“HÄR FINNS KROGAR SOM ALDRIG STÄNGER”

Berlin är internationellt känt för sin elektroniska musik och sitt nattliv. Och det var det som lockade hit Nils Westerlund. Här tipsar han om bästa frukostställena, häftigaste konstutställningarna och bästa currywursten.

(Veckans Affärer 13 juni 2013)

HOTELL & BOENDE

Checka in på Hotel Huettenpalast på Hobrechtstrasse 66 i Neukölln.

“Namnet betyder husvagnspalats. I en våning har de radat upp husvagnar, så man bor i en husvagn i ett hus. På innergården brukar en lite knasig australier köra konserter – och nu har de expanderat.”

RESTAURANGER

“I Berlin finns det många schysta restauranger där man får mycket bra mat som inte kostar för mycket”, säger han och tipsar om Cafe Jacques på Maybachufer 8, som ligger i det trendiga området mellan Kreuzberg och Neukölln.

“Köket är franskt och marockanskt – bra mat och bra vinlista”, säger han.

Inte långt därifrån, på Graefestrasse 93 ligger Hamburger Heaven.

“Det är amerikaner som äger det och som försöker prata tyska – de blir väldigt glada när man pratar engelska med dem”, säger han och tillägger att vintertid så sätter de upp en husvagn som man kan sitta i.

Tisdagar föreslås ett besök på Santa Maria, en mexikanare på Core Tex Records 170. “Taco Tuesdays” har de extra bra priser på taco och margarita.

Berlin är mest förknippad med currywurst – korv med curryketchup. Enligt Nils Westerlund finns den bästa under pendeltågsstationen Friedrichstrasse där man också kan få currywurst utan skinn.

BARER

På adressen Planufer 93-95 finns baren Fuchsbau med ett klientel i alla åldrar, från unga till äldre. Fantastisk frukost på söndagar, enligt Nils Westerlund.

“Och ett bra ställe att träffa folk man inte kände sedan tidigare.”

Ett annat bartips är Bateau Ivre på Oranienstrasse 18. De har öppet dygnet runt och på morgonen serveras frukost.

“Där kan man få träffa på folk som inte har sovit på några dygn.”

Stadsdelen Neukölln stora bargata är Weserstrasse med många bra ställen. Bäst är Tier Bar (nr 42) med bra priser för de bra spritsorterna. På söndagar film noir.

“En rolig bar, den ger ett bra intryck av staden.”

ATT GÖRA

Om man ska se och uppleva konst föreslås Kunst-werke på Auguststrasse 69.

“Det är en institution för modern konst med nästan alltid bra utställningar”, säger Nils Westerlund.

Den tidigare järnvägsstationen Hamburger Bahnhof på Invalidenstrasse 50- 51, är numera också “museum för nuet”, som ställer ur modern konst.

“Det finns en hel del bra ljudkonst där också”, enligt Nils Westerlund.

Två bra marknader är den turkiska på Maybachufer i Neukölln på tisdagar och fredagar, och Arena på Eichenstrasse 4 på lördagar och söndagar.

Ett ovanligt sätt att upptäcka Berlin på är med en tur på floden Spree, genom att ta pedalbåt från parken Treptower Park.

“I parken får man inte missa att se det sovjetiska krigsmonumentet.”

NATTLIV

Berlin som stad är känd för sitt nattliv.

“Anledningen är för att det finns många bra lokaler och ett intresse från stadens sida att det hålls öppet, vilket gjort staden till en rolig plats för turister och invånare”, säger Nils Westerlund.

Han vill tipsa om klubben Berghain Panorama Bar som ligger på Am Wriezener Bahnhof.

“De som är veka går dit på söndagar, käkar frukost där och sedan dansar. Annars så har man varit där sedan lördags kväll och käkar frukost och sedan dansar vidare. Först på måndag stänger klubben. Det viktiga tipset är att inte somna i något av de mörklagda rummen.”

://about blank är en tidigare illegal klubb som ligger på Markgrafendamm 24 C. Att besöka Kater Holzig på Michaelkirchstrasse 23 rekommenderas och lite utanför centrum hittar man en annan er-känd bra nattklubb, Sisyphos på Hauptstrasse 15.

BUTIKER

Skivbutiken Hard Wax på Paul-Lincke-Ufer 44 är erkänd för sitt utbud av elektronisk musik.

“Man ska veta vad man håller på med när man går dit, annars får man en dålig, trubbig kundupplevelse. En kompis frågade om de hade discoskivor – det gillades inte.”

En annan skivbutik är Space Hall på Zossener Strasse 33.

“De har en vidare samling av skivor, men fortfarande mestadels elektroniska skivor.”

Cykelbutiken Velo Saloon på Schlesische Strasse 29-30 är ett annat tips. För turisten som handlar där är det är bara att checka in cykeln på flyget.

“Det är ett bra ställe att köpa cykel. Du kan testcykla många och det är bra priser för vad man får.”

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ NILS WESTERLUND
JOBB: Vd och medgrundare av internetbolaget Howdo, som fått kapital från bland andra Hongkongmiljardären Li Ka-shing (läs mer på sidorna 44-59).
ANTAL ÅR I I BERLIN: 5.
HEMMAKVARTER: Just nu Neukölln, men han har bott på femton olika ställen – “ett grymt sätt att lära känna en stad”.
SMULTRONSTÄLLE: Hard Wax, skivbutik för elektronisk musik. Panorama Bar på söndagar.