Insiderinfo och magkänsla

Från Nobelpristagare till bestsellerförfattare. Princetonprofessorn Daniel Kahneman har 78 år gammal skrivit boken “Tänka snabbt och långsamt” som nyss släppts på svenska och redan sålt 5 000 exemplar.

(Veckans Affärer 13 december 2012)

VA: Som beteendeekonom undersöker du hur vi lurar oss själva och är allt annat än rationella. Är du rationell?

DK: “Jag är inte särskilt rationell och har inte påstått mig vara det. Jag gillar inte ordet heller. Att agera förnuftigt bör vara den främsta ambitionen.”

VA: 2002 fick du ekonomipriset för att ha skapat forskningsfältet beteendeekonomi. Har du haft tur i livet?

DK: “Självklart. Jag har varit väldigt tursam. När jag tog emot priset sade jag i tacktalet att de flesta som får en Oscar tackar sin mamma, men ingen tackar turen. Men det gjorde jag.”

VA: Men om tur är avgörande för framgång, varför ens kämpa?

DK: “Tur är inte tillräckligt. Det krävs talang och att man jobbar hårt också. Det har väldigt lite med lotteri att göra. För min del har jag också haft tur med att ha samarbetat med de allra bästa.”

VA: Så man ska hoppas på turen?

DK: “Ja, och vi ska inte bara beundra människor som lyckats och tro att det enbart handlade om egen förmåga. De hade också tur.”

VA: Det som förr var slumpmässigt – nederbörd, gravitation och så vidare – är i dag ganska klart. Många anser att vi inte ska ödsla tid på att tyda slumpmässighet och slumpmässiga mönster. Vad tycker du?

DK: “Självklart bör man fortsätta försöka förstå. Det man inte visste för 2000 år sedan men vet i dag känner vi till för att någon försökte förstå. Men detta är viktigt: innan man ska för-söka förstå måste vi minnas att vi inte vet något.”

VA: Du skriver mycket om system 1 och system 2, det snabba tänkandet respektive det analytiska. Hur ska man tolka finansbranschanalytikernas kvicka analayser?

DK: “Många kan vara snabba, men då måste man ställa sig frågan om vad som kom först – argumenten eller frågan?”

VA: Jag får känslan av att utbildning ibland kan ligga i vägen för analys. Rekommenderar du utbildning till ungdomar?

DK: “Ja, självklart. Även om Bill Gates och Steve Jobs, och även Mark Zuckerberg hoppade av så hade de goda anledningar.”

VA: Hur vet man vad som är en bra anledning? Och stora beslut som om man ska satsa på att bli entreprenör – hur vet man att ett sånt beslut är förnuftigt?

DK: “När man inte vet exakt men man måste ta ett beslut ska man försöka få ett perspektiv inifrån och inte gissa sig till hur det är genom att betrakta ut-ifrån.”

VA: Samtidigt finns statistik inifrån: att så många misslyckas eller branscher som är svåra. Hur ska man välja perspektivet då?

DK: “Försök att se folk som lever andra liv – folk som man känner som är entreprenörer. Titta på hur de lever sitt liv, att tänka sig in i deras liv och inte att föreställa sig det.”

VA: Ska man ta hänsyn till bolaget i sig eller omvärlden när man värderar ett bolag?

DK: “Ju mer information inifrån desto bättre. När det gäller affärer är insiderinformation olagligt, men nyttigt. När investerare går in i uppstartsföretag går de på insiderinformation, men då är det lagligt.”

VA: Hur ska man göra med magkänslan?

DK: “Att överlåta vissa beslut på magkänsla är inte fel. Men det beror på vilket beslut. Då måste man värdera kvaliteten på sitt underlag och göra en objektiv bedömning av vad man verkligen vet.”

VA: Du skriver också om “varaktighetens ignorans”, att vi struntar i längden på plåga eller välbehag – vi minns bara toppnivån och slutet. Vilket har stor effekt på våra liv.

DK: “Duration neglect är ett misstag. Vi är visserligen byggda att inte ta hänsyn till tid. Men det är ju absurt – det spelar ju roll om en plågsam sak varar i 5 eller 10 minuter.”

VA: Ska man bekämpa den typen av ignorans.

DK: “Ja, absolut.”

VA: I boken nämner du studier som visar att personer som rynkar pannan minskar övertron på sin förmåga, blir mer analytiska och vaksamma i tänkandet. Samtidigt är många framgångsrika inte särskilt rynkiga. Hur ska man tolka det?

DK: “Jag känner inte till vilka studier du nämner.”

VA: Det är inga studier, mer en känsla jag fått.

DK: “Jag vet inte. Jag har inte särskilt bra grepp om hudkvaliteten hos de framgångsrika.”

EMANUEL SIDEA