“Millicom är garanterat bättre än Teliasonera”

Efter tolv år som vd för MTG har Jan Stenbecks siste direktör Hans-Holger Albrecht befordrats. I sin första stora intervju på det nya jobbet berättar han hur Afrika och Latinamerika ska ta språnget över från telefoni till mobila tjänster. Och varför Millicom är ett bättre bolag än Teliasonera.

(Veckans Affärer 4 okt 2012)

Företaget håller precis på att flytta in i nya lokaler på Skeppsbron 18, Stenbecksfärens legendariska adress i Gamla stan i Stockholm, och ännu står flyttkartonger ouppackade på tredje våningen. När Hans-Holger Albrecht i förra veckan tillträdde som vd för mobiloperatören Millicom flyttade han upp från våningen nedanför, där han som vd för MTG suttit sedan han med familj flyttade till Stockholm förra året.

Nu ska hans nya kontorsrum målas om, inget är ännu uppackat. I mitten av rummet står ett stort massivt stycke skrivbord i mörkt trä med läderovandel och på den en ensam telefon med många knappar. På skrivbordets ena sida har han fönster ut mot färjorna som passerar mellan Skeppsholmen och Gamla stan. Mycket sittande tycks det inte ha blivit.

Sin första arbetsvecka har han ägnat åt att träffa anställda och lyssna på chefernas presentationer från åtta på morgonen till åtta på kvällen.

Det är måndag förmiddag den andra arbetsveckan och han är försenad till intervjun med Veckans Affärer. Han skyndar in på kontoret klädd i ljus trenchcoat, hänger av sig och släpper portfölj och paraply.

Hans-Holger Albrecht kan sitt Skeppsbron 18. Visserligen har han varit baserad i London under sina tolv år som vd för MTG, men han har naturligtvis också varit på plats i Stockholm. När han i augusti utnämndes till vd för Stenbecks stora mobiloperatör var det många förståsigpåare som kliade sig i huvudet: Vad betyder det? Att det går dåligt för Millicom? Varför Albrecht? Är det en befordran? Förresten, vad är egentligen grejen med Millicom?

“Jag har gjort MTG i fjorton år, de senaste tolv åren som vd. För MTG är storyn väldigt tydlig. Det behövdes ett väldigt starkt bolag för att övertyga mig om att lämna MTG. Det här var antagligen det enda jag hade accepterat”, säger han om varför han tackade ja till att bli Millicom-vd och fortsätter:

“Millicom är det största bolaget inom Stenbecks bolagsgrupp, man kan kombinera telekom, internet och medier och skapa ett bolag som är annorlunda i det hänseendet. Och samtidigt på marknader som rör sig väldigt fort.”

Hans-Holger Albrecht har satt sig i det stora konferensrummet som ligger mellan hans kontor och Cristina Stenbecks. Det sägs att de två har kommit bättre överens än vad han gjorde med hennes far, den legendariske Jan Stenbeck.

Vilken uppdragsbeskrivning fick du av Cristina?

“Den ger inte hon, naturligtvis. Utan den kommer från styrelsen och sedan är det en kombination av allt möjligt”, säger Hans-Holger Albrecht och förklarar att han gillar att arbeta för Stenbecksfären av framför allt två skäl.

“Det som numera är så bra med gruppen är för det första att bolagen kommit allt närmare varandra. Mellan Millicom, Tele2, MTG, Metro och Kinnevik är det i dag mycket mer utbyte av idéer. Vilket är positivt för det leder i sin tur till nya idéer.”

“För det andra att du kan vara långsiktig. Du kan driva bolaget bra på två tre års sikt, men vad jag nu ska göra med Millicom är att planera fem sex år framåt. Det är något som Kinnevik, med styrelseordförande Cristina, tillåter företag som har intressanta saker att göra. De säger inte att du bara måste ha koll på nästa kvartal, du måste ha koll också långsiktigt och bygga något. Det är väldigt entreprenöriellt.”

Hans-Holger Albrecht var aldrig Jan Stenbecks favorit, till skillnad från direktörerna Pelle Törnberg och Lars-Johan Jarnheimer. Men han är ändå den siste av direktörerna som Jan Stenbeck rekryterat som fortfarande arbetar operativt.

I någon måtto vilar legendarens arv på Albrechts axlar. Nästa år fyller han femtio år och med tanke på hur länge han satt som MTG-vd är det inte otänkbart att det här är hans sista operativa uppdrag.

Så vad vill han åstadkomma? Och vad tycker han själv om bolaget denna sjätte arbetsdag?

“Mitt första intryck: väldigt imponerande”, säger Hans-Holger Albrecht och fortsätter:

“Det är ett stort företag, men ändå ungt i sitt hjärta. Folket är väldigt dynamiska, väldigt handlingskraftiga.”

Millicoms historia går tillbaka till slutet på 1970-talet. Men verksamheten kom i gång på allvar i början av 1990-talet då aktien även noterades på Nasdaqbörsen i New York. Efter att ha dragits med stora problem runt år 2002, lyckades trenden vändas. Åren 2004-2007 lanserades mobiloperatören Tigo på en rad marknader. I dag finns bolaget på sexton tillväxtmarknader i Asien, Central- och Sydamerika.

Nu, några år senare, är Millicom marknadsledande i Latinamerika, i Afrika är man andra största på nästan varje marknad. Vid årsskiftet hade Millicom 43 miljoner abonnenter och en omsättning på motsvarande 26,7 miljarder kronor. Tillväxttakten har varit hög. År 2005 hade man 7,5 miljoner abonnenter och omsatte 0,9 miljarder dollar. År 2007 hade intäkterna ökat till 2,6 miljarder dollar år 2007 med 23,4 miljoner abonnenter. Bäst går det i Latinamerika där företaget i dag har 70 procent av sin omsättning.

“Förklaringen är att köpkraften är starkare där. Folk har råd med mer. Vi har rullat ut 3g, penetrationen av smarta mobiler är högre. För Afrika är det fortfarande en catch-up-effekt”, säger Albrecht.

Med en fortsatt hög tillväxttakt växer kundstocken med 10 procent per år. Och det med en rörelsemarginal runt 46 procent, en nivå som har behållits ett bra tag.

Hur bolaget nu ska ta sig till nästa nivå är något som den nye direktören ska ta reda på. Under nästa vecka ska Hans-Holger Albrecht låna Stenbecksfärens privatjet och åka runt på marknaderna i Latinamerika för att träffa landschefer och de lokalanställda för att få sig en ännu bättre bild av bolagets verksamhet.

Men helt okunnig om Millicom är han inte. Sedan maj 2010 har han suttit i bolagets styrelse. Däremot saknar han de konkreta tekniska kunskaperna, vilket han medger: sätta ihop en basstation kan han inte. Han lyfter dock fram de gemensamma nämnare som det nya jobbet har med hans tidigare chefsjobb på mediebolaget, till exempel att affärscykeln är ungefär densamma.

“Min erfarenhet är från betal-tv-sidan, som vi haft inom MTG i många år, och handlar om kunder, abonnemang, teknik, hur tjänsterna ska distribueras – det är liknande med Millicom”, säger han och sammanfattar det till att det handlar om att förstå kunden som i det nya bolaget är mer komplext.

“Millicom har ett stort spann av kunder. Vi är på tillväxtmarknader där det finns kunder som redan kan betala mycket och där det samtidigt finns 30 procent av kunderna som betalar väldigt lite.”

“Kontantkortskunder hoppar lättare från en operatör till en annan. Så du måste vara bättre i termer av varumärke och kundbemötande. Och du måste jobba med kundstocken mer än vad du behövde göra på betal-tv-kunder.”

Så till skillnad från betal-tv-världen så måste man i princip konkurrera med pris?

“Det är miljondollarsfrågan: Är det bara pris eller kan man erbjuda andra tjänster till kunden? Millicom vill gå den andra vägen, inte bara vara en bärare av röst och information utan också erbjuda musik-, hälso- och finansiella tjänster såsom utlåning.”

Men hur ska ni få de 30 procent som betalar minst att betala mer?

“Det är en mer strukturell fråga. Inkomsterna stiger och ekonomier växer, främst i Afrika. Om Afrika fortsätter att växa i det nuvarande tempot så är det mer en fråga om tid än något annat. För Millicom handlar det om att erbjuda många fler extratjänster än vad man gör i dag.”

Iaugusti, några veckor efter Albrechts befordran köpte Millicom 20 procent av Rocket Internets dotterbolag i Latinamerika och Afrika, med option på att öka ägandet till 100 procent. Rocket är ett internetbolag med Kinnevik som huvudägare som erbjuder internettjänster av typen e-handel, marknadsplatser och onlinebetalningar.

Köpeskillingen för de första 50 procenten av bolagen kommer att landa på tre miljarder kronor – ett betydande belopp för mobiloperatören som också visar vilken strategi som Millicoms styrelse beslutat sig för. Det tycks vara uppenbart vad Hans-Holger Albrecht brottas med nu när han stigit in operativt.

“Frågan är hur vi migrerar till det som inom telekombranschen kallas för fjärde vågen: röst, data och det nya. Hur positioneras varumärket framöver, vilka är varumärkets värderingar på lång sikt och vad behöver göras för att förflytta varumärket dit”, säger han och jämför återigen med sitt gamla jobb på MTG.

“Varumärket är viktigt och hur folk uppfattar varumärket. Och man måste sälja varumärket till folket. Där är jobbet väldigt likt.”

När Veckans Affärer vid tidigare tillfällen har besökt Ghana och Kongo-Kinshasa, två marknader där Millicom är verksamt, har det varit ett varumärke som stuckit ut mer än andra. I de stora städernas stadsbild domineras annonseringen av Millicoms Tigo, det varumärke man marknadsför sig under i Afrika och Latinamerika. Det är ingen ensidig lågprisaktör utan man har valt olika nischer beroende på marknad, enligt Albrecht.

“I Latinamerika är vi ‘den bästa lösningen’ i termer av nätverk, tjänster och andra saker man kan få, till exempel Tigos musiktjänst. I Afrika är det två halvor – där är varumärket inte lika tydligt. I Ghana fanns det en tid då vi var bäst på pris medan i Tanzania anses vi

Kommer den framtida tillväxten vara större i Afrika än i Latinamerika?

“Nej. Det som är fascinerade med Millicom är att i kärnverksamheten finns mycket tillväxt. Jag tror tillväxten kommer att komma från bägge kontinenter och från nytt som finansiella tjänster och Rocketaffären som presenterades.”

Det tycks vara naturligt för bolaget att expandera på de intilliggande marknaderna, i dag är närvaron på respektive kontinent fläckvis.

“Det återstår att se. Som sagt, vi måste titta på affären, den långsiktiga strategin och sedan bestämma oss för vad vi vill göra. Men var man än tittar är möjligheterna enorma för befintliga verksamheter”, säger Hans-Holger Albrecht.

Slåss ni om några mobillicenser just nu?

“Jag tror inte det, jag har inte talat med någon som har sagt det. Men om jag visste skulle jag förmodligen inte kunna säga det, fast jag tror att man tittar på möjligheter.”

Vilken marknad vill du växa på?

“Jag vet inte. Jag måste ta reda på det. Jag har bara jobbat en vecka. För mig är det som att vara i en godisbutik – du har en värld av möjligheter och du kan själv välja vilka du ska göra.”

Ska ni försöka er på Asien igen?

“Det är också en sådan sak, det finns så många möjligheter för Millicom. Du kan inte erövra världen på en dag – det tar lite längre tid”, säger han utan en blinkning.

Telefoni och data är en cementerad del av Millicom, men det finns också ett kabel-tvbolag i Latinamerika med 1,4 miljoner anslutna hushåll. Han öppnar för att det också kan bli en expansion av det slaget.

“Man kan ge sig in i mer fast infrastruktur som vi gjort med kabelverksamheten i Paraguay, det är väldigt intressant. ‘Triple play’ kan vara något. Eller att fokusera på nya delar. Det handlar snarare om vad man ska göra och vilken prioritet det ska ha”, spånar han högt.

Iåratal har det talats om den överskuggande trenden inom ICT-sektorn (informations- och kommuniktionsteknik), den så kallade konvergensen vilket syftar på att internet-, data-, telefoni-, film- och musiktjänster inte är bundna till plattform, utan kan användas i dator, tv eller mobil.

Enligt Albrecht sker den här förändringen just nu och han anser att Millicom har en god position i denna konvergens.

“Världen förändras och du måste vara före. Jag menar, titta bara på Viaplay. När vi startade undrade alla varför vi gjorde det, då såg alla det som en kostnad. Nu talar alla om det”, säger han och tillägger att mobilbolaget nu är i rätt läge.

“Millicom kommer antagligen att vara infrastrukturen för många tjänster. Inte bara för att vi har tillgången till konsumenten utan för att på många marknader kommer mobilabonnemanget vara faktureringsmetoden, det finns knappt några banker där. Internettjänster går alltmer utanför de gamla distributionsformerna. Det är fascinerande för mig för att Millicom sitter på alla de sakerna: telekom och internettjänster med Rocket, och medier med musik, tv-kanaler i Paraguay och att sätta ihop det till ett modernt bolag.”

Låt oss lämna Millicom för en stund, men behålla blicken på branschen. I telekomvärlden slog det ner som en bomb att Teliasonera samarbetar med diktaturregimer i Centralasien och därtill anklagas för penningtvätt och för att ha betalat mutor. Hans-Holger Albrecht vill inte recensera konkurrentens agerande.

“Jag vore korkad om jag skulle kommentera det”, säger han.

“Vad jag kan säga, och detta har jag också sagt på en presentation, är att Millicom är väldigt tydligt inom bolagsstyrning och vi har bra processer. Vi har trettio anställda på den avdelningen. Vi rankas som bäst inom sektorn och jag har en stark övertygelse om att ha en långsiktigt hållbar affär. Det är så du måste driva affären. Frågan är inte att man måste göra det för så säger lagen, utan om man vill driva affären långsiktigt och över-leva.”

“Det är något som vi tagit till oss, vi är verksamma på komplicerade marknader och vi måste vara försiktiga.”

Grunden i en mobiloperatörs verksamhet är licensen för att kunna operera. Den får man antingen genom att lägga bud eller samarbeta med lokala partner som redan har en licens. Det skapar samtidigt ett beroende av regimers godtycke eller där skumma partner öppnar upp för korruption och tveksamma affärer – där Teliasonera är ett tydligt exempel. Även Millicom verkar på marknader där rättssäkerheten är svag och det finns en tradition av att betala mutor. Så hur sköts den balansgången?

“Överallt där vi har fått en licens har det varit en process. Men man måste ta ett fundamentalt beslut som en individ, som företag och som företagsgrupp. Det är att vi deltar i den typen av affärer. Det lönar sig över tid för att vi betraktas som en grupp överallt där vi är, som ett korrekt svenskt företag som inte gör den typen av saker. Du måste bara vara konsekvent, så det är ingen stor fråga.”

Bolaget har fram tills i fjol varit noterat på Nasdaq i New York och i Stockholm. Numera handlas aktien bara i Stockholm. Arga tungor menar att anledningen till varför Millicom varit bra på företagsstyrningsfrågor beror på att man haft hårda granskande ögon från amerikanska investerare. Det stämmer inte, menar Hans-Holger Albrecht.

“Millicom tog tidigt beslutet att vara bäst i sin sektor i det hänseendet. Så vi gör allt och mer än vad som är nödvändigt för att förhindra det. Jag tycker att företag ska vara väldigt proaktiva, därför har vi investerat mer i bolagsstyrning i form av personal och processer”, säger han.

Skulle Millicom tåla en granskning? Är det ett “rent” bolag?

“Det borde vara rent”, säger Hans-Holget Albrecht och tillägger:

“Enligt bland annat Folksams ranking över transparens är Millicom bättre än Tele 2 och garanterat bättre än Teliasonera. Millicom är starkt och ordentligt i det hänseendet.”

“Självklart betalar vi inte mutor! Men jag vet inte allt. Vad jag vet är att Millicom har bland världens mest erkända och sofistikerade bolagsstyrningsprocesser. Trots att vi jobbar på dessa marknader är vi bättre än de som jobbar på västerländska marknader. Utifrån betraktat, och vad jag hittills sett av vad man gjort, är jag imponerad av de standarder som Millicom har.”

Har ni i styrelsen fått ta ställning till att jobba med lokala partner på marknader där man känt sig osäker om affärs- och politiska risker?

“Jag borde inte tala om styrelsearbetet, det bör ordförande göra. Ofta har lokala partner redan funnits på plats sedan länge, men styrelsearbete är inget jag bör kommentera, det är farlig mark. Bolagets styrelseordförande får tala om det.”

Du gav mig inte din synpunkt på Teliasoneras agerande?

“Jag är alltid försiktig med att tala om saker där jag inte har all information. Dessutom har jag inte ens läst allt om det, jag kan bara prata om vad vi gör.”

Sedan ett år tillbaka är Millicom enbart listat på Stockholmsbörsen med ett börsvärde på runt 65 miljarder kronor – mer än tre gånger så stort som MTG. Den starkare närvaron i Sverige kommer sannolikt att inne-bära mer kommunikation mot aktiemarknaden, tror Hans-Holger Albrecht.

“Vi kan den svenska marknaden väldigt väl. Och det enskilt största land de flesta aktieägarna kommer ifrån är Sverige. Det hjälper förstås. Sedan kommer vi att göra mer för att kommunicera här. För det är ett svenskt bolag, med svenska ägare och svensk grundare. Det är en av många svenska succéhistorier.”

Efter sina resor för att lära sig bolaget bättre tänker han sig till våren att presentera en tydligare plan för åt vilket håll bolaget ska dra.

“Men det kommer inte att bli någon revolution. Företagets dna är att vara innovativ, det är mer av en evolution.”

När ser vi resultatet av ditt arbete?

“Jag hoppas att vi kommer att se några små effekter. Men jag tror att två tre år från nu kommer vi att se åt vilket håll vi drar.

“Jag är inte inne för att göra en snabb lösning och sedan springa bort och lämna det. Jag är redo att bygga något och det tar naturligtvis tid.”

Hur många år ger du det här jobbet?

“Det får du fråga min hustru.” â– 

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ HANS-HOLGER ALBRECHTS NÄTVERK

TYSKLAND

När det kommer till frågan om nätverk skrattar Hans-Holger Albrecht: “Jag har inga vänner.” Det har han naturligtvis. I nätverket finns Gerhard Schröder, tidigare förbundskansler i Tyskland, och Gerhard Zeiler, tidigare vd för Europas andras största mediebolag RTL, som nu är vd på Turner Broadcasting (en del av Time Warner). Han känner också bla Nivea). I fotbollsvärlden har han en vän i Uli Hoeneß, direktör för favoritklubben Bayern München.

INTERNATIONELLT

Efter 14 år på MTG har han god kontakt med internationella tv-direktörer, bland annat Adam Crozier, vd för brittiska ITV plc, och Michael Lynton, vd för Sony USA och Colombia Pictures. Men även reklamdirektören Martin Sorell, vd för världens största reklambyrå WPP, och den forne fotbollstjärnan Michael Laudrup, som numera är fotbollstränare.

SVERIGE

Stefan Heidenreich, vd för kosmetikaföretaget Beiersdorf (äger På den svenska arenan räknas Stefan Persson på H&M. Musikern Tomas Ledin är en person som han träffar utanför jobbet.

KINNEVIK

Han har kontakt med Mia Brunell Livfors, vd för Kinnevik, som var ekonomidirektör på MTG när han började 1997. Han har naturligtvis ett nära samarbete med Stenbecksfärens makthavare Cristina Stenbeck.

FAKTA/HANS-HOLGER ALBRECHT

FÖDD: 29 juli 1963 i Bryssel.
TITEL: Ny vd för Millicom.
FAMILJ: Hustrun Annemone (jurist till yrket), sju barn i åldrarna 6-27 år.
BOSTAD: Våning på Östermalm i Stockholm. Sommarställe på Skogsö i Stockholms skärgård. Bodde tidigare i hus i Wimbledon i centrala London (“det har vi kvar”).
TJÄNAR: På MTG 19,9 miljoner kronor år 2011, varav rörlig ersättning utgjorde 5,8 miljoner kronor. Som MTG-chef sedan år 2000 har den totala ersättningen varit över 200 miljoner kronor.
FRITID: Spelar fotboll och tränar yoga.
FAVORITLAG: FC Bayern München.