Familjen Lundin, med lång historia inom olje- och råvarubolag, har jag följt under mer än tio års tid. Det har blivit reportageresor på tre kontinenter, med intervjuer i deras hem och sommarbostäder, ombord på deras privata flyg och platsbesök på deras många företag. Här följer några av de reportage som jag har gjort. /E, feb 2018.

Likgiltig inför lagen?

(Fokus 26 januari 2018)

Efter åtta år tar åklagaren snart beslut om åtal i målet om Lundins verksamhet i Sudan.

Det kom som en stor överraskning för de misstänkta när polisutredare i ett samordnat tillslag över landsgränserna gjorde husrannsakan på tre adresser: Lundin Petroleums kontor i Stockholm, bolagets huvudkontor utanför Genève samt Lundin­familjens kontor i centrala Genève.

Gör plats för tredje generationen

(Affärsvärlden 16 augusti 2017)

Familjen Lundin berättar om företagandet, makten och nästa generation. Och Lukas Lundin kommer med en rejäl överraskning.

Eva Lundin sitter i soffan på glasverandan med utsikt över Nämdö kyrka i Stockholms skärgård. Det är en stilla juliförmiddag, långt borta hörs en båt. Will Lundin, något omtöcknad, kommer ner från övervåningen till prästgården. Säger att han mår okej när farmor Eva frågar.

Bröderna Lundin vill gjuta olja på vågorna

(Dagens Nyheter 16 maj 2015)

I flera decennier har olje- och gruvfamiljen Lundin hört till Sveriges mest kontroversiella entreprenörer. Sedan 2010 pågår en förundersökning där Lundin Oil utreds för misstanke om folkrättsbrott i Sudan. I den första stora intervjun på flera år ger bröderna Ian och Lukas Lundin sin bild av de kritiserade oljeaffärerna i Afrika.

Insläppt i Ogaden

(Veckans Affärer 21 mars 2013)

En av världens mest slutna regioner öppnas när Lundinfamiljens oljebolag Africa Oil ska börja borra efter olja i juni. Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea följde med in i konfliktdrabbade Ogaden dit inga utlänningar eller journalister annars får åka för att få svar på den brännande frågan: Är det verkligen säkert?

Diamantfeber

(Veckans Affärer 21 mars 2013)

Lundinbolaget Lucara Diamond ger en inblick i den hemlighetsfulla diamantbranschen som trotsar alla kriser.

Hemma hos diktatorns vän

(Veckans Affärer 27 oktober 2011)

För miljardären Lukas Lundin finns inga oetiska affärer. Veckans Affärer har hälsat på hemma hos honom i Vancouver där han för första gången kommenterar de fängslade svenskarna i Etiopien och belastningen Carl Bildt.

Oooh, Caaarl!

(Veckans Affärer 26 januari 2012)

Carl Bildt är inte bara Sveriges meste världsmedborgare utan också utrikesminister. Veckans Affärer hängde på för att snacka världsläget, Lundinfamiljen och ifrågasatta oljeaffärer. Och hur mycket han faktiskt visste om provborrningarna i Ogadenprovinsen.

Ljuset i lokalen är dämpat, i den bakre delen står Carl Bildt när de sista av hundratalet gäster sätter sig på stolarna.
“Det är nog dags att inta våra platser”, säger pressekreteraren Anna-Charlotta Johansson till chefen Bildt.
Plötsligt hörs ett smatter från kameror och ett sken av fotoblixtar lyser upp den bakre ingången.
“Ladies and gentlemen! The United States of Americas Secretary of State – Hillary Clinton”, utropas i högtalarna när hon efter utsatt tid kliver in i lokalen.