Frågorna Teliasonera vägrar besvara

(Veckans Affärer 18 okt 2012)

Förra veckan avslöjade VA att när Teliasonera köpte mobiloperatören Ncell i Nepal år 2008 betalade man 4,2 miljarder kronor som i slutändan hamnade hos Raj Bahadur Singh, make till dåvarande kungens dotter.

Bolaget hävdar att uppgifterna inte stämmer, samtidigt som man vägrar svara på tre nyckelfrågor.

Vem är den egentlige förmånstagaren i affären?

Teliasonera hävdar att en investmentfirma kallad Visor Group var ägaren till Ncell. Men samtidigt har Raj Bahadur Singh kallat sig för ordförande för Visor. Andra okända bolag har figurerat i ägarlistorna, men försvann strax före Teliasoneras affär.

Vem står bakom Daltotrade Limited på Cypern eller Zhodar Investment, registrerat på Brittiska Jungfruöarna, som DN tidigare rapporterat om? Hur kom Raj Bahadur Singh över Spice Nepal, nuvarande Ncell?

VA:s kartläggning visar att Raj Bahadur Singh, genom Raj Group, beslagtog Spice Nepal från två investerare och han har sedan sålt bolaget vidare till den svenskfinska telekomjätten. Den uppgiften bestrids inte ens av Teliasonera. I den avsiktligt juridiskt och finansiellt krångliga affären har Teliasonera valt att helt bortse från den graverande uppgiften i VA:s avslöjande att Spice Nepal köptes av en ägare som orättmätigt kommit över bolaget.

Har Teliasonera utretts eller fällts för korruption eller mutor i Nepal?

På samma sätt som vd Lars Nyberg tidigare hävdat att bolaget agerat i god tro i Uzbekistanaffären har man sagt att bolaget inte haft kännedom om pågående utredningar mot bolaget i Nepal. Faktum är att juridiska processer snarare tycks vara en del av Ncells vardag.

Telejätten tycks agera i skyddet av ignorans förklädd till okunskap och verkar överraskade över anklagelserna.

EMANUEL SIDEA