Vi som älskade varandra så mycket

För jämnt fem år sedan meddelade Mats Qviberg och Sven Hagströmer att de gick skilda vägar. Affärsvärlden träffar det forna radarparet för att tala om HQ-kraschen, rättegångarna och vänskapen.

(Publicerat i Affärsvärlden 8 november 2016)

I går inleddes det civilrättsliga målet, där krav ställs på HQ:s tidigare styrelseordförande Mats Qviberg och ytterligare åtta andra. De är stämda av processbolaget HQ AB, med finansmannen Sten Mörtstedt och hans advokat Christer Sandberg i spetsen. Under processen vill de göra gällande att forna HQ-topparna bär ekonomiskt ansvar för kraschen i HQ Bank 2010.

Mats Qviberg korsar ena benet över det andra och säger att han tror att civilmålet kommer döma till hans fördel – trots att ­beviskraven lär vara lägre. Självförtroendet är stärkt av att han och tre andra HQ-chefer plus revisorn friades från misstankarna om grovt svindleri och grovt bokföringsbrott i juni 2016. Tingsrätten avfärdade Ekobrottsmyndighetens åtal och åklagaren Martin Tidén valde i juli 2016 att inte överklaga domslutet.

– Det klart man blev lättad, det är ställt bortom alla tvivel. Däremot är det stötande att en myndighet får terrorisera människor i sex år, säger Mats Qviberg.

Typiskt Qviberg: citatvänligt och lagom nonchalant. Han är tillbaka. Lite sargad, men ändå. Han tillägger att tvistemålet tar hela sju månader, en lång väntan då domstolsförhandlarna avslutas först i juni 2017.

Mats Qviberg tuggar på halstabletter i soffan på Öresunds lokaler i ett kontorskomplex på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Kontoret ligger öde denna regnruskiga eftermiddag. Tystnaden bryts av någon enstaka röst en bit bort och Qvibergs antika Nokia-mobil som plingar till kavajens bröstficka.

– Min bästa kompis, han skickar för roliga grejer, säger Qviberg glatt efter ha läst sms:et.

Förr hade kompisen möjligen varit Sven Hagströmer. Vem det är i dag vill Mats Qviberg inte berätta.

Morgonen den 16 november 2011 publicerades ett pressmeddelande med titeln ”Huvudägare och styrelse föreslår uppdelning av Öresund”. Nästa vecka är det alltså jämnt fem år sedan radarparet Hagströmer och Qviberg – H och Q – bestämde sig för att skiljas åt. Förr satt de mittemot varandra i rummet intill – numera är det Qvibergs juridiska rådgivare, norrmannen Christen Ager-Hanssen som i alla fall rent fysiskt tagit Sven Hagströmers plats; det är också Ager-Hanssens röst som bryter igenom tystnaden.

Trots delningen finns inget gammalt groll, enligt Qviberg.

– Sen kanske Sven är skitsur efter HQ-grejen, det har jag ingen aning om, det får du fråga honom om.

Men när det kommer till affärer så kan de plocka upp luren.

– Vi bor grannar i Åre, där träffas vi ett par tre gånger om året, säger Qviberg, men slår fast att det inte är tal om något aktivt umgänge.

– Luncher hoppar jag gärna. Vi åt i och för sig middag nyligen, men vi var ganska många då. Det blir för mycket uppslitande saker för att både han och jag ska tycka det är kul.

Närmast stundar semesterresor. Bägge har för vana att åka utomlands i mitten på hösten, de ska iväg om någon dag. Deras ­familjer brukade umgås och resa ihop.

– Det är slut med det nu, säger Qviberg.

Han vet att även Sven Hagströmer ska intervjuas för denna artikel. Efteråt ringer Qviberg, lite ivrig och nyfiken.

– Hur gick det? Vad sa Sven?

Mats Qvibergs hustru Eva konstaterar i den nyligen utgivna boken HQ-Gate att maken ofta säger att han inte bryr sig om Sven, men att det inte är riktigt sant.

”Han är jätteledsen för det här, absolut jättesårad”, säger hon i boken. ”Bakom fasaden är han jättepåverkad, men jag tror inte att han har orkat öppna dörren till de känslorna. Han orkar inte ta tag i det.”

***
Den som träffade Sven Hagströmer hösten 2010 och våren 2011 kunde inte ta miste på besvikelsen över Mats Qviberg. Trots det fortsatte de bägge att arbeta på Öresundskontoret, med skrivborden mittemot varandra, och när de vid lunchtid fick syn på varandra på restaurang Pontus – ­deras stamlokus ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm – vinkades det i all vänskaplighet. Det dröjde mer än ett år, till november 2011, då Hagströmer bestämde sig för att begära skilsmässa.

– Det tycker jag inte är så lång tid. Det fanns en tanke på att vi skulle försöka reparera… Men det var nog väldigt bra för både Sven och mig att vi delade på oss, säger Mats Qviberg.

Sven Hagströmer håller med.

– Luften hade gått ur hela relationen, ­säger han.

– När en sådan katastrof händer med ­finansiella risker på mycket hög nivå och Mats säger att han inte vet eller kan någonting, då tyckte jag att det blev ohållbart.

Sven Hagströmer tycks ändå sakna relationen, på det privata planet.

– Vi hade ju kul. Mats har en härlig spirit. Men när han kniper ihop ögonen och snörper på munnen, då ska man hålla sig borta.

Hagströmer tystnar. Sedan säger han:

– Vi hade trots allt tjugo mycket framgångsrika år före katastrofen. Vi hade väldigt roligt, jätteroliga affärer och våra aktieägare njöt av en väldigt bra avkastning.

I början på 2012 skedde delningen. Hagströmers andel av tillgångarna i Öresund flyttades till ett nytt bolag, det som skulle bli börsbolaget Creades, medan Qviberg kvarstod med Öresund.

– Eftersom det var jag som utlöste skilsmässan så var det naturligt att jag fick flytta på mig. Det var enkelt att bland familjesilvret peka vad var och en ville ha med i boet.

– Det var en lika snygg process när vi separerade som när vi beslöt oss att jobba tillsammans, vi gjorde upp det på en vecka, utan ett ont ord.

Sven Hagströmer flyttade till ett nytt kontor, som ligger på sjunde våningen mitt emot finansbranschens favoritkrog Riche på Birger Jarlsgatan i Stockholm. På Creades denna förmiddag skymtar både Erik Törnberg, Creades tillförordnade vd, och sonen Jonas Hagströmer, anställd på firman, förbi med ljudlösa steg på heltäckningsmattan.

H och Q:s skilsmässa skapade möjligheter för andra. En av dem är Pan Capital, som drivs av Pär Sandå och ett antal andra som anses vara några av Sveriges främsta aktietraders. Under ett år, 1998, var de anställda på Öresund. Före delningen 2012 tog Pan Capital en stor aktieposition i sin gamla arbetsgivare, samt köpte inlösenrätter i det som skulle bli Creades.

Agendan var oklar och frågan var om de skulle stanna kvar hos Qviberg i Öresund ­eller följa med Hagströmers nya bolag. Creades inlösenrätter handlades med stor substansrabatt.

– Jag har sällan sett Mats så glad som när han upptäckte att Pan Capital hade flyttat från Öresund till Creades. Han tyckte att det kunde jag gott ha, säger Hagströmer.

– Vi har en god relation till Pan, säger Mats Qviberg, väl medveten om att Creades och Pan hamnade i bråk.

Pan Capital ansåg att det vid delningen borde funnits ett tredje alternativ – att aktie­ägare skulle få stiga ut ur bolaget och få ­betalt utan rabatten. När inte det gick blev Pan ­Capital ägare till 30 procent av Creades, lika stor andel som hölls av Sven Hagströmer.

– Det var en låsning. Jag kunde inte köpa mer utan att utlösa budplikt. Och de kunde inte heller köpa mera, de hade också 30 procent.

Pan Capital föreslog en likvidering av investmentbolaget, vilket Hagströmer motsatte sig. Pan kritiserade också de höga bonusavtalen till Creades vd och föreslog att en del av innehavet i Avanza skulle delas ut, eftersom det stod för nästan hälften av portföljens värde. De riktade även kritik mot Creades innehav i bland annat Transcom och Usport. Det sistnämnda bolaget gick sedermera i konkurs.

Sven Hagströmer försökte lätta upp stämningen genom att på nytt lära känna sina forna kolleger från Öresund och bjöd in Pan Capitals vd Claes-Henrik Julander till att ­besöka banken Avanza. Hagströmer tänkte att han skulle finna det intressant.

– Men Julander tyckte Avanza var skit, säger Hagströmer lite förvånat.

– Det hela var fruktansvärt jobbigt. Även lyckliga skilsmässor är jobbiga och så kommer Pan Capital.

Hagströmer försökte hitta utvägar i samtal med Julander.

– Han var med under ett styrelsemöte i Creades, men de andra i styrelsen undrade ”vad är detta var för människa?”. Julander var hela tiden på och föreslog omöjliga lösningar.

Våren 2013 hittade man till slut en lösning som bägge parter godtog, efter att Hagströmer till slut vänt sig till Pär Sandå.

– En kvarts samtal på telefon och så var det löst, säger han.

Det blev att 30 procent av Creades tillgångar delades ut till Pan Capital.

Därefter gjordes ytterligare en utdelning av Avanza-aktier, i syfte att minska exponeringen i finanssektorn, eftersom investmentbolaget dessutom hade innehav i investmentbanken Carnegie och betaltjänstbolaget Klarna. I fjol och tidigare i år genomfördes även inlösen där kontanter skiftats ut till aktieägarna.

– 3,1 miljarder är substansvärdet. Och vi har delat ut 2,4 miljarder genom inlösen och aktieåterköp. Vi har kuperat svansen ett antal gånger, säger Sven Hagströmer.

Företrädare för Pan Capital har avböjt att kommentera händelseförloppet.

***
Trots att det nu gått över sex år sedan HQ Bank-kraschen är Sven Hagströmer uppenbart besviken. Han för själv samtalsämnet över till HQ.

– För mig personligen spelar det egentligen ingen roll om det var kriminellt eller inte. Firman finns inte längre och den var Mats ansvar. Punkt slut.

I brottmålet friades samtliga, men ett par saker tycks gräma Hagströmer.

Våren 2010 var oron stor på finansmarknaden på grund av eurokrisen och den så kallade flash-kraschen. Storbanken SEB krävde större säkerheter från HQ Bank, och Öresund lånade därför ut aktier till HQ, som ställdes som pant till SEB. Aktier till ett värde av 700 miljoner kronor.

När Hagströmer engagerade sig aktivt som storägare i banken sa han upp Öresunds vd Stefan Dahlbo.

– Tragiskt nog sa jag upp Stefan samtidigt som hans mamma gick bort. Det var naturligtvis jobbigt för Stefan. Det var inte kul, men läget var ohållbart, säger han.

Andra har gjort gällande att det finns två sidor av Sven Hagströmer, den snälla farbrodern och den hårda. Hagströmer själv instämmer i att han kan vara tuff.

– Jag har inget emot att vara hård. Det måste man vara ibland, säger han. Efter en sån här krasch – det som bar vårt namn är borta. Min uppfattning är att man har spekulerat bort hela banken, som hade ett eget kapital på drygt 600 miljoner. De pengarna är borta.

HQ-kraschen har följts av två stora mål, det nämnda brottmålet som nu är avslutat och det nyss påbörjade civilmålet – som egentligen består av tre mål om vinstutdelning och ett skadeståndsmål, där man kräver drygt 3 miljarder kronor plus ränta.

I väntan på dessa processer har ansvar skyfflats mellan olika parter, med förklaringar om formella och informella beslutsvägar. Därtill har det från olika håll lanserats karaktärsbeskrivning av vissa personer – som ska ge förklaringar till agerandet.

När Affärsvärlden talar med personer som känner Hagströmer och Qviberg blir bilden djupare. De talar om att det finns en offentlig bild som inte stämmer överens med verkligheten.

– Det finns en uppfattning att Sven är riskavert, trygg och konservativ. I själva verket är han en risktagare. Han handlar personligen med terminer, säger en källa.

– Han är den enda jag känner som kan råka boka två luncher samma dag och råka missa bägge.

I en nyligen utgivna boken, HQ-Gate, skriven av Mats Qvibergs juridiska rådgivare Christen Ager-Hanssen och forna DI-journalisten Jenny Hedelin, presenteras också uppgifter om att Hagströmer håller på med optionshandel.

– Det är fel. Vad det handlar om är att jag genom terminsaffärer säkrar min personliga börsportfölj, som är obelånad. Detta för att i själva verket minska risken, säger Hagströmer själv. Det är rent ljug att jag säger att det är finansiella kärnvapen och sen att jag håller på med det själv.

***
En tio år gammal investering förenar ännu Creades och Öresund. År 2006 investerade Öresund i modeföretaget Acne och ägandet delades vid skilsmässan.

– Vi äger exakt lika mycket, men vi har det lägre värderat än vad han har, säger Qviberg om Creades andel i Acne.

De forna kollegerna har olika syn på den investeringen – Qviberg vill stiga ur.

– För investeringarna i onoterat har vi alltid en exitstrategi. Det är jätteviktigt att exitstrategin ska komma snart, efter mellan ett och tre år.

Delägarna Mikael Schiller, vd på Acne, samt designchefen Jonny Johansson, måste man ta hänsyn till, enligt Qviberg.

– Men Schiller och Johansson vill inte notera bolaget, säger han och berättar att det funnits förslag om att Creades ska köpa Öresunds Acne-aktier. Men det har inte blivit något av det.

Lite pikant i sammanhanget är att Acne-aktier hålls även av Pan Capital – aktier som Creades delade ut vid delningen. Så det handlar om en ägartrio med bakgrund från Öresund, där alla har olika agendor nuförtiden.

– Vi har en bra relation till Pan, säger Qviberg. De är duktiga killar. Vi har samtal med Pan och Creades om Acne, säger han och konstaterar att verkställande direktörer för respektive bolag sköter det.

Enligt uppgift till Affärsvärlden finns det än fler inblandade. Från Öresund är Christen Ager-Hanssen, ursprungligen juridisk rådgivare till Qviberg, involverad i att försöka hitta en köpare till modemärket Acne. Vilket inte lär vara lätt då Creades vill kvarstå som aktieägare.

– Vi är med så länge vi tillför något. Vi har aldrig haft en uttalad exitstrategi i våra onoterade innehav, säger Hagströmer och tillägger:

– Acne har varit riktigt bra, de har gått näst bäst i portföljen.

Hur det än är med Acne, så undviker inte någon av dem att göra affärer ihop. Qviberg säger att han inte ser några som helst problem att samäga bolag med Hagströmer. Han konstaterar att bråket mellan dem aldrig varit sådant att de tagit bort varandras nummer ur telefonboken.

– Nej då, dessutom kan jag hans telefonnummer utantill. Det är ett av de få jag kan.

Medan de juridiska processerna har tagit sin tid har han låtit anlitat advokater och rådgivare såsom Christen Ager-Hanssen, som började jobba 2014, medan han själv gett sig hän åt Öresund.

– Det är ett återfall till hur Öresund var 1992 till 2007 när jag var vd. Jag har nog en större fallenhet för aktiemarknaden än vad Sven har.

Förutom att man själva identifierar investeringar på aktiemarknaden har även corp-avdelningar hört av sig allt oftare.

– De vet att Öresund gör affärer så vi får många förfrågningar och möjlighet att vara ankarinvesterare. Det är en relativt ny företeelse, bolagen vill få in institutioner som är långsiktiga och när man går in som ankar­investerare så markerar man att man har lite längre investeringsfilosofi än om man bara tecknar 200 000 aktier.

Öresund har gjort lyckosamma investeringar i Catena Media och Oriflame, samt en rad andra bolag.

– Jag är väldig road av aktier, säger Qviberg och förklarar att det är positivt att Öresund är börsens fjortonde äldsta bolag.

– Varumärket är mer välkänt än Creades. Där missade nog Sven vikten av att ha Öresund som varumärke. Till gagn för mig.

Denna höst var det nära att Hagströmer och Qviberg gjorde en första investering ihop efter separationen: Internationella Engelska skolan.

Bägge var intresserade men bara Öresund blev ankarinvesterare när skolkoncernen börsnoterades i september.

– Om det är någon skola jag hade velat gå in i så är det Engelska skolan, säger Hagströmer som snabbt beklagar sig över den politiska skoldebatten.

Han anser att incitamenten i skolsystemet är fel och slår fast att det i dag är alldeles för lätt att tjäna pengar på skolor, men om systemfelen inom skolsystemet åtgärdas så är han positivt inställd till att skolor ska få vara lönsamma.

– De är galna den här regeringen, att man inte ska få tjäna pengar på skolan. Det vore bättre om de gjorde skolans villkor sundare.

Han uppger att Creades ändå anmälde sitt intresse och tecknade sig för aktier i Internationella Engelska Skolan.

– Vi var med, men inte som ankarinvesterare. Vi tyckte det var riktigt bra, säger han och konstaterar att det ändå var för mycket politisk risk.

– Varför ska man sitta och ta risker mot politiker? Jag vill inte ta onödiga risker. Det kan man göra med egna pengar, men inte med aktieägarnas pengar.

Det var ingen principiell fråga att avstå på grund av Qviberg.

– Nej då, det hade ju varit jättekul. Då hade Affärsvärlden skrivit långa artiklar om att vi är tillsammans igen.

Mats Qviberg ser lite annorlunda på det hela. Han säger att Engelska skolans ägare föredrog Öresund framför Creades. Med andra ord valde man hellre den medialt bespottade Qviberg än Hagströmer.

– Jag tror inte att de ville ha med både Öresund och Creades. Det är nog en efterhandskonstruktion när Sven säger att det var på grund av politisk risk, säger Qviberg.

***
Stämningen mellan Hagströmer och Qviberg blev bättre när de hade bestämt sig för gått skilda vägar – detta hävdar flera personer nära dem.

I september 2014 ordnas ett möte hos Sven Hagströmer på Creades. Qviberg kommer dit med sin juridiska rådgivare Christen Ager-Hanssen.

– För att röka fredspipa, som Hagströmer beskriver det senare. Mobilerna lämnas utanför konferensrummet – alla ska kunna tala fritt.

I själva verket handlar det om att de vill höra Hagströmers position inför de juridiska processerna. Efter mötet skriver Ager-Hanssen i ett sms att det är stort steg att de bägge kan prata om HQ-historien på ett ­positivt sätt.

”Kände du inte att det finns en stark vänskap i botten”, skriver Hagströmer tillbaka i ett sms till Ager-Hanssen. ”Den

[vänskapen, reds anm] blir ju inte sämre av om ni kan visa vem som fattade de olycksaliga ­besluten om riskkapital och risknivå.”

Knappt två månader efter mötet raseras vänskapen i botten. Christen Ager-Hanssen har på Twitter skapat ett anonymt konto kallat Mr Scoop, i syfte att försöka ta reda på vad olika personer nära HQ egentligen tänker och tycker.

Sven Hagströmer approcheras. När han inte svarar får han en påminnelse. Hagströmer svarar då att hans enda intresse av HQ är att rättsprocesserna ska ta fram sanningen i stället för de partsinlagor som funnits. Som replik får han utdrag från HQ Banks gamla styrelseprotokoll.

– De protokoll jag sommaren 2010 hade frågat Mats om men inte fått fick jag nu utan att be om det. Han försökte sätta dit mig med Mr Scoop. Jag var bara intresserad av vad som egentligen hände. Inget annat, säger Hagströmer.

Han blev rasande när han fick reda på att det är Mats Qviberg som står bakom det hela.

– Mats sa: det är jag som är Mr Scoop, och det gjorde han bara några dagar innan vi sågs för ett valberedningsmöte. Då gick jag i taket. Det är helt sjukt i huvudet. Det handlar om hans trovärdighet, som knappast ökar om han ljuger ihop en gubbe på Twitter.

Detta hände för två år sedan och än i dag blir Hagströmer upprörd över Mr Scoop-historien. Det är uppenbart att Hagströmer inte har någon särskilt positiv syn på norrmannens inblandning.

– Jag har ingen anledning att berätta vad jag tycker om honom, säger han.

***
I somras togs nya trevande kontakter. Sven Hagströmer sommarpratade i P1 i juli i år och efteråt hörde Qviberg av sig.

– Där var Mats lite rörande och det är sådant som gör att hjärtat bultar lite extra, säger Hagströmer. Han ringde mig och sa: Jag tycker att du ska bli Facebook-kompis med mig. Men det var ju han som tog bort mig, så jag sa: Lovar du att inte ta bort mig? Jag lovar, sa han. Och då blev vi Facebook-vänner igen.

Detta tassande gubbar emellan är talande för hur deras relation ser ut i dag. Särskilt då Mats Qviberg har en helt annan bild av denna händelse.

– Vi hade en lång dialog under en vecka i somras. Då frågade Sven om han fick bli kompis med mig på Facebook. Så sa jag: Jag har fullt, 5 000 vänner, men jag trycker bort någon, då får du passa på innan någon hinner före. Så jag öppnade en plats åt honom på Facebook.

Hagströmer får höra denna beskrivning.

– Varför säger han så? Men nu är jag lite blödig. Med den stressen som han levt under, så kanske det blir fel ibland.

Under de drygt sex åren sedan HQ-kraschen ångrar Qviberg en sak, Mr Scoop-historien, vilket han bett om ursäkt för. Sedan är han inte nöjd med sättet som skilsmässan skedde på.

– De som bytte Öresund-aktier mot Creades-aktier åkte på reavinstskatt och en del förstod inte det. Rent praktiskt är uppdelningen inte något jag är stolt över. Men ändamålen helgade medlen.

Sven Hagströmer lutar sig tillbaka lite i stolen. Han ångrar att han flera gånger sagt att Finansinspektionen agerade rimligt när de drog tillståndet. Han menar att FI borde utdelat lagens näst strängaste straff – ­böter. Han samlar sina intryck från de här åren.

– Det är en fantastisk historia, säger Hagströmer. Som jag säger till mina barn – verkligheten överträffar dikten.

EMANUEL SIDEA