiekursen är en indikator på om det går bra.

Hon anser själv att Medivirs aktiekursen just nu är missvisande, men att i takt med att marknaden får grepp om bolagets inriktning borde en korrigering ske.

– Detta borde man kanske inte säga, men jag tycker kursen kan vara flerfalt högre. Om du tittar på liknande bolag så värderas vi på ungefär samma nivå som bolag med enstaka projekt som saknar en produktportfölj. Vi har en hel projektportfölj med projekt i framskridna utvecklingsfaser och en bevisad historik av att utveckla läkemedel som når marknaden. På det sättet är vi unika i Norden.

Samtidigt har hon förståelse att investerare möjligen inte uppfattat det nya Medivir.

– Vi har en historia av att ha gjort lite allt möjligt och det har varit svårt för investerare att förstå hur de olika delarna har hängt ihop, säger hon och slår fast att projektportföljen i dag är mer sammanhållen.

Närmast kommer de påbörja fas 3-studien av Remetinostat-projektet. Och så ska birinapant-projektet testas tillsammans med ett kompletterande läkemedel samt en studie där det används för behandling av äggstockscancer.

Det är först om några år man får veta om Birinapant blir en blockbuster eller inte.

– Remetinostat kan nå marknaden 2021. Birnapant först därefter, säger hon. ●

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ Christine Anne Lind

Född: 25 september 1974.

Familj: Make, en dotter på fem år. Utbildning: Examen från New York University i finans och informationsteknik, samt MBA från Columbia Business School.

Karriär: Finansanalytiker på Gerard Klauer Mattison 1996-1999, investmentbanker inom hälsosektorn på Merrill Lynch 2001-2010, affärsutvecklingschef på amerikanska medicinteknikbolaget Lifecell 2011-2014, strategisk affärsutvecklingschef på Medivir 2015-2017, vd för Medivir sedan april 2017.

Fritid: Åka konstskridskor. Påta i trädgården.