Regeringen såg på medan cowboy-Lars körde Telias förtroende i botten

Under Lars Nybergs ledning har Telia Sonera drivits i cowboystil – avtal har ingåtts med turkiska skurkar, ryska rövarkapitalister och diktatorn i Uzbekistan. Inget av detta är nytt för ansvarig minister Peter Norman. Ändå har Nyberg kunnat sitta kvar som vd tills han idag avgick självmant . Många frågor som skulle behövt utredas lär nu aldrig få något svar, skriver Emanuel Sidea, reporter på Veckans Affärer.

(Publicerad på SVT Debatt/ VA.se 1 feb 2013)

Lars Nyberg avgick idag som vd för Telia Sonera. Styrelsen ville inte uttala sitt stöd för honom, mot bakgrund av den utredning som presenterades i dag. I den konstateras att man inte funnit några bevis för att brott ska ha begåtts (vilket inte kan uteslutas), men att sättet som affärerna har skötts i Uzbekistan kan kritiseras.

Tyvärr kom Lars Nybergs avgång alldeles för sent.

Storägare såsom svenska staten och pensionsjätten Folksam har vädrat sitt missnöje och velat få fram en förändring. Men Lars Nyberg har varit en ensamseglare på toppen. Han har med järnhand pekat riktningen framåt och som mångårig direktör i USA han förmedlat: ”Trust me”.

I en färsk rapport rankas Telia Sonera som världens tionde mest kontroversiella bolag. Telekomjätten associeras med mutor, korruption, penningtvätt, kränkningar av mänskliga rättigheter och samarbete med diktaturregimer. Detta har helt ignorerats av styrelse och ägare. Inte för att de inte brytt sig – utan för att de blivit rundade.

”Vi har inte mutat någon”, lovade Nyberg i tv-kameran i september.

I samma veva gav han Björn Riese i uppdrag att utreda affärerna i Uzbekistan. Riese är för övrigt advokat och delägare på Mannheimer Swartling, samma advokatbyrå är Teliasoneras husjurister, och i dag lade de fram sin rapport.

Det hade varit lämpligt om Lars Nyberg avgått i förtid redan i september. Hans kontrakt skulle ändå gå ut i december i år. Att Nyberg under pågående utredning suttit kvar har varit en hämsko i utredningsarbetet, vilket man ser av dagens rapport.

Den väcker fler frågor än den ger svar.

Låt mig ge ett exempel: När Telia Sonera skulle ge sig in i Uzbekistan fattades misstankar när den man förhandlade om att köpa licenserna med var Bekhzod Akhmedov, konsult på en affärsbank – och dessutom vd för den konkurrerande mobiloperatören Uzdunrobita!

Riese slår fast i sin rapport att Telia Sonera inte fick några klargörande svar när bolaget ville undersöka vem som Akhmedov egentligen företrädde. Varför Teliasonera ändå valde att gå vidare med affären lyckas Riese själv inte ge något svar på. Det är en av många viktiga frågor som hade behövt redas ut. Istället konstaterar Riese när han sammanfattar sina slutsatser, föga överraskande, att Telia Sonera brustit i sina system.

Givetvis har bolaget brustit i sina system! Det är det minsta Telia Sonera har gjort.

Att system har brister är självklart när affärsmodellen ser ut som den gör. Telia Sonera förhandlar, ingår avtal och bildar partnerbolag och sitter i samma styrelser som ett tvålfagert gäng: skurkar i Turkiet (Çukurova), ryska rövarkapitalister (Ushmanov) och diktatorer i Uzbekistan (Karimovfamiljen).

Detta har varit en del av Lars Nybergs vardag. Han har varit nödgad att göra affärer med de här figurerna. För att lyckas så väl som Telia Sonera måste mentaliteten vara att matcha skurkar och diktatorer som inte skyr några medel.

För oss som bevakat Telia Sonera under en tid är det ingen hemlighet att Nyberg varit en så stark ledare att vare sig styrelse eller storägare har kunnat rå på honom. En så kallad vinnarskalle.

Men detta är heller inget nytt för ansvarig minister Peter Norman. Ändå har han reagerat kraftigt varje gång nya uppgifter presenterats om Uzbekistan eller andra riskområden inom Telia Soneras verksamhet. Lika övertygande som en alkoholist har Peter Norman gett löften om att han absolut ska begära en uppsträckning och styrelsen minsann ska få veta hut.

Till slut valde Lars Nyberg alltså själv att avgå. Det var en grandios sorti helt i hans cowboystil. Synd bara att det gjorde att Telia Soneras husadvokater sannolikt höll igen för att rädda Lars Nybergs skinn.

Synd bara att Björn Riese gjort en sämre utredning än vad den hade behövt vara. Nu rider cowboy-Lars vidare mot solnedgången.

Emanuel Sidea, reporter Veckans Affärer