
Den kritikerhyllade debuten följs av en ny reportagebok om Syrienkriget. Den sanna historien kretsar kring Saif, en arbetslös före detta filosofistudent som blir indragen i smugglingsverksamhet längs den syriska gränsen. Snart tjänar han stora pengar på att frakta jihadister från Turkiet och in i ISIS-territorium, ett uppdrag som blir både större och mer riskabelt för varje år som går.
Journalisten Emanuel Sidea följer under flera år Saif, mannen från Harem, kors och tvärs över mörklagda nationsgränser.
Det är farliga resor över taggtråd och mellan vägspärrar, med en huvudperson som kämpar för att rättfärdiga sin tvivelaktiga roll i ett allt mer hopplöst och nattsvart krig.
Kritikernas recensioner
»Emanuel Sidea har skrivit en bok som i all sin enkelhet överbryggar den dagliga notisfloden, ett uthaÌŠlligt reportage av den sort vaÌŠr tids stora tragedier förtjänar. Här träder äntligen en riktig människa fram ur krigets, propagandans och terrorismens dimmor.«
– Aron Lund, Svenska Dagbladet
»Boken genomsyras av en fin känsla för de enskilda människornas perspektiv i ett nästan ofattbart kaotiskt och svårt sammanhang. (…) Det här är helt enkelt en riktigt bra och angelägen reportagebok.«
– Malin Krutmeijer, Aftonbladet
»Bokens stora förtjänst är att den på ett stadigt, pedagogiskt sätt åskådliggör konflikten i och kring Syrien (…) Mest slående av allt är hur krig och kriminalitet växelverkar och stimulerar varandras tillväxt.«
– Thomas Engström, Expressen
»Efter att ha läst Sideas bok förstaÌŠr man bättre hur alla islamistiska krigare kunnat kidnappa den demokratiska revolten (…) riktigt intressant och maÌŠngtydig historia.«
– Dagens Nyheter
»Emanuel Sideas utmärkta bok visar på krigets oheroiska vardag, där moraliska principer har en prislapp.«
–Â Göteborgs-Posten
»Mannen från Harem ger inte bara ett nytt perspektiv på kriget i Syrien utan bjuder på fascinerade läsning om människoöden som tvingas ta nya riktningar.«
– Icakuriren
»Emanuel Sideas bok visar krigets olidliga grymhet och gråa tillvaro. Om de människor som lever i det, och formas av det. Det är också berättelsen om att vilja vara en god människa i en ond tid – och att misslyckas. Mellan raderna utmanas läsaren: Vad skulle du göra för att överleva? Och skulle du kunna leva med dig själv efteråt?«
–Â SvD Ledare
»Ger nya perspektiv och är väldigt spännande läsning.«
– SVT (Gomorron Sverige)
»Boken är en välskriven och läsvärd, bitvis skakande, skildring av kaoset i Syrien«
– Bibliotektstjänst
»en bok som dokumenterar en människas sönderfall. Sidea gestaltar skickligt utvecklingen.«
– Arbetarbladet
»en fördjupad bild av en av 2000-talets hittills största konflikter«
– Jönköpings-Posten
»Mannen från Harem skildrar människor i krigets Syrien som brottas med etiska dilemman efter att ha handlat i strid med sina egna övertygelser; oförmögna att agera som fria människor tvingas de ägna stor möda åt att förstå, förklara och ursäkta sin egen roll i den hopplösa och dehumaniserande tillvaro de befinner sig i. Det är en bok alla bör läsa.«
– Västerbottens-Kuriren
»Mannen från Harem är en skakande och välskriven bok.«
– Journalisten

Under den heta sommaren 2012 reser Emanuel Sidea genom ett Sydeuropa i brand. I Aten, Rom, Madrid och Lissabon träffar han människor som ger sin bild av den pågående krisen och de åtgärder som nu tas till för att stävja den.
Eurosamarbetet skulle lyfta de fattiga länderna i södra Europa till samma nivå som den rika kärnan, de länder kring vilka EU-samarbetet ursprungligen tog sin form: Tyskland och Frankrike. EMU och euron fungerade till en början, länderna tycktes förbättra sina ekonomier. Européer i länderna kring Medelhavet upplevde en förÂbättrad levnadsstandard. Samtidigt spekulerade man i fastigheter och med orealiserade förmögenhetsökningar togs nya lån för köp av kapitalvaror, och lönerna ökade kraftigt. När ländernas finansiella problem inte längre kunde rullas framåt uppdagades stora budgetunderskott, förlorad konkurrenskraft och stora statsskulder.
Vad betyder det när européer som blev lovade välgång och rikedom kastas tillbaka i fattigdom? Hur tänker dessa européer kring framtiden, politiken och den ekonomiska utvecklingen?
»en hastig och väl skildrad resa genom ett Sydeuropa i depression«
– Johan Norberg, Sydsvenskan
»en skickligt genomförd reportagebok«
– Therese Larsson, Svenska Dagbladet
»Perspektivet underifrån är givande.«
– Lars Linder, Dagens Nyheter
»Skräck och avsky i Euroland är en utmärkt bok för den som vill ha en inblick i de stora ekonomiska frågorna i Europa, och hur de påverkar de små ekonomiska frågorna för européerna. Skräck och avsky i Euroland är en skicklig skildring av en snabbt växande angelägenhet.«
– Journalisten
»Han är en engagerande berättare och skarp iakttagare (…) Med ‘Skräck och avsky i Euroland’ gör Sidea krisen och världen något mer begriplig.«
– Hufvudstadsbladet
Andra böcker
Noll noll – decenniet som förändrade världen
(Kapitel i antologi, år 2009)
Dom kallar oss slackers
(Flera kapitel i antologi, år 2005)
Epigon for healing
(Kapitel i antologi, år 2004)