Kung i skyn

SAS går på knäna. Men det finns andra flygbolag som frodas ekonomiskt – de som satsar på lyx.

(Veckans Affärer 22 november 2012)

Du känner igen situationen: två likartade biljettalternativ med två olika flygbolag, ena lite billigare, andra lite kortare resa. Vilket ska man välja, SAS eller Norwegian? Ryanair eller Wizzair? Lufthansa eller Swiss? Vueling eller Flynikki eller vad det nyaste lågprisflygbolaget nu kan heta? Svaret på frågan om vilket flygbolag som. egentligen är bäst är en smärre vetenskap nuförtiden. Förr, före avregleringar och lågprisflyg var alternativen färre och ofta föll det på en enda aktör som flög sträckan – det nationella flygbolaget. I dag är konkurrensen mördande och med de många alternativen är frågan än mer befogad.

I jakten på högre komfort och värde för pengarna är det två faktorer som man kan titta närmare på.

Den ena är vilka flygplan bolaget använder. SAS dras med en äldre flygplansflotta än till exempel Norwegian, det är ingen hemlighet. Ryanairs oerhört lönsamma affärsmodell bygger bland annat på att man använder sig av endast en flygplansmodell vilket innebär att all kabin-, mark- och servicepersonal kan jobba på alla flighter. Men nästan oavsett vilket flygbolag du bokat biljett hos så sätter du dig i ett plan från Boeing eller Airbus. Deras senaste modeller heter Airbus A380 som följdes av Boeing 787 Dreamliner.

Normalt sett har A380-modellen 525 platser. Efter ett snabbt besök på sajten Seatguru.com, som håller nära koll på hela världens kommersiella flygplan, får man veta exakt hur många platser man lyckats klämma in – är det fler än standard torde det vara en varningssignal om mindre komfort.

Eller så gör man det ännu enklare för sig genom att titta på vilka flygbolag som röstats fram som det allra bästa i världen. Tumregeln är att ju nyare flygbolaget är, desto mer sannolikt är att det finns nya flygplansmodeller med moderna säteskonfigurationer. Självklart förnyar alla bolag sin flotta, men äldre bolag är baktunga jämfört med de som för ett decennium sedan började med en tom landningsbana och flyghangar. Det är också därför som de tio flygbolag som rankas som bäst i världen är relativt nybildade.

Topprankande Etihad Airways i Abu Dhabi bildades 2003, Dubaibaserade Emirates Airlines 1985 och Richard Bransons Virgin Atlantic 1984. Det kan jämföras med SAS, startår 1946.

Andra som prenumererar på topplaceringar när de bästa flygbolag ska rankas är de asiatiska flygbolagen Singapore Airlines, Thai Airways, Cathay Pacific (bas i Hongkong) och Jet Airways (bas i Indien). I toppen finns också ett par nationella flygbolag, Australiens Qantas Airlines och tyska Lufthansa och British Airways.

Så vad gör de bästa bäst? Inte är det att led-belysning introducerats, yngre personal anställts, moderna läderstolar lanserats, nya tystare plan levererarats utan snarare totalupplevelsen.

Stiger vi in i vip-sektionerna hos flygbolagen, den som kallas för business class, affärsklass eller första klass är bilden än klarare. I Emirates första klasskupé finns eget badrum med dusch och i Singapore Airlines första klass erbjuds sviter med en normalstor säng. Men då kostar biljetterna också motsvarande en mindre bil.

Går vi längre bak i kabinen till ekonomiklass, så kan man säga att det finns några gemensamma drag hos de flygbolag som är bäst. Hos samtliga har varje sätet benutrymmen på 84-86 cm, vilket kan jämföras med SAS:s ekonomiklass 78-81 cm. De uppfattas fräschare för att de har städats ordentligt just för att de stannar längre tid på marken innan nästa avfärd.

Andra faktorer som påverkar flygupplevelsen är måttlig ljudvolym i högtalarutropen samt att man erbjuder underhållningssystem inbyggt i sätet. Det viktigast av allt, vilket alla kan hålla med om, är de som arbetar i kabinen. Att arbetsgivaren riskerar konkurs väcker inte personalens arbetslust och servicelust.

EMANUEL SIDEA

VA:s flygande reporter Emanuel Sidea har sedan 2011 tagit 135 olika flyg till bland annat Mongoliet, Irak, Libyen, Qatar, Kazakstan och Nepal med en rad olika flygbolag: Lufthansa, SAS, Qatar Airways, Norwegian, Turkish, Easyjet, Ryanair, British Airways, Delta, Aeroflot, Swiss, Bangkok Airways, South African Airways, Air China, Eznis, KLM, Westjet, Onur Air, Wirr Zair, Spanair, Air Baltic, Golden Air, 1time, Mango, Aerosvit, Kulula, Kenya Airways, Ethiopian, Vueling, Estonian Air, Skyways, Czech Airlines.

FAKTA/…och här är de som flyger billigt
Av lågprisflygbolagen som flyger till och från Sverige är det endast Blue 1, Norwegian, Ryanair och SAS som betraktar landet som hubb. Därtill finns ytterligare 34 lågprisbolag som servar Sverige. De mest kända är Air Belin, Air Baltic, Condor, Easyjet, Flybe, Iberia, Icelandair, LOT, Pegasus Airlines, Sunexpress, Vueling och Wizz Air.

FAKTA/Proffsets bästa tips

* Res när inte alla andra gör det. Det vill säga inga affärsresor på måndag morgon eller fritidsresor på semesterveckor – om det är möjligt.

* Jaga inte sista kronan utan välj kortast resa när du bokar – du kommer att tacka dig själv när du sitter på planet.

* Vid manuell incheckning, fråga var barnfamiljer är placerade – reser du utan barn, be om att placeras långt ifrån.

* Vid automatincheckning på kortare flyg – satsa på att sitta långt fram upp till raderna 7-8, alternativt långt bak, raden 25 och bakåt. På längre flyg och långdistansflyg – satsa på bakersta raderna men gör inte missen att välja sista raden, de sätena kan oftast inte lutas bak. På Seatguru.com hittar du säteskonfigurationen för samtliga flyg.

* Om du har lätt för att sova och inte vill bli störd, sikta på fönsterplats. Vill du sträcka på benen ofta, välj en plats mot gången.

* Reser du mycket, satsa på riktigt bra brusreducerande hörlurar, alternativt riktigt bra öronproppar.