Därför frodas myter och halvsanningar om Zlatan

Den innersta kretsen tiger, medan de som vill känna honom gärna underblåser halvsanningar. Vad är egentligen sant kring Zlatan Ibrahimovic?

VA:s Emanuel Sidea reder ut myterna och sanningarna och drar paralleller till den svenska kungafamiljen.

(Veckans Affärer 28 augusti 2014)

Sveriges genom tiderna främste fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, har tjänat mer än en miljard kronor. Intresset för honom är så enormt att myter, skrönor, legender och halvsanningar mixas i en salig blandning. det kan man konstatera efter VA:s stora granskning av hans ekonomi i VA nr 25 som kom ut den 19 juni.

I artikeln gav vi oss i kast med att skulptera fram affärsmannen Zlatan. Runt 300 timmar senare, efter 100 samtal och intervjuer, framstod en mycket lågmäld affärsman som investerar i fastigheter och vars närmaste vänner ogärna pratar om honom.

I slutet av sommaren återgav andra medier en kort historia från VA:s artikel som efter granskning av Metros “Viralgranskaren” visat sig vara felaktig: Zlatan har inte betalat en halv miljon kronor till vägföreningen på Resarö – föreningens ordförande kan inte minnas något sådant och grannen Lars-Johan Jarnheimer har inte uppmanat Zlatan att betala någon räkning.

Bra så. Men hela episoden är ändå talande. De få som verkligen känner Zlatan Ibrahimovic är inte ens redo att döda myter, och de många fler som vill känna honom underblåser gärna halvsanningar. Och de som är insiders vill inte stöta sig med honom. Det är som it-miljardären Dan Olofsson säger om sin vän Zlatan i VA-artikeln: “Han är så påpassad. Och han behöver ha ett privatliv som alla andra.”

Paralleller kan dras till den svenska kungafamiljen, att vänner som pratar bredvid mun snart hamnar i bekantskapskretsens periferi.

Vid närmare eftertanke finns det fler likheter: både kungafamiljen och Zlatan har invandrarbakgrund och kung Carl Gustafs ofta plumpa uttryckssätt är lika politiskt inkorrekt som att Zlatan på antijantevis talar om sig själv i tredje person.

Likheterna tar inte slut där, runt både kungen och Zlatan samlas också överraskande många av Sveriges tyngsta affärsmän och näringslivstoppar för att frottera sig. Affärsmässigt ger det knappast fördelar, vare sig i form av bättre information eller av fler affärer. I Zlatans fall har vare sig Percy Nilsson eller Dan Olofsson gjort affärer med Zlatan (bortsett från Zlatans app). De nöjer sig med att vara hans vänner och jaga tillsammans, precis som med kungen.

Så vad fann vi i den stora granskningen av hans ekonomi, vilka myter kunde vi slå hål på och vad är egentligen sant?

Klart är att affärsmannen Zlatan spelar sina kort väldigt nära kroppen. Inte ens agenten Mino Raiola, som följt honom under hela karriären, får veta om alla olika sidoinkomster. Och som hans biograf, David Lagercrantz, säger i artikeln: “Zlatan har bra koll. Han vill ha kontroll över sina finanser. Han är intresserad och vet vad han gör.”

En historia som florerat länge och som dykt upp i artiklar emellanåt är att Zlatan äger en bostad i Dubai. Uppgifterna har visat sig vara felaktiga. Inte heller har ägandet av bostad i Miami (eller Florida för den delen) kunnat bekräftas. Att han dras till USA där han kan vara mer anonym, vilket påtalades i artikeln, blev än tydligare denna sommar då han semestrade i San Francisco och Los Angeles.

EMANUEL SIDEA