Företagen fegar ur
I Ryssland har propaganda för “icke-traditionella sexuella relationer” förbjudits. Svenska sponsorer och företag har hållit låg profil i frågan om Vladimir Putins antigaylagar. Men när OS i Sotji nu närmar sig ökar kritiken mot företagen.
(Veckans Affärer 3 februari 2014)
Den 24-årige studenten fick inte demonstrera i sin hemstad Kazan, i den ryska republiken Tatarstan där fotbolls-VM ska spelas 2018. Så en lördag i juni förra året ställde han sig på gatan i Kazan för att med ett plakat protestera mot att han nekats tillstånd. Han blev genast gripen av polisen, men släpptes samma dag efter att polismän hotat att döda honom.
Nästa dag, på söndagen, gick han på gatan igen med sitt hemgjorda plakat i kartong.
Hans föräldrar ville inte att han skulle protestera och bestämde sig för att stoppa honom. Av sin pappa blev han nedbrottad på gatan, samtidigt som hans mamma ryckte plakatet ur hans händer. I tumultet fick han ett antal mindre skador, ett knä svullnade upp till dubbel storlek. Föräldrarna förde honom sedan till en bil, som for i väg med deras son till polisstationen där 24-åringen greps.
Brottet Dimitri Isakov hade begått var att han bar ett plakat på vilket han skrivit: “Att vara gay och älska gays är normalt. Att slå gays och döda gays är kriminellt.”
Han hamnade inför en regional domstol i Tatarstan där han riskerade böter på 5 000 rubel, motsvarande cirka 930 kronor. För samma brott riskerar utlänningar böter på motsvarande 18 600 kronor, deportering och nekat återinträde i landet.
Han blev den förste aktivisten att gripas med stöd av de nya antigaylagarna som Rysslands president Vladimir Putin under samma helg hade klubbat i Moskva.
Det ryska presidentvalet 2012 innebar i realiteten en rockad mellan den dåvarande premiärminister Putin och dåvarande president Dmitrij Medvedev. Folk vände sig till gatorna för att visa sitt missnöje.
Massprotesterna höll i sig i månader.
Putin valde att gå hårt fram mot kritiker, vilket även bekräftas av fristående rapportörer.
Bekämpandet av frivilligorganisationer och regimkritiker har pågått sedan 2012, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch som i en färsk årsrapport noterar regimens repressiva agerande: nyhetsbyråer har stängts ner, utländska frivilligorganisationer trakasserats, feministgruppen Pussy Riot har fängslats för att ha skändat kyrkan. Och så i juni i fjol stiftades de nya antigaylagarna som innebär förbud av så kallad “propaganda av icke-traditionella sexuella relationer till minderåriga”.
De nya lagarna innebär att homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer (ofta kallat hbtq) får kraftigt begränsade rättigheter och återspeglar det homofobiska sentimentet i Ryssland.
Tatjana Loksjina på Human Rights Watch i Ryssland menar att civila och hbtq-aktivister och migrantarbetare utmålas som fiender till staten.
“Vi tror att Kreml försöker skifta riktningen på det folkliga missnöjet från sig själv mot någon annan”, sade hon när rapporten presenterades tidigare i år.
Omvärldens fokus är just nu på Ryssland, värdlandet för vinter-OS i Sotji 7–23 februari.
I en strid ström av rapporter har frivilligorganisationer visat på övergrepp och hur det vid byggnation av OS-arenor, vägar och infrastruktur nödvändiga för spelen råder arbetsvillkor som strider mot internationella konventioner.
Andra rapporter har fokuserat på en omfattande korruption och Putinregimens bottenlösa OS-nota, som i dagsläget uppskattas till 51 miljarder dollar, motsvarande 327 miljarder kronor.
Omfattande kritik har också riktats mot företagen som sponsrar OS, såsom Coca-Cola och McDonald’s.
I Sverige har även svenska företag fått kritik.
“De måste ta ansvar för sin sponsring”, menar Erik Jennische på Swedwatch som står bakom en rapport som undersökt hur Sveriges olympiska kommittés tre huvudsponsorer och de tolv övriga sponsorerna följer regelverk om mänskliga rättigheter.
Av de tre huvudsponsorerna är det enbart spelföretaget ATG som saknar policy för mänskliga rättigheter.
“Vattenfall och Nordea har avancerade människorättspolicyer och tar vanligtvis ansvar i alla led. Men de gör inte det när det gäller sponsringsverksamhet”, säger Erik Jennische.
H&M:s presschef Camilla Emilsson Falk, som deltagit i Swedwatchs enkät, anser att H&M sponsrar Sveriges olympiska och paralympiska kommitté och inte den olympiska rörelsen.
Det försvaret duger inte, menar Erik Jennische som slår fast att SOK är medlem i Internationella olympiska kommittén, en organisation som utgörs av medlemsstaterna, och SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg är inte bara ledamot i IOK utan sitter också i den exekutiva styrelsen. VA har sökt både Gunilla Lindberg och Stefan Holm, ex-friidrottaren som är ledamot i SOK samt nybliven ledamot i IOK.
Björn Folin, informatör på SOK, förklarar hur man ser på saken.
“En organisation som IOK kan inte lägga sig i ett lands interna lagar, men om FN bojkottar en nation så följer IOK och vi i Sve-rige de reglerna.”
Men strider inte antigaylagarna mot paragraf 6 i den olympiska stadgan, att värdlandet inte får diskriminera någon?
“Hela den olympiska tanken är människors lika värde. När man talar om det syftar man på den olympiska arenan, att det ska vara en fredad zon”, säger Björn Folin.
Vare sig IOK eller SOK har några policyer för mänskliga rättigheter – där man förbinder sig följa internationella regelverk, till exempel ILO när det gäller arbetsvillkor, men två av de svenska huvudsponsorerna har sådana policyer.
Därför har också Nordea sammankallat ett möte med de två andra huvudsponsorerna ATG och Vattenfall om detta, och ska i ett senare skede göra ett uttalande hur man går vidare.
De ryska antigaylagarna har fått konsekvenser för svenska bolag i Ryssland. I en Ikeakatalog som gavs ut före jul profilerades Ikeakunder, bland annat ett lesbiskt par i USA. När katalogen gavs ut i Ryssland hade man plockat bort det lesbiska paret.
“Vi rådgjorde med jurister innan vi valde att göra så”, säger Josefin Thorell på Ikeas pressavdelning, och tillägger:
“Vi respekterar allas rättigheter oavsett läggning, men med hänvisning till den omstridda lagen har vi varit tvungna att förhålla oss till den.”
Hon förklarar att jurister har varit inkopplade med rådgivning för marknadsföringen i Ryssland.
“Vi diskuterar detta hela tiden, naturligtvis”, säger Josefin Thorell och tillägger att hon inte vet exakt vad som diskuteras.
Till onlineversionen av samma Ikeakatalog har man gjort ett tillägg om mångfald. I den skriver Ikea bland annat att “vi gör vårt bästa för att stå för lika rättigheter och stödja mänskliga rättigheter för alla människor”, samt att “varje medarbetare kan förvänta sig rättvist bemötande och likvärdiga möjligheter oavsett etnicitet, religion, kön, fysisk förmåga, könstillhörighet eller ålder”.
Att Ikea ska göra något annat utspel eller marknadsföring i denna fråga i Ryssland är inte planerat, enligt Josefin Thorell.
Har ni gett de anställda i Ryssland några förhållningsregler med anledning av de nya lagarna?
“Nej, det har vi inte gjort”, säger Josefin Thorell på Ikea.
Språkjätten EF är en av de tyngsta sponsorerna vid OS i Sotji. I rollen som så kallad officiell leverantör ska de utbilda uppemot 25 000 personer i engelska. Det är mestadels volontärer men även juryledamöter, andra leverantörer, idrottare och medlemmar i organisationskommittén. Utbildningar pågår på en rad platser i landet där man också rekryterat volontärer.
Carl Cronstedt, EF:s landschef i Ryssland, vill inte ge några kommentarer till Veckans Affärer om antigaylagarna – han menar att frågan är större utomlands än vad den är i Ryssland – och tillägger att det inte påverkat hans arbete.
“EF:s vision är att bryta ned geografiska, kulturella och språkliga barriärer”, skriver han i ett mejl, och tillägger:
“Med en lång historia med de olympiska spelen är EF stolt över att vara en del av den internationella olympiska familjen. Vi har gemensamma mål att främja internationell vänskap och kulturutbyte.”
Att gayfrågan stjäl uppmärksamhet från andra saker har varit ett återkommande samtalsämne i diskussionen om Ryssland när man radat upp andra problem. Den påstått omfattande korruptionen, att IOK beslutade att ge vinter-OS till en stad som har subtropiskt klimat med vintertemperaturer på tjugo grader.
De skenande utgifterna är uppenbara när man synar motorvägen från Sotji till skidanläggningen i Krasnaja Poljana, fyra mil upp i bergen. Den kostade lika mycket som om man hade asfalterat hela vägen med en centimeter rysk kaviar – vilket motsvarar 51 miljarder kronor.
Att Ryssland arrangerar historiens dyraste OS är en sak, men hbtq-aktivister befarar att situationen blir värre när omvärldens ögon vänds bort efter spelen i Sotji.
Redan nu är läget allvarligt – minst två personer har dödats på grund av sin läggning.
BBC har rapporterat att majoriteten av Rysslands hbtq-personer någon gång under det senaste året har upplevt “psykiskt våld” på grund av sin läggning.
Ett stort antal har liksom Dimitri Isakov även fått utstå fysiskt våld.
I mitten på december föll domen mot Dimitri Isakov.
Vid domstolen i Kazan fälldes han och fick böta 4 000 rubel, motsvarande 770 kronor.
Han hyste inte agg mot sina föräldrar som hjälpt polisen och sade i en intervju att de var pressade av polis och omgivning att ingripa. Men tillade att domen inte avskräcker honom:
“Jag kommer inte att sluta.”
EMANUEL SIDEA