“Vi vill vara ledande”

Bättre struktur, fortsatt tillväxt och förvärv står högt på att göra-listan för sensorbolaget Fingerprint Cards nya vd Christian Fredrikson.

(Publicerat i Affärsvärlden 28 september 2016)

Christian Fredrikson plockades i augusti över från andra sidan Östersjön där han var vd hos finländska it-säkerhetsföretaget F-Secure, ett bolag som omdanades från konsument-till företagsprofil.

Sex veckor in på det nya jobbet tar han emot Affärsvärlden på Fingerprints Stockholmskontor. Christian Fredrikson beskriver sig själv såhär:

– Jag är enkel, klar och försöker alltid vara ärlig. What you see is what you get.

Så, vad ser man? En snart 52-årig nätt man med rakat huvud. Till kostymen bär han två stora armbandsur: aktivitetsmätare och gpsträningsklocka från en finländsk tillverkare.

Men nej, han är inget träningsfreak. – Jag får tillräckligt med tävling på jobbet, säger han med finlandssvensk dialekt, och konstaterar med en snabb blick på andra teknikprylar runt sig:

– Jag är en gadget-kille. Genom sitt förra jobb kände han till Fingerprint mest till namnet, nu när han satt sig in i bolaget har han fått ett positivt intryck.

– Ju mer jag satte mig in i det, desto mer lockad blev jag av den här biometribranschen. Det är mycket att göra inom det här området, vi har bara börjat med att integrera människan och datorn.

För inte så länge sedan var Fingerprint Cards ett litet Göteborgsbolag med ett antal patent, numera är det ett av världens ledande biometribolag. Aktien på Stockholmsbörsens large cap-lista har ett börsvärde på 34 miljarder kronor. I fjol låg omsättningen på 2,9 miljarder kronor. Första halvåret i år: 3,2 miljarder kronor och då väntar ännu det fjärde kvartalet som intäktsmässigt är det viktigaste. Bolagets egen prognos för år 2016 är intäkter på mellan 7,2 och 8,3 miljarder kronor.

Fredrikson har övertagit vd-stolen efter Jörgen Lantto, som i sin tur hade efterträtt den kontroversielle storägaren Johan Carlström, som lade grunden till de framgångar som nu skördas.

Rekryteringen av Christian Fredrikson har välkomnats av såväl analytiker som aktieägare. Förhoppningarna är att han, med erfarenheter från F-Secure och innan dess teknikjätten Nokia Networks, ska lyfta Fingerprint till nästa nivå. Något som den inte lika börserfarne Lantto förmådde göra.

Efter några veckor på nya jobbet uppger Fredriksson att hans bild är ungefär densamma som när han började.

– Om ett bolag växer från väldigt litet till stort som det gjort, så har man inte alla processer på plats.

Han understryker att det inte handlar om att Fingerprint ska införa några processer från de storbolag han tidigare jobbat för, där han till exempel på Nokia Siemens var chef för 14 000 anställda och i tio år chef för den viktiga Asienmarknaden. Hans plan för Fingerprint är att bygga utifrån bolagets egna förutsättningar.

– Vi vill vara ett bolag som behåller talang, så trots att vi växer vill vi drivas av entreprenörskap och behålla vår småbolagssjäl.

Fingerprint säljer fingeravtryckssensorer till mobiltillverkare som installerar dessa i smarta mobiler. Bland kunderna finns till exempel LG, Oneplus och Huawei. Men det är en hård och konkurrensutsatt marknad. Och vem som har allra bäst teknik? Analytiker har ett bra tag kliat sina huvuden när det gäller vilket bolag som segrar på sikt. Andra har valt att blanka Fingerprint-aktien som de senaste tolv månaderna har stigit med 110 procent. Bilden av hur bolaget står sig framöver tycks splittrad, men Fredrikson tar det hela med ro.

– Vi behöver inte vara oroliga för konkurrenterna, säger han och hävdar att med sin bakgrund inom teknikbranschen känner han inte till annat än just hård konkurrens.

Bolagets strategi är att inta en marknadsledande roll.

– Vi vill vara ledande inom biometri, med stark innovation, hög teknologi. Men vi ska inte vara kära i en enskild teknologi. Det måste inte vara fingeravtryck, säger han.

Kan det bli iris-identifikation?

– Absolut.

Det finns ett före och ett efter Apples förvärv av biometribolag inom fingeravtryck 2012, vilket satte fart på hela sektorn. Mobiltillverkare har därefter i snabbt takt rullat ut modeller med fingeravtryckssensorer.

Det är ingen hemlighet att Fingerprints samtliga vd:ar har kastat lystna blickar på Samsung, världens största mobiltillverkare som årligen spottar ur sig hundratals miljoner enheter.

– Vi är såklart mycket intresserade av att ha Samsung som kund, men beslutet ligger inte hos oss. Det kommer när det kommer. Det är onödigt att spekulera.

En sensor från Fingerprint kostar runt 24 kronor. Men priset är fallande, liksom hos de flesta teknikbolag. Christian Fredriksons förklarar att prisbilden beror på ett antal faktorer.

– Jag är ju ingenjör och då grupperar man allt. I mina ögon finns det tre saker som påverkar priset, där två är något som vi kan styra över. Det ena är att öka marknadsandelen genom innovation. Men vi tänker inte stanna och vänta på att andra ska komma ikapp.

– Det andra är att flytta produktion till partners, så kallade modulhus. Där kan det verka som att snittförsäljningspriset sjunker, men det är ett val vi gör för att få större skala. Sedan finns det tredje – prispress – vilket är något vi inte kan styra över och det kommer alltid finnas i en bransch som många vill in i.

Han konstaterar att lägre pris också gör att tekniken kan implementeras i billigare mobiler. Även det en tillväxtmöjlighet med än större volymer, trots lägre snittpris.

Det är så han möter olika frågor, med ingenjörens rutlinjerade ark där han spaltar upp frågan och fyller på med svar i varje rutfält. Sådant man inte kan styra över, det får bero.

På samma sätt besvarar han frågan om bolagets aktie, en av de mest volatila på Stockholmsbörsen. Han vinkar bort det hela, lite mjukt.

– Jag fokuserar på kunderna, sätta strategin och vår personal. Sedan får man belöningen i börskursen, säger han och tillägger att det finns även en pedagogisk utmaning att förklara tekniken för marknaden.

När något växer snabbt så finns det inte så mycket kunskap, men många rykten och olika åsikter. Sedan har man en del som även går kort i aktien och det blir mer dramatiskt.

Under första halvåret i år landade Fingerprint Cards omsättning på cirka 3,2 miljarder kronor med ett rörelseresultat på nästan 1,3 miljarder kronor – 27 gånger högre än samma period i fjol.

Trots de fina siffrorna befinner sig bolaget vid ett vägskäl – fingeravtryckssensorer kan man inte växa med i all evighet. Turligt nog har de senaste 18 månaderna fyllt på kassan och än så länge är lönsamheten fortsatt hög. Fredrikson måste alltså välja strategin framåt och har pekat på förvärv, även om han snabbt inflikar att det inte ska köpas bolag bara för sakens skull.

– Vi ska absolut använda kassan när det är vettigt. Men jag är inte i någon deal fever – aktiemarknaden behöver inte vara orolig att jag ska springa och köpa något. Förvärven kommer vara av det mindre slaget. Han har nämligen erfarenhet av stora fusioner – han var med när Nokia och Siemens slogs ihop, två organisationer med 70 000 anställda.

– Då måste man vara väldigt säker på sig själv. Sådana fusioner tvingar bolaget att vända sig inåt, något man inte kan kosta på sig när branschen utvecklar sig så fort.

Det framgår att flera potentiella förvärv utvärderas, men han vill inte “sätta någon stressig tidtabell” åt sig själv. Kravet är att förvärven ska passa Fingerprints kultur, och att det ska vara hög innovationsgrad.

– Jag vill inte köpa andra klassens teknik, eller några problem för den delen.

Som han ser det kommer branschen att utvecklas inom fyra områden: datorer, bankkort, hemmalösningar och fordon. Det kan vara att låsa upp jobbdatorn, att slippa pinkod vid kortbetalningar, och att låsa hemmet eller vinkällaren för den delen, och längre fram även sensorer i bilar. Det är även i den ordningen som han tror volymerna kommer ta sig.

Men han låter ana att det som är närmast till hands är det han själv håller i handen.

Han lyfter sin mobil.

– Att ha access till den här apparaten, det är fenomenalt. Frågan är: Vilken annan teknik kan man lägga till här som är viktigt för konsumenten?

Det är uppenbart att Fredrikson inte haft någon smekmånad utan ägnat sig åt förvärvsstrategier. Men har han hunnit träffa de många aktieägarna än? Han ler stort åt frågan.

– Det är fascinerande att du har människor och ägare som känner så mycket. Det är få andra bolag som väcker sådana starka känslor. Jag vet att Apple och Nike också har det.

Fingerprint är känt för sin supporterklubb, som anförs av privata aktieägare med alias som Crowhater och Smartcard som på aktiefora och Twitter undervisar och diskuterar aktien. Han försöker själv vara aktiv i sociala medier, twittrar med jämna mellanrum.

– Men jag kommer inte att kunna kommentera rykten på Twitter. Kvartalsrapportering räcker i en bransch där svängningar mellan kvartalen är stora.

Intresset från aktieägarna, i varje fall på börsforumen, är stort. Sannolikt skulle Fredrikson kunna ägna hela dagarna åt informationsgivning. Det är inget han planerar göra.

– Min prioritet är att sätta strategin, sedan exekvera, träffa kunderna och se till att vi har rätt kultur. Därefter träffa media, analytiker och ägare. Det är i den ordningen jag tänker jobba.

Storägaren i bolaget, Johan Carlström, är en av de mer aktiva Fingerprint-debattörerna på sociala medier. Det är för övrigt samme Carlström som tvingades avgå som vd efter misstänkt insiderhandel i aktien, ett ärende som snart ska prövas i tingsrätten och där Carlström säger sig vara oskyldig. Dessutom är han fortsatt anställd som affärsutvecklare på Fingerprint.

Fredrikson svarar svävande på om han tillrättavisat Johan Carlström om Twitteranvändandet.

– Johan har väldigt stor kompetens och bra insikt i branschen och det försöker vi dra nytta av i hans roll som affärsutvecklare. Han är inte insider. Han sitter inte i bolagets ledning. Och han får själv ta ansvar för det han skriver, säger Fredrikson.

Tidningen Svenska Dagbladet har nyligen rapporterat om att känslig information läckt från Carlströms mejlkonto. Vid flera tillfällen i oktober 2010 ska information ha skickats till en tidigare dömd ekobrottsling. Det mest graverande är att företagets kvartalsrapport för tredje kvartalet ska ha skickats fem dagar innan den offentliggjordes. Uppgifterna förnekas av Carlström.

– Vi undersöker saken, men har just nu inga ytterligare kommentarer att ge, säger Christian Fredrikson.

Om du ser till bolagets bästa, inklusive hur det uppfattas på aktiemarknaden, kan Carlström fortsätta sitt arbete som affärsutvecklare?

– Jag avstår från att kommentera detta.

Kan han vara kvar som storägare till vilket pris som helst, även om han blir fälld för insiderhandel? Det talas ju om en Carlström-rabatt i aktien.

– Jag förstår frågan, men avstår från att kommentera den.

Men det tycks vara rätt uppenbart att den tidigare negativa uppmärksamheten kring insiderhandeln i bolagets aktie har noterats av den nya vd:n, och att han vill minimera riskerna för det framöver.

– Jag kommer själv att vara väldigt försiktig, att vi följer de policyer som vi satt upp. Det handlar om vår kredibilitet, säger han och tillägger att han antagligen kommer tanka mer än de 2 000 aktier han initialt köpte.

– Det kommer jag göra i enlighet med alla regelverk, så att man inte riskerar något. ●

EMANUEL SIDEA

FAKTA/ Fingerprint Cards

Grundades: År 1997 av Lennart Carlsson.
Börsnoterades 1998.
Intäkter jan-jun 2016: 3 157 miljoner kr.
Rörelseresultat jan-jun 2016: 1 299 miljoner kr.
Rörelsemarginal jan-jun 2016: 41 procent.
Börsvärde (19 sep 2016): 32,1 miljarder kr.

FAKTA/ Christian Fredrikson

Ålder: 52 år.
Bor: Nyligen flyttat till Stockholm.
Familj: Hustru och två barn, 19-årig son som läser på svenska Handelshögskolan i Helsingfors och 16-årig dotter som läser på gymnasiet. Hustrun och dottern ska ansluta sig i Stockholm.
Bakgrund: Nokia Networks (Nokia Siemens Networks) åren 1994-2011, först som försäljningschef Asien, regionchef för Asien och avslutningsvis global försäljningschef för mobilinfrastruktur. Vd för F-Secure 2012-2016.
Fritid: Simning, MTB- och landsvägscykling. Sporter han kan utöva med familjen. “Sport ska vara roligt. Jag får tillräckligt med tävling på jobbet. ”