“Girighet är bra”

It-entreprenören Mats Gabrielsson undviker inte konfrontation och han allierar sig inte med någon ägarsfär i näringslivet. Det gör honom till den mest frispråkige miljardären i Sverige.
Hans drivkrafter är sex, makt och pengar. “Girighet är bra”, säger han.

(Veckans Affärer 12 maj 2010)

Studentrevolterna bryter loss runtom i världen och studentstaden på svenska västkusten dras med. Det är slutet på 1960-talet och i Masthugget i Göteborg, sitter Mats Gabrielsson hemma i familjens enrumslägenhet. Framför sig har han ett nummer av Veckans Affärer som han storögt läser. Den femtonårige killen tänker att en dag ska han också leka med de stora grabbarna i tidningen.

Pappan, var en framgångsrik affärsman, Sveriges största på saltsill, ska snart gå igenom en stor konkurs när han blir sjuk. Mats själv ska inleda en karriär som egenföretagare, som ska ta honom längre han kunnat drömma om: bli miljardär, branschkollega med Bill Gates och genom tv igenkänd av allmänheten. Men det vet inte niondeklassaren som då hade skolans sämsta betyg.

När klasskamraterna säljer jultidningar sätter han i gång med att sälja täcken inköpta från en tillverkare i Småland och han skickar ut kompisar att knacka dörr. Viljan att tjäna pengar är stark, efter pappans konkurs blir den än starkare. Drivkrafterna ska hålla i sig i decennier och – i varierande styrka – vara desamma.

“Revanschen är det som har drivit mig, jag kommer från små omständigheter. Och jag har en stark vilja att visa att jag lyckades. Att jag kan, jag vill visa omvärlden det”, säger han.

Fyrtiofem år senare sitter den nyligen 60 år fyllda Mats Gabrielsson på restaurang Bar på Blaiseholmen i Stockholm. Gästerna kastar långa blickar mot den i dag tv-kände entreprenören när han hugger in på sina moules frites. Han är brunbränd efter familjens resa till Dominikanska republiken, en del av hans 60-årsfirande och askmolnet förlängde från två till tre veckor.

Under den långa lunchen kommer han att visa sig vara förbannad och upprörd, inspirerad och road, och glad och gråtfärdig – ett känslospel i tre akter.

“Har du sett programmet där vi fyra investerar tillsammans? Jag blir så jäkla lycklig när jag tänker på det. Ja, vi grät nästan allihop och jag blir gråtfärdig nu”, säger han med fuktiga ögon och berättar om företaget som han med tre andra från SVT-programmet “Draknästet” investerade i som hjälper nervskadade att kontrollera spasmiska muskelspänningar och reverserar sjukdomsförloppet.

“Om det bara blir så att vi hjälper tio personer så är jag nöjd. Bara det räcker”, säger han med röda ögon.

När vi träffas har ett av hans bolag varit mycket omskrivet. Energi- och miljöteknikföretaget Opcon, där han är delägare, har lagt ett fientligt bud på miljöföretaget Tricorona. Anklagelserna for, bland annat att Opcon ville köpa bolaget enbart för kassans skull då affärsmässigt motiv till förvärvet saknades. Mats Gabrielsson slår med handen i bordet och skakar på huvudet.

“Jag ska inte ens försöka reda ut alla felaktigheter. Jag har varit med länge, blivit kallat hästhandlare och allt möjligt men aldrig förr har anklagelserna varit lika grova”, säger han.

Opcon är hans senaste storsatsning. Ambitionerna är skyhöga, mer därom längre fram.

För vad gjorde den unge Mats Gabrielsson? Han siktade på att läsa det som på den tiden hade lägst inträdeskrav – juridik. Han ansträngde sig för att få tillräckliga betyg, men till skillnad från grundskolan, “med motivation så gick det”, så blev det toppbetyg och Handelshögskolan i Stockholm.

Sommaren innan studierna skulle börja, lyckades han bli assistent till vice vd:n i Volvo Tyskland. Med Volvogrundaren Assar Gabrielssons namn i huvudet fick den tyske vd:n ett samtal: “De bad mig ringa er”, sa Gabrielsson lite fräckt till vd:n. Han fick jobbet som pågick på somrarna fram till examen. Väl på Handelshögskolan läste han också, av en tillfällighet, informationsteknologi.

Färdigutbildad civilekonom och kunnig inom systemering och data var han eftertraktad och öppnade egen konsultfirma. Det var mitten på 1970-talet och han drog in 100000 kronor i månaden. Köpte bostad kontant och egen båt.

Detta skulle visa sig bli hans Beatles-år, de 10 000 timmar som enligt forskarna krävs för att gå från medelmåtta till att kunna sin specialitet på expertnivå. Han jobbade med ledningarna i storbolagen, och höll dragningar på styrelsemöten. Men det var inte han som fick implementera strategin, aldrig se resultatet. Vid 28 års ålder, efter fyra konsultår, var han trött på att inte få ta egna beslut och hoppade av för att ägna sig åt sitt intresse och läsa medicin. Läkare tar egna beslut och får se resultatet av det, tänkte han.

En kompis frågade om han inte ville vara med i företaget Datatronic. Han struntade i läkarstudierna och gick in i ett konkursfärdigt bolag. Köpte det för en krona och i ett förhandlingsspel fick han säljarna att också betala 200 000 kronor. Bolaget gjorde senare en av Sveriges största nyemissioner, tog in 260 miljoner kronor och involverade alla corpar i Stockholms finansvärld, även Peter Gyllenhammar. Datatronic växte snabbt och ambitionerna var skyhöga. Dagens Industri spekulerade “Datatronic köper Ericsson?”. Mats Gabrielsson var med i tv-program, där han fick frågan hur många datorer som skulle säljas i Sverige om tre år. 200 000 svarade han. Hela tv-studion tog sig för magen av skratt. 500 000 såldes det året.

IT-världen var liten och mitt inne i ett paradigmskifte, och han träffade Microsofts Bill Gates och Apples Steve Jobs.

“Då var vi bara ett 50-tal personer i de här kretsarna”, berättar han. “Om jag skulle kontakta Bill Gates nu skulle vi kunna göra något ihop. Men jag måste ha ett case.”

1988 var det så dags. Bolaget omsatte två miljarder, gjorde vinst på 200 miljoner. Men han sålde, varför?

“Min vän Kim Svantesson sa du blir inte 50 om du fortsätter så här. Jag var i luften 300 dagar om året, vi hade produktion i USA, Taiwan, Korea, Japan och så tjugo dotterbolag”, säger Mats Gabrielsson och sippar på en mellanöl.

Genom försäljningen fick han grundplåten till sin förmögenhet. Han säger sig inte vilja precisera den exakta storleken av omtanke om familjens säkerhet.

“Då blev jag i dagens penningvärde Sveriges första IT-miljardär”, ler han.

Efter försäljningen började han bygga sin bolagsgrupp, Gabrielsson Invest AB, Giab, som i dag har cirka 40-50 bolag inom fastigheter, industri och handel, energi och mycket annat med verksamhet i förutom Sverige även Tyskland, Estland, Brasilien och Ukraina.

Efter dryga fyrtio år utan att någonsin vara anställd – under tiden som vd på Datatronic saknade han anställningsavtal – har han etablerat sig ordentligt i svensk näringsliv. Känd som en skrothandlare som oavsett bransch köpt kollapsade bolag för småbelopp, ordnat upp, omstrukturerat – och sålt av. Men någon tydlig ägarsfär är han inte nära, och allianser kommer och går.

“Jag har kompisar i princip överallt i näringslivet. Men det stämmer nog att jag inte riktigt hör till en, jag vill göra saker på mitt sätt, lite som gossen Ruda som går sin egen väg”, säger han.

Alla vet vem han är och alla har en åsikt om Mats Gabrielsson, eller i varje fall en uppfattning. Att han har hårda nypor, att han säger vad andra bara tänker. Andra kallar honom för psykopat. Att han är “en elak jävel”, “hal”, “burdus”. Att han gillar konfrontation. Han nickar när han får höra detta.

“Jag gillar inte det men har inget problem med att ta en konfrontation. Och det står jag för, men det är inget jag söker. När jag var yngre var jag mycket hetsigare. Erfarenhet kompenserar väl det i dag. Sedan kan folk bli oroliga, när man är bestämd och tittar folk i ögonen. För många år sedan, när min dotter var runt fjorton, frågade hon: Är du medveten om att jag ibland blir rädd för dig? Det fick mig att tänka till”, säger han och fortsätter:

“Det beror nog också på att jag är van att bli åtlydd. Om jag säger att den saken ska ställas där, gör jag det med bestämd röst. Gör man inte det, då höjer jag rösten. Men jag vill inte bli ihågkommen som en elak en. Sedan är det inte mycket bullshit, det är så man hinner med mera.”

Sina hårda nypor har han visat prov på vid många tillfällen, senast under förra vårens uppmärksammade bråk i Malka Oil där han var delägare och styrelseordförande. En annan delägare mordhotade anställda och tidigare styrelseordförande och grundaren Michail Maljarenko skickade kalashnikovbeväpande paramilitära säkerhetsstyrkor till bolagets oljefält i Ryssland, allt för att sätta press i förhandlingarna om att köpa ut dotterbolag. Mats Gabrielsson svarade med att göra honom till vice ordförande med motiveringen att han vill hålla sina fiender närmast.

“Han är en skurk, han hade systematiskt tömt bolaget på pengar under hela tiden”, säger Gabrielsson som inte längre är ägare.

Han famlar i kavajen efter sin Iphone, ringsignalen är hundskall. Stänger av. Han gör klart att han växlar mellan två synsätt, ett rationellt och logiskt och ett annat där han tar in empatiska aspekter. Uppenbarligen väljer han sin logiska och oempatisk sida i hanterande av bråk. Tidigare har han utvecklat detta och kallat sig för psykopat.

Är du psykopat?

“Vad jag har sagt handlade om logik och empati. Som affärsman bör man vara logisk och rationell, och inte ta in ologiska resonemang. Men är man logisk hela vägen blir man psykopat”, säger han och fortsätter:

“Därför måste man anstränga sig för att vara empatisk när man tar logiska beslut som drabbar andra människor. Jag har varit med och avskedat tusentals personer och jag har ett empatiskt drag och ibland är jag för snäll. Sedan är det så i affärslivet, utan en hårdhet klarar du inte av att lyckas i affärer.”

Sexualdriften har du sagt är din drivkraft, stämmer det?

“Du vill bli uppskattad inte bara av kompisarna och kollegerna utan även av kvinnor. Ska man skala upp det några nivåer, är det sexualdriften det beror på. Jag är omgift och har ett litet barn nu. Män har en sexualkraft och jag hoppas kunna behålla min till 70.”

När entreprenörer pitchat sina affärsidéer har du lagt skambud som du motiverat med girighet. Är du girig?

“Jag tycker som Gordon Gekko: Greed is good. Girighet är bra, bra för alla. För vad är det? Det är lönsamhet, att man optimerar processerna, att man sparar och förbättrar. Och hur är det Gekko egentligen säger: Greed is, for lack of a better word, good.”

Det har gett utdelning: i dag uppskattas hans förmögenhet till cirka två, tre miljarder kronor. Krisen har märkts av i bolagens verksamheter, men han står stadigt, menar han. Innan finanskrisen slog till mot såldes många innehav och hösten 2007 var han likvid. Några hundra miljoner kronor frigjordes till amorteringar och att stärka balansräkningarna.

“Det hade gått upp under några år och hade varit för bra för länge. Har man varit med ett tag så vet man att något skit finns där runt hörnet, att den svarta svanen kommer. Och genom att vara likvid slapp jag att förlora pengar”, säger Mats Gabrielsson.

Men inte bara pengar är belöningen, han har också en stark vilja att ha makt, förklarar han.

“Jag är jättesugen på makt, jag tycker om makt och skäms inte för att säga det. Jag gillar att bestämma själv för då kan jag bygga bolag efter mitt eget huvud.”

Efter sina investeringar i entreprenörsbolag har många fler erbjudanden uppstått. Men han är pessimistisk – realistisk skulle han själv säga – om framgångarna för sina investeringar.

“Två av 50 investeringar får man pengarna tillbaka på, två till blir halvlyckade. Och en blir exceptionellt framgångsrik.”

Såddkapitalinvesteringar sköts av anställda på hans investmentbolag, själv är han fokuserad på sitt nästa stora företagsbygge. Något som får honom att gå i gång på alla cylindrar, han frustar och ur händerna yr moules frites när han med händerna ska förklara.

“Opcon är så häftigt. Det är unikt! Man skulle varit 20 år yngre. Det ska bli miljöbolagens Microsoft”, säger han om bolaget han gick in i slutet på 2005.

Bolaget har funnits sen 1908 och byggt världens första jetmotor. I hans regi har industribolaget rört sig mot att bli ett energibolag. Affären kretsar kring bioenergi och en produkt kallad Powerbox, ett litet kraftverk som omvandlar låggradigt varmvatten till elektricitet.

“Målet är att vara en av fem största industribolagen i Sverige inom fem år och vi har gjort förvärv av en infrastruktur kring detta”, säger han.

Han menar att alla prognoser som lämnats har infriats: bolaget har varit förutsägbart, profitabelt och växt.

Men skeptikern kan fråga sig varför kommersiellt genombrott dröjer?

“Det är en industraliseringsprocess som måste dras igång. Vi hade bara en ritning för tre år sedan och handbyggde första alfaenheten som monterades i Eskilstuna. Nu är vi halvindustraliserade, men måste gå över till seriebygga. Partnertech, som vi har avtal med, ska i första fasen bygga 30 om året, och om två tre år en om dagen.”

En Powerbox har köpts av Munksjös Aspabruk vid Vättern. Vd Bengt Lindqvist berättar att komponentfel uppstod till en början och har fått åtgärdas, vilket gjort sänkt användningen till 80 procent av tiden mot önskade 97-98 procent. Däremot har maskinen levererat.

“Den har högre effektivitet än vad vi hade blivit lovade, så för vår del är det väldigt bra. Det hade varit värre om den gett mindre än vad man lovat, komponenterna har man ju kunnat byta ut och nu har man satt in lite dyrare instrument. I vår industri är vi vana vid lite högre standard”, säger Bengt Lindqvist.

Med det fientliga bud som Opcon lade och betalades med Opconaktier, och endast 4 procent av Tricoronaägare tecknade för men ändå genomfördes, var ambitionen att skapa marknadssynergier för att snabbare växa.

Mats Gabrielsson vill inte gräva ner sig i de bråk och maktspel i kulisserna som det spekulerats om, utan konstaterar att det är tråkigt att de största aktieägarna i Tricorona var kortsiktiga, men att planen ligger fast och är densamma.

“Det tar bara lite längre tid än vad det hade gjort annars.” â– 

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ Mats Helmer Stefanus Gabrielsson

FÖDD: 29 mars 1950 i Göteborg.
BOR: Villa i Bromma.
TJÄNAR: 230 000 kronor, 2008.
UTBILDNING: Examen från Handelshögskolan i Stockholm 1974.
FÖRMÖGENHET: Uppskattningsvis 2-3 miljarder kronor.
FAMILJ: Hustrun Johanna Ryström Gabrielsson, en 7-åring och 3-åring. Ex-frun Margareta Berglöw, barnen Karolina, född 1979, bor och arbetar i USA, och Staffan, född 1981, har precis startat sitt eget bolag för handel med Kina.
FRITID: Travhästar, kuskar själv några lopp på Solvalla. Går upp fem och spelar två tre timmar golf (handikapp 27 på grund av högt tempo i rundorna), cirka 90 rundor om året, dykning och segling – dock har han bara en motorbåt i dag, som han för övrigt köpte av en båtbyggarentreprenör i SVT:s Draknästet.

MATS GABRIELSSONS NÄTVERK

DE NÄRMASTE

En av de närmaste vännerna är Rolf Hasselström, vd för Opcon. I den egna koncernen träffar han många av bolagens vd-ar. Han känner också många finansmän, till exempel Robert Weil som han också gjort affärer med under två decennier. Gabriel Urwitz från samma tid känner han också. Sedan länge är vän med Peter Gyllenhammar, som är bland annat storägare i Scribona. Mats Gabrielsson har gjort en del affärer med Johan Claesson, störste ägare i CA Fastigheter och Scribona, och tillsammans sitter med i Borås Wäfveris styrelse. I början på 1990-talet gjorde Mats Gabrielsson affärer med kriminologen Leif GW Persson och finansmannen Joakim Santesson, som han än i dag jobbar med bland annat i lågpriskliniken City Dental.

POLITIKERNA

I den politiska sfären har en vän i tidigare näringslivsministern Leif Pagrotsky och i pr-proffset och Socialdemokraternas tidigare kampanjmakare Harald Ullman, som han hjälpte ur en kris i mitten på 90-talet.

FRITIDEN

En vän är konsthandlaren Björn Wetterling. Golfintresset finns i familjen och tillsammans med svågern och tidigare golf-proffset Johan Ryström äger han ett antal anlägggingar.

ESTLÄNDARNA

I Estland där han bygger en travbana är han vän med bland andra Jaan Manitski, den första utrikesministern i landet, och första finansministern Madis Urike.

HÄSTFOLKET

I travsammanhang möter han alla de som i näringslivet sysslar med hästuppfödning, dit räknas finansmannen Erik Penser, Mellby Gård-ägaren Rune Andersson, Wallenius Lines-rederiets ägare Margaretha Wallenius-Kleberg, och Qmeds Bengt Ågerup.