Uppdrag: kränga författare

Författaragenturerna skördar stora framgångar utomlands. Numera säljer man författarnas ännu outgivna bokmanus direkt till amerikanska filmbolag.

(Affärsvärlden 11 januari 2017)

SVENSKA FÖRFATTARE ÄR hett villebråd utanför landets gränser. En rad faktorer har spelat in – däribland att några författare haft monumentala framgångar. Andra har följt efter.

Att svensk spänningslitteratur är en växande exportvara beror delvis även på litterära agenter. Det är en ny yrkesgrupp som arbetar efter amerikansk modell med att aktivt etablera författare på nya marknader.

– Förr när något utländskt förlag var intresserat av en svensk författare var det lite av en serviceinrättning som bokförlagen ägnade sig åt, med att sälja rättigheterna. Detta har nu professionaliserats, säger Tor Jonasson, litterär agent på Salomonsson Agency.

På senare år har det växt fram allt fler fristående agenturer såsom Salomonsson Agency, som tar hand om svenska författares både inhemska och utländska rättighetsavtal. De startade år 2000 och är i dag marknadsledande. Näst störst är Nordin Agency, som grundades 1990.

– I och med att skandinaviska författare har fått ett uppsving på den internationella marknaden så har det blivit större konkurrens mellan etablerade agenturer. Det har startats nya agenturer och befintliga har sålts, säger Anna Frankl, litterär agent på Nordin Agency.

FöRLAGSVäRLDEN HAR länge varit unik i den meningen att förläggare har den ambivalenta rollen att vara både motpart och representera sina författare. Ekonomiska frågor har varit oprioriterade, skapandet och verken har stått i fokus.

Agenter i Sverige är ett relativt nytt fenomen med sitt fokus på att ställa ekonomin främst och ta procentandel på de nya affärer som de skapar åt författarna. Emellanåt blir det rubriker när kända författare bryter med sina förlag.

– Vi lever enkom på rättighetsförsäljning. Vi måste sälja för att överleva, säger Tor Jonasson på Salomonsson Agency, som var en av de första anställda på firman 2007.

Firman har 18 anställda och endast 45 författare – och trots det har de en 30 procentig vinstmarginal på omsättningen runt 26 miljoner kronor.

Själva arbetet hos de litterära agenterna handlar om att i vissa fall ha en nära kontakt med författare, men främst möta utländska förlag, besöka internationella bokmässor och matcha rätt författarskap med rätt utländskt förlag. Slutligen att förhandla bra villkor och bra betalt.

Intresset finns för svensk litteratur, även om det växlat periodvis. På 1960-talet drevsdet av författarparet Sjöwall/Wahlöö och på 1990-talet av Henning Mankell, Liza Marklund och Marianne Fredriksson. På senare år har det varit Stieg Larsson, samt ett antal andra, som skapat ett sug som hållit i sig.

– Skandinavisk spänning, eller “Scandinavian noir”, har etablerat sig som en egen genre, säger Anna Frankl på Nordin Agency.

Att läsarna tagit till sig de skandinaviska författarna inom spänningsgenren beror på hur böckerna är skrivna.

– Vi är duktiga på att skapa realism. Att berätta om samhället och ha ett sociopolitiskt perspektiv, med spännande karaktärer som är verklighetstrogna, men där det ändå blir en verklighetsflykt, säger hon, och drar paralleller till annan spänningslitteratur.

– Författare som typ Dan Brown är mer storvulna.

På SENARE TID har de litterära agenterna också jobbat aktivt med att ta författarnas historier till tv-serier och filmer.

Leif GW Perssons deckare, som representeras av Salomonsson Agency, blev tv-serien Backstrom, som Fox sände i USA 2015.

På samma agentur finns en agent med juristbakgrund som jobbar exklusivt med agenturens manusförfattare samt mot film och tv. Och nyligen såldes forna Bonniervd:n Jonas Bonniers kommande bok till ett filmbolag i USA för distribution via Netflix, världens största strömningstjänst. Jake Gyllenhaal kommer både skådespela och producera filmen om helikopterrånet i Västberga 2009. Romanen har planerad utgivning sommaren 2017.

Att verkligen se till att de sålda filmrättigheterna leder till en produktion är viktigt, enligt Anna Frankl på Nordin Agency.

– Om någon sitter på en option så får boken inte utvecklas av någon annan. Då kan det gå några år, sedan är det kanske inte lika hett längre. Så det handlar om att välja rätt produktionsbolag för rätt författare, säger hon.

BOKMARKNADEN äR samtidigt trendstyrd. Psykologisk spänning är fortsatt hett just nu, liksom humoristiska feelgood-böcker.

– Jag tror att vi går mot en tid då det lyckliga slutet är i fokus. Det känns som en reaktion på hur det ser ut i världen, säger Anna Frankl och ger exempel på Simona Ahrnstedts romance-serie och Jonas Jonassons bok om 100-åringen.

Fredrik Backmans humoristiska böcker har legat på New York Times topp tio-lista i över 50 veckor. Över en miljon tryckta exemplar har sålts i USA, uppger Tor Jonasson på Salomonsson Agency.

– Detta är en författare som inte gör någon som helst media eller intervjuer. Jag tror inte att folk fattar hur stort det är, säger han. ●

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ BOKBRANSCHEN KONSOLIDERAS

Den svenska bokbranschen har länge pressats av fallande lönsamhet. På senare tid har det skett en konsolidering bland några av de stora bokförlagen. Den stora aktören Bonnierförlagen består av ett flertal förlag, såsom Albert Bonnier, Wahlström & Widstrand och Forum, som samtliga är privatägda. Hösten 2016 förvärvades det anrika förlaget Norstedts av det börsnoterade ljudboksförlaget Storytel, som varit i gång sedan 2005. Natur & Kultur drivs av en stiftelse med samma namn. Harlequin förvärvades av amerikanska HarperCollins 2014 och Massolit förvärvades av Storytel 2015.