Ny reportagebok: Mannen från Harem

Efter den kritikerhyllade debuten kommer den nya reportageboken om Syrienkriget – ute i butik nu!

Saif är en arbetslös före detta filosofistudent när kriget bryter ut i Syrien. Av en händelse blir han indragen i smugglingsverksamhet längs den syriska gränsen. Snart tjänar han stora pengar på att frakta jihadister från Turkiet och in i ISIS-territorium, ett uppdrag som blir både större och mer riskabelt för varje år som går.

sidea-2016Journalisten Emanuel Sidea följer under flera år Saif, mannen från Harem, kors och tvärs över mörklagda nationsgränser.

Det är farliga resor över taggtråd och mellan vägspärrar, med en huvudperson som kämpar för att rättfärdiga sin tvivelaktiga roll i ett allt mer hopplöst och nattsvart krig.

EMANUEL SIDEA (född 1984) är frilansjournalist med särskild inriktning paÌŠ utrikesreportage. Hans första reportagebok paÌŠ Natur & Kultur, utgiven 2013, heter Skräck och avsky i Euroland.

»Emanuel Sidea har skrivit en bok som i all sin enkelhet överbryggar den dagliga notisfloden, ett uthaÌŠlligt reportage av den sort vaÌŠr tids stora tragedier förtjänar. Här träder äntligen en riktig människa fram ur krigets, propagandans och terrorismens dimmor.«

– Aron Lund, Svenska Dagbladet

»Boken genomsyras av en fin känsla för de enskilda människornas perspektiv i ett nästan ofattbart kaotiskt och svårt sammanhang. (…) Det här är helt enkelt en riktigt bra och angelägen reportagebok.«

– Malin Krutmeijer, Aftonbladet

»Emanuel Sideas utmärkta bok visar på krigets oheroiska vardag, där moraliska principer har en prislapp.«

– Göteborgs-Posten

»Bokens stora förtjänst är att den på ett stadigt, pedagogiskt sätt åskådliggör konflikten i och kring Syrien (…) Mest slående av allt är hur krig och kriminalitet växelverkar och stimulerar varandras tillväxt.«

– Thomas Engström, Expressen

»Mannen från Harem är en skakande och välskriven bok.«

– Journalisten

»Emanuel Sideas bok visar krigets olidliga grymhet och gråa tillvaro. Om de människor som lever i det, och formas av det. Det är också berättelsen om att vilja vara en god människa i en ond tid – och att misslyckas. Mellan raderna utmanas läsaren: Vad skulle du göra för att överleva? Och skulle du kunna leva med dig själv efteråt?«

– SvD Ledare

»Efter att ha läst Sideas bok förstaÌŠr man bättre hur alla islamistiska krigare kunnat kidnappa den demokratiska revolten (…) riktigt intressant och maÌŠngtydig historia.«

– Dagens Nyheter

REPORTAGE

Familjen Lundin

(Affärsvärlden 16 augusti 2017)

Jan Emanuel Johansson

(Affärsvärlden 28 juni 2017)

Kinnevik

(Affärsvärlden 12 april 2017)

Mikael Ekdahl, MSAB

(Affärsvärlden Affärsjuridik 5 april 2017)

Jakob Lindberg, Oncopeptides

(Affärsvärlden 8 mars 2017)

Melker Schörling

(Affärsvärlden 8 februari 2017)

Mycronic

(Affärsvärlden 18 januari 2017)

Gun Nilsson, MSAB

(Affärsvärlden 11 januari 2017)

Hagströmer & Qviberg

(Affärsvärlden 9 november 2016)