Börja här

Efter att ha arbetat som journalist i mer än två decennier har det blivit många reportage, inom vitt skilda ämnen. Här är ett axplock som får fungera som en slags introduktion. Mycket nöje! /E, okt 2023.

Steg 2

Gör ett nedslag i världen

Mongoliet

Landet har enorma tillgångar av koppar, guld och kol är Mongoliet det sista stora råvarueldoradot. Häng med till världens kallaste land där lycksökare trängs med internationella gruvjättar i jakten på miljarder.

Kongo-Kinshasa

Följ med till råvarurika Kongo-Kinshasa. Det är ett av de viktigaste länderna för Kina som investerar miljarder för att säkra metaller till sin egna industri. Men är det plundring eller uppbyggnad som utlänningarna ägnar sig åt? Är Kina nya kolonisatörer eller erbjuds Afrika en chans att för första gången resa sig på egna ben?

Etiopien

Kina har blivit alldeles för dyrt och i Bangladesh hårdnar kraven. Nu satsar H&M på storskalig produktion i Afrika. Häng med till byn i norra Etiopien som upplever en textilboom tack vare den svenska klädjätten.

Nepal

Följ med till Katmandu i Nepal. Där visar det sig att Telias etablering i landet skedde genom affärer med kungens svärson, som hade beslagtagit mobiloperatören från två andra aktieägare.

Florida, USA

Den hemlighetsfulla grundaren bakom Pan Capital har tjänat miljarder på sina börsaffärer. Men nu har han bytt spår. Följ med till USA där han köpt en hel by vid Floridas strandlinje för att satsa på HBTQ-hotell.

Indien

Alla vill in på den fortfarande slumrande miljardmarknaden. Ikea och H&M förbereder just nu för sina första etableringar i Indien och en lång rad svenskrelaterade entreprenörer ser landet som sin mest lovande marknad. Häng med på 300 mils resa genom världens största demokrati.

Steg 5

Bokutdrag

För inte så länge sedan var Saif en arbetslös filosofistudent från Harem, nära gränsen till Turkiet. Numera lever han som smugglare och tjänar stora pengar på att frakta jihadister och vapen in i IS-kontrollerat område.

Läs ett utdrag från reportageboken MANNEN FRÅN HAREM (2016)

Steg 6

Svenskar i världen

Svenskarna i Ryssland
Utländska företag flyr ett allt tuffare Ryssland – men inte alla. Möt svenskarna som vägrar att ge upp.

Svenskarna i Hongkong
Den gamla brittiska kolonin är porten för den som vill etablera sig i Kina. Möt de svenska entreprenörerna som trotsar konkurrensen.

Svenska återvändarna i Kurdistan
I irakiska Kurdistan finns en svensk koloni etablerad och redo att lyfta det krigssargade landet.

Svensken i London
Han gjorde raketkarriär på ABB, men siktade ännu högre. Nu sitter Samir Brikho i SEB:s och Stenas styrelser och är vd för den brittiska teknikkonsultjätten Amec.

Svensken i Dubai
Den okände handelsmannen från Borås, Göran Widström, har från ingenting skapat en familjeägd miljardkoncern som är en av världens största leverantörer av byggprodukter.

Svensken i New York
Finansmannen Thomas Sandell står bakom hedgefonden Castlerigg, och är den tyngste svensken på Wall Street.