Häng med de rika

Ingen annan stad i världen har lika många förmögna invånare – 4 244 Londonbor är goda för mer än 200 miljoner kronor var. VA har hittat deras favorittillhåll.

(Veckans Affärer 24 oktober 2013)

Harvardekonomen Edward Glaser frågade sig i den nyligen utgivna “Stadens triumf” om London är en lyxresort. Han konstaterade att den stora ansamlingen av personer med stora plånböcker har förändrat den brittiska huvudstaden.

Faktum är att det i London finns 4 224 personer med en förmögenhet över 30 miljoner dollar eller 19,2 miljoner pund, motsvarande cirka 200 miljoner kronor, enligt en kartläggning gjord av Wealth Insight, en konsultfirma som sysslar just med att ha koll på världens mest förmögna personer.

VA har gett sig ut för att kartlägga var oligarker, schejker och andra vanliga rikingar helst lägger sina pengar.

Gränslös shopping …

Harrods
87-135 Brompton Road

På Harrods får specialkunder tillträde till varuhusets penthouse där de i lugn och ro kan klämma på alligatorväskor från Balenciaga för över 20 000 pund eller en klänning från Alexander McQueen för 31 600 pund.

Louis Vuitton
17-18 New Bond Street

För den som inte avskräcks av priserna i butiken har det franska modemärket en privat lägenhet vid butiken på samma adress för sina speciellt utvalda kunder.

Selfridges
400 Oxford Street

Varuhuskedjan finns på många ställen men på Oxford Street finns flaggskeppsbutiken. Här är profilen tydlig: lyxigt och exklusivt med varumärken i de högre prissegmentet. Ett slags stormaknad för de rika med både livsmedel, kläder, smycken, möbler, teknikprylar och skönhetssalonger.

Dover Street Market
17-18 Dover Street

De som har råd och söker den något mer alternativa modescenen beger sig till Dover Street där de hittar butiken som i flera våningar har högprofilerade modevarumärken såsom Junya Watanabe och Lanvin.

… restauranger för finsmakare …

Novikov
50A Berkeley Street

Den nyöppnade restaurangen är full av ryska oligarker som betalar motsvarande 900 kronor för 20 gram oscietrakaviar i en sushirulle och 700 kronor för välmarmorerad wagyubiff från Australien.

The Ivy
1-5 West Street

Ett kafé som öppnade 1917, i nuvarande form i början på 1990-talet och har sedan dess varit populär för den burgna klassen. Till skillnad från andra populära krogar har detta stället visat sig stå emot recessionen och är jämt fullbokat. Det går att boka bord – om man gör det några månader i förväg.

Nobu London
15 Berkeley Street

Till kändiskocken Nobu Matsuhisas krog kommer en rad superkändisar för att äta sushi. Men restaurangen är även populär bland de mindre kända, men desto mer förmögna Londonborna.

Restaurant Gordon Ramsay
68 Royal Hospital Road

Den högljudde kändiskocken Gordon Ramseys aktiekurs må ha fallit i skuggan av andra mindre medieexploaterade kockar. Men det går inte att bortse från att restaurangen har internationell toppklass och lockar både de som är nyfikna på maten som på krögaren. Avsmakningsmenyn på sju rätter går loss på cirka 1 600 kronor.

… de mest exklusiva klubbarna …

Medlemsklubben Annabel’s
5 Hertford Street

Det är en privat medlemsklubb grundat 1963 med restauranger, barer och privata rum. Årsavgift på motsvarande 15 000 kronor med en inträdesavgift på 7 500 kronor. Populär bland politiker och här sägs Londonbon Sten Mörstedt synas emellanåt.

Boujis
43 Thurloe Street

En nattklubb som lockar de rika och berömda, samt den kungliga familjen i form av prins Harry. Tisdagskvällar är de populäraste på medlemsklubben. Kan vara svårt att komma in, men alternativ finns. Be conciergen på ditt hotell om hjälp eller boka bord. Dock är priserna mycket höga, till exempel en flaska sprit för drygt 3 000 kronor.

Mahiki
1 Dover Street

Restauranger och klubbar som riktar sig till förmögna skyltar ofta med svårigheten att få tillträde. I det sammanhanget är Mahiki motsatsen – öppet för alla. Oligarker, kungligheter och skådisar tjusas av den tillbakalutande inredningen i stil som ett tropiskt öparadis. Restaurangen övergår till klubb senare på kvällen. Torsdagskvällar är mest populära.

Mari Vanna
116 Knightsbridge

Moskvarestaurangen har expanderat till London och blivit populärt tillhåll för förmögna ryssar och semioligarker som saknar det ryska köket, särskilt hemlagat på mormors vis. Medlemmar får nyckel till restaurangen så de kommer in även när den är stängd.

… transporter med klass …

Phantom Car Hire
phantomhirelondon.com

Att ta sig runt i London gör man helst med chaufför och hyrd bil från Phantom Car Hire. Deras brittisktillverkade Rolls-Royce Phantommodell med vit läderklädsel och stora utrymmen har också plats med shoppingpåsarna. Fjorton timmar, från morgon till sen kväll, kostar cirka 25 000 kronor.

Battersea helikoptertur
batterseahelicopter.com

Vare sig man vill i väg till flygplatserna Heathrow och Gatwick eller hela vägen till Paris är helikopter ett alternativ. Eller om man bara vill spana boendealternativen i London från luften så kan man göra det med en helikoptertur. En tur på 35 minuter för tre personer kostar cirka 4 300 kronor.

… när man vill ha det bästa …

The Lanesborough
Hyde Park Corner

När en besökande kund ska uppvaktas eller oligarken själv är utmattad efter tunga arbetsdagar är det i sviten The Lanesborough Suite på hotellet med samma namn som de installeras. Det är Londons största och lyxigaste svit på 380 kvadratmeter, med fyra sovrum och 5,5 badrum (!) för motsvarande 186 000 kronor per natt. Rolls-Royce med chaufför ingår och är gratis. De mindre bemedlade kan ta en afternoon tea för cirka 380 kronor.

Four Seasons Hotel
Hamilton Place, Park Lane

De som ställer de allra högsta kraven på service och hotell får också vara redo att betala ett högt pris. Four Seasons vid Park Lane är ett av de absolut dyraste hotellen i London. Deras biligaste dubbelrum börjar på närmare 9 000 kronor per natt.

… och så lite kultur i kungaklass

Royal Opera House
Covent Garden, London

De kulturella tillhållen för de allra rikaste är oftast de mest klassiska och där är operahuset populärt. De bästa platserna finns i de så kallade grand tier-boxarna där en sittplats kostar från cirka 1 500 kronor men då kan man också boka middagsbord till Crush Room, alldeles bakom. Intill finns också Crush Bar.

EMANUEL SIDEA

Bildtext:
– På Harrods i Knightsbridge kan vipkunderna shoppa i avskildhet i varuhusets penthouse
– Selfridges på Oxford Street är de rikas egen stormarknad.
– Butik med övernattningslägenhet för gäster med höga krav.
– Torsdag är bästa kvällen på Mahiki.
– En egen loge på Royal Opera.
– På The Lanesborough finns sviter på 380 kvadrat.
– Ozzy och Sharon Osbourne tillhör dem som får bord på The Ivy.
– Nobu Matsuhisas sushi är den som gäller.
– Hyr en Rolls-Royce med chaufför för 25 000 kr per dag.